reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla nas i naszych kwietniowych pociech:):):

Ja po wczorajszej wizycie w SR jestem spokojniejsza. Położna powiedziała, że można przyjechać tylko z koszulą i dokumentami (karta zdrowia + karta ciąży + badania). Dodatkowo zabrać wszystko dla siebie. Dla maluszka rzeczy są, więc nie trzeba się martwić. Oczywiscie można mieć swoje, ale w razie gdybym czegoś zapomniała, albo nie zdążyła kupić to będzie na miejscu. Stwierdziła, żeby nie zabierać za wiele rzeczy ze sobą, bo szafki w szpitalu małe.

reklama
Mnie to czasami już głowa boli od tego myślenia;/ ja niczego innego nie mam w głowie tylko poród, szpital i jak to będzie już w domu:)

dziewczyny ja będę rodzić 3 raz a też mam mętlik w głowie:sorry2: ciuszki częściowo wyprane i wyprasowane-tu dużo pomogła mi moja 4 letnia córka;-) z jakim zapałem suwała żelazkiem:-D i nie szło jej od tego odgonić bo zaraz był płacz:no: torba częściowo spakowana i ciuszki na wyjście też-bo dy, śpiochy, ciepły pajac, kombinezon i kocyk ale jeszcze nie wiem czy wszystko będzie potrzebne...lista co jeszcze trzeba spakować leży koło tabletek-żeby przypadkiem nie zaginęła;-) ja będę rodzić w starej koszuli nocnej a po porodzie fik z nią do kosza ;-) ubranek dla małego nie potrzebuję bo zapewnia je szpital...kivinko koszula super:tak: reniuszek torba słodka :tak:

Dziewczyny, mam do Was ogromna prosbe - podajcie mi prosze koszty jakie ponosicie ( zwiazane z ciaza oczywiscie) wliczajac w to wozki, foteliki i wizyty ciazowe (prywatne), ubrania dla dziecka, akcesoria higieniczne (kosmetyki), wyposazenie lozka, wanienki itd oraz torba ciazowa (akcesoria tylko zwiazane z ciaza). Jaka kwota Wam wychodzi ? Chce, zeby nieswiadomi ojcowie, ktorzy czytaja owo forum , nie majacy zadnej stycznosci finansowej zwiazanej z macierzynstwem ,mieli mniej wiecej obraz tego jakie sa to koszty.
Dziekuje Wam uprzejmie z gory :)

Ja liczę tak mniej więcej:

-używany wózek wraz z akcesoriami ok.1500zł
-mebelki, materace itp ok. 700zł (tania wersja Ikeiowska)
-cały majdan kosmetyczno-butelkowo-ubrankowy ok.700zł

-do tego leki, które zażywam na skurcze, dodatkowe usg- z 300zł

Nie liczę rzeczy do szpitala, bo nie mam jeszcze rozeznania ile co kosztuje, ale polecam filmik W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy... - Video Dzień Dobry TVN. Aaaaaa no i nie liczę kilku rzeczy, które otrzymam od znajomych, np. wanienka, rożki, ubranka...

Ostatnia edycja:
reniuszku...ja wkleję oto listę mojej wyprawki:

wózek
łóżeczko materac
pościel 2 kpl.
laktator
grzechotka
koszula do szpitala
kocyki
rożek
fotelik samochodowy
sterylizator
podgrzewacz do butelek
łóżeczko turystyczne
wanienka + stojak
pieluchy tetrowe,flanelowe i pampersy

ciuszki:
body
pajacyki
śpiochy
kaftaniki
czapeczki
rękawiczki
skarpetki
sweterek
spodenki
bluzeczki
sukienka
śpiworek do spania
butelka
smoczki
karuzela

kosmetyki:
sudocream
plyn do kapieli
oliwka
chusteczki do pupy
balsam do ciała
wkładki laktacyjne
nakładki na sutki
przewijak
reczniki
podkłady higieniczne
majtki poporodowe
termos do butelek

cena całości kształtuje się u mnie w granicy 5500 zł...i dodam, że nie szalałam jakoś z markowymi przedmiotami....także drodzy Tatusiowie czytający owo forum...dziecko to naprawdę spory wydatek i nawet nie próbujcie tego kwestionować!!!!

dziewczyny wystawiłam na allegro wózek spacerowy po mojej córce...używany 2 tygodnie- byłam mega zadowolona, ale korzystałam z niego tylko podczas pobytu w USA, bo ze względu na skrętne koła nadaje się najlepiej do miasta.. a ja na prowincji mieszkam i muszę kupić coś z pompowanymi... podam linka, może którejś wpadnie w oko;-)
AMERYKAŃSKI WÓZEK WIEOFUNKCYJNY!!!!!!! OKAZJA (2124053986) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Reniuszek : wózek, gotelik- 1500zł
akcesoria dla dzidzi typu kocyki, ręczniki,pieluszki, kosmetyki itd.- 800
ubranka dla dzidzi: 600-800 zł
łóżeczko, pościel, materacyk, przewijak: 600zł
plus oczywiście torba do szpitala, laktator itp - 400zł

Myślę, że w granicach 3500 do 4000 tysięcy, bez zbędnych szaleństwa

Ostatnia edycja:
Oprócz kosztów o jakich napisały dziewczyny trzeba doliczyć prywatne wizyty u lekarza. U nas jak na razie jest to ok. 1500zł i u nas dochodzi jeszcze koszt dojazdów do kliniki na tą chwilę ok. 700zł.

reniuszek - koszty sa spore - oprócz rzeczy dla Malucha, rzeczy dla nas sa jeszcze koszty związane z wizytami, dojazdami, płatnymi badaniami...u nas już poszło ok. 3000 tys. bez wózka, materacyka, wanienki i innych pierdół..

reklama
jeśli o mnie chodzi, to...
wózek, fotelik - 1400
ubranka - 300 bo dużo dostałam
łóżko, materac, pościel - 400
mebelki do pokoiku - 800 (bo z ikea:-))
mały remont w pokoiku - 300
rzeczy do szpitala - 300
kosmetyki, ręczniki, pieluszki i inne akcesoria dla maluszka - 400
leki - tylko w tym miesiącu 250 pln poszło w aptece :-(

w sumie będzie gdzieś 3000 - 4000 pln...a wiadomo, że to tylko początek, bo dziecko ciągle czegoś będzie potrzebować...
swoją drogą dopóki się tego nie zsumuje, to się nie czuje tak bardzo całej tej sumy - nie myśli się tak o tym, trzeba kupić i już

Do góry