reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy dla nas i naszych kwietniowych pociech:):):

reklama
czy któraś z mam, mających już jednego małego szkraba planuje zakup dostawki do wózka? zastanawiam się nad jej zakupem, ale kompletnie nie mam pojęcia co wybrać... :confused: znacie opinie? może wiecie w co warto inwestować?
afi myślałam o takiej zwykłej stojącej . Musiałabym poszukać opinii o tej co link wkleiła stokrotta , bo opcja "siedząca" jest ciekawa:tak:

To ja wkleję moją listę zakupów, jest dość podstawowa, sporządzona po przewertowaniu wielu tematów na temat tego co potrzebne a co nie...nie ma tu ubranek bo mam dostać więc się nie koncentrowałam ile jakich ubranek kupić. Wiadomo że każdy ma inne potrzeby, moja lista nie musi pasować do Waszych potrzeb ;-) Lista jest dość chaotyczna, bo była tworzona na bieżąco :-D

Wyprawka:

• Wózek + fotelik
  • Łóżeczko
  • Materac
  • Prześcieradło x 2
  • Kosz Mojżesza
  • Przewijak na łóżeczko
  • Pokrowiec na przewijak
  • Ceratka na materac
  • Komoda na ubranka
  • Laktator
  • Butelka
  • Wanienka
  • Ręczniki x 2
  • Kocyk x 2
  • Rożek
  • Zestaw do obcinania paznokci
  • Szczotka i grzebień
  • Płyn do kąpieli
  • Frida
  • Waciki
  • Chusteczki dla niemowląt
  • Pieluchy
  • Smoczek
  • Pieluchy tetrowe x 10
  • Płyn do prania
  • Wkładki laktacyjne
  • Osłonki na piersi
  • Staniki do karmienia
  • Podpaski poporodowe
  • Majtki siatkowe
  • Maść na brodawki (Bepanten)
  • Koszule z rozcięciem do szpitala x 3
  • Tantum Rosa
  • Koło dmuchane do siedzenia
  • Śpiworek do spania
  • Krem ochronny
  • Termometr do kąpieli
  • Krem do pupy

Później

• Pościel x 2
  • Kołdra
  • Leżaczek
  • Karuzela nad łóżeczko
  • Mata edukacyjna
  • Ochraniacz na boki łóżeczka

A to lista rzeczy do szpitala (tu sprawa jeszcze bardziej indywidualna, bo co szpital to inne wymagania i zależy czy poród CC czy SN)

Na czas porodu:

• ubranie dla mamy
  • - 2 koszule,
  • - szlafrok,
  • - polar,
  • - ciepłe skarpetki,
  • - kapcie,
  • wygodne ubranie dla taty (podkoszulek, pantofle),
  • ubranko dla dziecko – w woreczku + pielucha + pielucha tetrowa
  • największe podpaski,
  • chusteczki,
  • gumka do włosów,
  • pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów),
  • mokre chusteczki,
  • piłka do masażu
  • poduszka
  • pomadka do ust
  • oliwka do masażu
  • muzyka,
  • niegazowana woda mineralna (kilka małych butelek z dzióbkiem)
  • sok owocowy,
  • landrynki, banany, czekolada, batony
  • kanapki dla męża
  • aparat fotograficzny, ładowarka,
  • książka
Dla mamy po porodzie:

• koszula z rozcięciem, wygodna do karmienia (3szt.)
  • 6 par majtek (najlepiej siatkowe, jednorazowe),
  • kosmetyki (szampon, żel, pasta, szczoteczka, krem, maszynka, dezodorant, gumki, lusterko, podkład, szczotka do włosów)
  • klapki pod prysznic,
  • ręczniki 2 +1,
  • 20 poporodowych dużych podpasek (np. Bella),
  • ręczniki papierowe, papier toaletowy,
  • 2 staniki do karmienia,
  • telefon komórkowy, ładowarka, słuchawki
  • skarpetki (3 pary)
  • stopery
  • laktator
  • Tantum rosa
  • koło dmuchane
  • wkładki laktacyjne
  • krem na brodawki
  • kubek, sztućce, talerz
  • herbata + cukier
  • sok + woda
  • biszkopty…
  • bułki maślane + dżem
  • szary notes i długopis

Dla dziecka:

• najmniejszy rozmiar pieluch,
  • 5 pieluch tetrowych,
  • 2 bawełniane czapeczki,
  • 5 pajacyków i body,
  • 2 pary skarpetek i rękawiczki
  • mokre chusteczki,
  • rożek
  • smoczek.
Na powrót do domu:

• ubranie dla mamy
  • odpowiednie do pogody ubranko dla dziecka,
  • krem ochronny,
  • kocyk,
  • fotelik samochodowy

Julianna-bardzo fajna lista, w zasadzie wszystko to co potrzebowalam jest na Twojej liscie :-) Bardzo milo wspominam rozek-polecam wszystkim :tak:
Jesli chodzi o ubranka, ja bede miala na poczatek czyli rozmiar 0-3 miesiace (to jest polskie 56-62 cm):
6-8 pajacykow
6-8 body/bluzeczek z dlugim rekawem
6-8 body z krotkim rekawem
4-5 pary spodenek
2-3 sweterki/bluzy zapinane z przodu
polarkowa bluza/kureczka lub spiworek z miekkiego materialu
2-3 czapeczki
3-5 par skarpetek
2 pary rekawiczek

Kwiecien to taki czas ze troche ciezko przewidziec pogode, u nas bywa roznie jest zwyle ciut cieplej niz w PL ale w zeszlym roku bylo akurat zimno i deszczowo. Tak naprawde to nie wiem czego sie spodziewac ale raczej sie szykuje z cieplymi ciuszkami na poczatek.

Ostatnia edycja:
Ciekawe te "doczepki" do wozka tylko ze jakos nie ejstem przekonana do konca , widzialam na zywo jak dziewucha probowała przejechac tym przez przejscie i musiala zdjac dziecko i dopiero jechac bo te koleczka nie dawały rady na krawezniku ( sa naprawde niskie ).

Dziewczyny mam okazje kupic bardzo tanio fotelik maxi cosi ... kupic nie kupic ? wziełybyscie fotelik uzywany ?????? Nie wiem jakos troche sie boje , ze moze byc powypadkowy .:confused::dry: chyba ze juz shizuje .

Julianna izka bardzo dziękuję za sporządzenie swoich list. Okazuje się, że jednak o wielu rzeczach zapomniałam. Tymbardziej wielkie dzięki :*

Postaram się wrzucić później zdjęcie tego co kupiliśmy wczoraj, ale powiem Wam , że mimo obaw o zakupy z Marcinem, stwierdzam, że jednak mam wspaniałego Męża, który lepiej odnalazł się w szaleństwie zakupowym niż ja. Chodziłam po smyku jak zaczarowana i na nic nie mogłam się zdecydować. Ale zakupy koniec końców jak najbardziej udane.

reklama
Do góry