Tekila dokładnie tak kilka małych. Zawsze dokupisz jak się malutkie dziecko urodzi. A do większych dorosnie.
Liv ale to raczej rzadko takie "krótkie" dzieciaczki. Lepiej kupić takie ciuchy po porodzie.
Jak dla mnie najwygodniejsze były body rozpinane z przodu i spodenki/polspiochy. Śpiochy to dla mnie totalnie nie wygodne. A i pajacyki też super. Ew kaftaniki z długim na wierzch.
Patka Pampersy to wygoda. Ale maga uczulac i odparzac na początku. No i są tanie za sztukę. Pieluchy wielorazowe masz drogie ale Później się zwraca bo nie kupujesz ciągle nowych. One chyba się powiększają z dzieckiem. Nie kojarzę dokładnie. Ale musisz prać. Co kto woli. A no i ekologia :-)
Tola ja dostałam mnóstwo ciuchów ale większośc na 1-2 lata i niektórych jeszcze nie ubralismy hehe
Prawie nic malutkiego nie dostałam.
Ja tatry uzywalam do wycierania buzi i ochrony ciuchów przed udanym pokarmem.
Tu wkleje moja listę. Uwaga jest długa.
Dla mamy:
-Wkładki laktacyjne (lepiej duzo nie kupowac jednej firmy, musisz wyprobowac jakie ci beda pasowaly. Np avent maja na dzien i na noc wieksze)
-Podklady poporodowe (np bella mama różowe ja mialam) zalezy tez czy w szpitalu będą czy nie. Ja uzywalam tylko w szpitalu tego ale bylam 5 dni alr oni tez mieli swoje
-Podpaski dlugie, chłonne +wkładki
-Podkłady na łóżko takie same jak dla malucha do przewijania (np. taka ceratka)
- Masc na sutki np bepanthen, maltan lub ja dostałam tez od lekarza ale jest bez recepty Baneocin
-Paracetamol na ból czy gorączkę
-nakladki na sutki do karnienia (u mnie sie nie sprawdzily, ale znam dziewczyny ktore od początku tak karmily) mozna na początku nie kupować
-Laktator ( to tez zależności jakie plany na karmienie) ja kupilam jak mialam za dużo pokarmu trochę sciagalam, dodatko jak chcesz zostawic pokarm np tacie żeby nakarmil jak cie nie ma to sie przyda, ale ja polecam elektryczne bo ja mialam ręczny i sie nakrecilam trochę męczące to
- koszule, piżamy chociaz dwie do szpitala takie ułatwiające karmienie (mialam fajne jak znajde link na allegro to napisze potem)
- Szlafrok to do szpitala
- Ręcznik do szpitala
- kapcie do szpitala
- biustonosze do karmienia 2-3 szt do szpitala (ja miałam bawełniane materiałowe nie usztywniane byly super)
Dla dziecka:
- jeśli butelki to polecam firmy MAM poczynając od butelek antykolowych, przez smoczki po gryzaki (mam i nadal używam nadal, smoczki super z kolekcji night, latwiej znaleźć w nocy;-))
- Pieluchy tetrowe ok 10 szt
- Do mycia pupki polecam zwykła wode i płatki kosmetuczne (w domu mozna sobie pozwolić bo to mniej chemii a na poczatku skóra jest bardzo wrażliwa) do szpitala chusteczki nawilzone np Pampers białe do tej pory ich uzywam bo sa grube w porównaniu do innych (do szpitala wez ze dwaie paczki)
- Pampersy 1 do szpitala zalezy ile bedziecie tak licz 10-12 szt na dobe na samym poczatku. Trzeba czesto zmieniac nawrt jak tylko siusiu
- do pupki na odparzenia kremy np bepanthen, sudocrem, linomag, alantan plus zieloy (ja mam wszystkie bo nie kazdy u nas się sprawdził, kazde dziecko inaczej reaguje, bedziesz musiała sprawdzić)
- sól fijologoczna w kapsulkach do mycia twarzy, oczu, uszu
- Ja przemywalam gazikami jalowymi oczy (pakowane pojedynczo bo do oczu latwo zarazki)
- Octanisept mialam do pępka
-Wode morska do noska od pierwszych dni
- Ciuszki to juz wiesz sama
- Rożek u mnie sie przydał ale nie usztywniany
- Spiworek mialam do spania, ale chyba nie od samego początku
- Kilka kocykow
- do łóżeczka pościeli do roczku ja nie uzywalam, poduszki też nie
- Ochraniacz mialam, najlepiej od razu na całe łóżeczko
- Przescieradlo 2-3 szt
- Karuzela fajnie sie u nas spraedzila z projektorem gwiazdek z fp
- leżaczek -buraczek tez mamy z fp pokaże ci linki jak zechcesz to powiedz (do tej pory uzywamy teraz jako Krzesełko super sprawa)
- Podgrzewacz do butelek (ja nie mialam)
- Sterylizator (te nie mialam)
- video niania u nas w dużym domu sie sprawdzila fajnie (w mieszkaniu nie koniecznie potrzebne)
- Monitor oddechu (ja nie mialam, raczej dla wczesniakow sie poleca)
- Termometr dla mnie najlepszy elektroniczny szkoda kasy na tanie np microlife
- od goraczki ja mialam syrop Pedicetamol moga byc czopki jak ktos woli
- katarek plus do nosa albo inny odciagacz kataru
- Reczniki dwa dla dziecka
- Do kąpieli cos (ja uzywalam Oliatum emulsji do wody wtedy nie musialam dawać juz innych kosmetykow do mycia i do smarowania tez nie, moze byc tez Emolium, Linomag)
- Herbatka rumiankowa dla dziecka od 1 tyg zycia np z hipp
- mleko hm bebilon ale to loteria co dziecku podpasuje
- dobra poduszka do karmienia na pewno sie przyda (ja się meczylam z poduszkami i yeraz na pewno kupie specjalna)
Do szpitala:
Dokumenty
Woda
Piżama
Do porodu cos koszula najlepiej albo dluga koszulka
Pieluchy tetrowe
Ubranka
Pampersy
Chusteczki
Kremy do pupy
Kremy na sutki
Wkładki laktacyjne