Witajcie też mam córcię wrześniówkę jak wy.
My z nocniczkiem się oswoiliśmy koło roczku i dość szybciutko malutka załapała o co chodzi i szczerze powiem, bylismy w szoku, bo już po kilku dniach świadomie robiła siusiu na nocnik, no ale wiadomo zadażało się to 2 razy na dzień reszta była przypadkowym strzałem w nocnik
.
Kupkę uwielbiamy robic do pampersa i zaraz biegiem do mamy i wołamy pupa i klepiemy pampersa.
Na chwilę obecną wysadzamy się po spaniu i zawsze jest siku, są brawa i uściski, co godzinkę zachęcamy do siusiania na nocnik i niunia jest świadoma kiedy nasika jak jej się nie chce siku posiedzi wycisnie kilka kropelek i wstaje a jak akurat ma pełny pęcherz to siusia i się cieszy. Wie że przed wejściem do wanny trzeba zrobic siku więc siada i zrobi na poczekaniu siusiu. Zdarzają sie dni leniwe, gdy nocnik parzy, ale i wtedy zachęcamy smakołykiem lub mówimy zrób siusiu to potem poukładamy puzzle by spróbowała zrobić siusiu i zazwyczaj to pomaga.
Ostatnio biegała w samych rajtuzach i posadzona na nocnik, gdy nie chciała siku zwyczajnie z niego zwiała i ubrała rajtki na pupę a po 5 minutach sama zdjęła rajtki do kolan siadła na nocnik śiurnęła po czym znów się ubrała i poleciała broić po kolejnych 5 minutach chyba stwierdziła,że się nie wysiusiała do końca bo znów zdjeła rajtki siadła na nocnik zrobiła co trzeba i ubrała się w rajtuzki.
Może jest nadzwyczaj inteligentna, może to przypadek, ale ewidentnie wie kiedy jej sie chce siusiu a kiedy nie, kiedy chce kupke tez wie bo zwiewa w kąt jak nikt nie wyczai momentu zrobi swoje w pampersa a jak się ja wysadzi to uda się zrobić na nocniczku...
Na pewno warto próbować oswajać z nocniczkiem choćby poprzez sadzanie misia i zachęcanie by maluch też spróbował no i najważniejsze nagradzanie nawet 3 kropelek w nocniku choćby brawami, buziakiem, przutulaskiem czy np poprzez dawanie małych naklejek i przyklejanie ich np na nocniczek.
Warto też pokazac film jak inne dzieci robią siusiu na nocnik i są przy tym zadowolone, może dziecko zechce naśladować kolegę.
Można też wziąść malucha do łazienki pokazać mamy/taty nocnik czyli sedes i powolić by malec obserwował jak się robi siusiu..