reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy dla nas i naszych kwietniowych pociech:):):

martolinka a w którym h&m byłaś? może w klifie? :) buziak

Dodatkowo powiem was że zaczęłam pić tran :) rozmawiałam z panią w aptece i z pośród tych wszystkich specyfików z omega 3 powiedziała że tran jest najlepszy skusiłam się. Od dziś zaczynam ja i syn bo mój kochany partner powiedział że to już jest moja fanaberia i mam sobie sama pić :/

Ostatnia edycja:
reklama
Zrobiłaś najlepszy prezent dziecku jaki można.
Ale kochana masz do picia tran czy w tabletkach? Ja mam w tabletkach tylko że ja tranu w płynie bym do ust nie wzięła.

Hmm no ja mam w płynie i dałam radę.TYlko zaczęłam teraz na necie wertować i nie jestem do końca przekonana czy pić ten tran. Na moim też jest napisane że jest bogaty w wit A która ponoć w nadmiarze w ciąży może sprzyjać rozwojowi jakiś wad... więc nie wiem czy pić. Dodatkowo znalam info że powinno się go przyjmować dopiero w 3 trym.

Vilmaq- Tran jest bardo dobry ale wlasnie ma rozne dodatki (wiaminy a, e, olejki). A jaki konkretnie kupilas? daj nazwe? W stanach maxymalna dawka witaminy A dla ciezarnej kobiety to 3000 mikrogr. czyli okolo 10 000 UI. Dlatego jesli bierzesz jeszcze dodakowo witaminy prenatalne to trzeba juz posprawdzac dokladnie czy nie ma za duzo witaminy A. Nie wiem ile bierzesz tego tranu ale mozesz po prostu zmiejszyc dawke np. zamiast lyzeczki brac pol lyzeczki :-)

vilmaq super,że poruszyłaś kwestię z tranem. Siostra mojego D. poleciła mi właśnie żebym sobie kupiła o ile można i właśnie miałam swoją gin pytać. Mowiła,że ona pije co roku razem ze swoją rodzinką i nikt nie choruje.

Ja kupiłam prenatal classic i też ponad 30zł zapłaciłam :/ ale 90 tabletek więc na długo mi starczy. Może do końca ciąży nie będę musiała przyjmować.

Moje 2 współlokatorki z akademika umierają na ból gardła ... mam nadzieję,że mnie nic nie dopadnie :/ bo będzie trzeba się leczyć cebulką i czosnkiem ;P

Ja biore Omegamed, bo to chyba jeden z nielicznych preparatów z DHA wolnych od rtęci. Bałabym się teraz pić tran. Omegamed ma DHA pochodzące z alg, synkowi też tylko takie DHA dawałam:-) Tran wolny od rtęci można dostać w Anglii, ale jest naprawdę drogi i fajnie mieć kogoś znajomego, kto może przywieźć. Troszkę nasiedziałam się na forum o autyzmie dziecięcym i naprawdę odkryłam wiele cennych informacji, podziwiam te mamy, które tak dzielnie walczą..
Czego nie lubię w tranie..te sztuczne mieszanki tokoferoli i dodatek wit A, a na nią naprawdę trzeba uważać i brak informacji o przebadaniu pod kątem zawartości rtęci. A zamiennie pije olej lniany budwigowy, który jako jedyny roślinny (poza orzechem włoskim) ma i omega 3 i omega 6 - w idealnych proporcjach:-)

EDIT: jeszcze Purritan's Pride ma roślinne DHA w swoim preparacie.

Ostatnia edycja:
reklama
Vilmaq- Tran jest bardo dobry ale wlasnie ma rozne dodatki (wiaminy a, e, olejki). A jaki konkretnie kupilas? daj nazwe? W stanach maxymalna dawka witaminy A dla ciezarnej kobiety to 3000 mikrogr. czyli okolo 10 000 UI. Dlatego jesli bierzesz jeszcze dodakowo witaminy prenatalne to trzeba juz posprawdzac dokladnie czy nie ma za duzo witaminy A. Nie wiem ile bierzesz tego tranu ale mozesz po prostu zmiejszyc dawke np. zamiast lyzeczki brac pol lyzeczki :-)

biorę ten tran: a skład jego jest taki:
2,5 ml (1 łyżeczki)

olej z wątroby dorsza 450 mg

w tym:

DHA 220 mg
EPA 150 mg
wit. A 400 µg - 50%*
wit. D 2,5 µg - 50%*
wit. E 6 mg - 60%*

* - % zalecanego dziennego spożycia Tran-skandynawski-syrop.jpg
wzięłam go jak dotąd jedynie raz, jedną łyżke a potem się wstrzymałam bo wolę się jednak skonsultować z lekarzem :)

Do góry