reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupowo-Wyprawkowy:)

temat nienajłatwiejszy ale my mamy czas i do rporodu będziemy ekspertami.
Teoretycznie 20 wkładów/pieluszek powinno wystarczyć. Zalezy tez jak długo będzie schnąć. Nas czeka na początek jesień ...
Większość mam ma zestawy mieszane. Np 1 AIO (niekniecznie), 2-kilka kiesznek (na spacer i do spania są lepsze), przynajmniej 2-3 otulacze, 2-3 pieluszk formowane i sporo wkładów (min 20 w tym bambusowe). To taki zestaw mini-mini
Wiadomo, im więcej sprzętu tym większa wygoda ale przy ograniczonych środkach tez się da.
Tu trochę o tym dziewczyny piszą: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?27986-Dziewczyny-pomo%C5%BCecie-Jak-skompletowa%C4%87-wyprawk%C4%99-wielorazow%C4%85-dla-noworodka-Pi%C4%99knie-prosz%C4%99-o-pomoc!
Szczególnie wpisy magda1980

gaja już trafiłaś na to co ci będzie odpowiadać. Właśnie otulacze pierze się rzadziej tak co 5 zmian wkładów lub do zbrudzenia boczków. To taka osłonka przed zamoczeniem ubrania.
W środek można wkładać różne wkłady, pieluszki tetrowe, ręczniki itp. Np takie:
Otulacze - ekoMaluch
{Imse Vimse} Otulacz Bawełniany, zoo | OTULACZE | PUL/bawełna | Pieluszki Wielorazowe - Pieluchy Ekologiczne - Organiczna Bawełna
Minusem jest to, że dzidzia czuje mokro ale to można załatwić nakładką lub potraktować jako wstęp do nauki siusiania do nocnika :)
Wkłady można kupić w większości sklepików netowych z pieluszkami i na allegro. Wkłady dodatkowe
Dziewczyny chwalą tez sobie ręczniki z Ikei, można też uszyć samodzielnie ze grubych ściereczek mikrofibrowych.
Bardziej wygodna opcją są pieluszki formowane a na wierzch otulacz. To są formowane Pieluszki wielorazowe formowane Tetro Dance Trance (953552519) - Aukcje internetowe Allegro
A tak w ogóle to jak ktoś umie szyć i ma chęć to można pieluszki uszyć, nie jest to trudne, sama szyłam :]

Matko o tak pewnie tylko zamotałam.
koniec czasu juz nic nie popisze
Kieszonki i AIO sa triche bardziej podobne do pampersów.

reklama
Zacytuje Magdę 1890 bo troche inaczej niz ja (każdy ma inne poglądy) ale pięknie to opisała a jest bardziej doświadczona.
czas noworodkowy w pieluchach liczymy do 8 tygodni,wtedy to dzidziuś jest już pulchny i nie ma problemu z dopasowaniem pieluch a kupy nie są już takie rozlazłe i częste.
okres przed jest dość problemowy,rodzice niewyspani,zmęczeni,a tu pranie,spłukiwanie etc.,no i finansowa kwestia jest ważna.
dlatego jest kilka wyjść:
1. otulacze+tetra składana zależnie od chęci i czasu w prostokąt albo w trójkąt w dzień a na noc formowanki i otulacze (bardziej chłonne od tetry i minimalizują wycieki o które nie trudno w pozycji na boku)
2.otulacze+formowanki,wersja najwygodniejsza.tutaj nie ważna jest chłonność formowanki ale jej idealne dopasowanie-u noworodków i tak bardzo często zmienia się pieluchy.
3.wielorazówki w jakiejkolwiek formie+jednorazówki na noc/wyjścia (dobre gdy rodzice wychodzą na dłużej na dwór z noworodkiem,wg. mnie lepsze niż zakup kieszonek na dwór,które też mogą przecieknąć szybko bądź przepuścić kupę).

na ten okres podstawową kwestią jest to,by pielucha nie powiększała nadmiernie pupy dziecka,gruba pielucha utrzymuje dziecko w dziwnej pozycji szczególnie na plecach,intuicja mi wyraźnie mówiła,że to zła pozycja dla Marylki.
tetra: najzwyklejsza,nawet ta lux była za duża wtedy.
otulacze:Imse Vimse,najlepiej bez bawełny na zewnątrz-chłonie zapach.iv dla niewprawnych rodziców przy noworodku są świetne,mają duży zakres regulacji i do tetry i do formowanek.
formowanki:ani chłonność ani polar nie mają znaczenia,podstawą jest kompaktowość i utrzymanie kupy wewnątrz,a więc ideałem jest...zamówienie takich pieluch np. z bawełny u dziewczyn z forum,ewentualnie pieluchy do 7 kilo.
wkładki: polarowe,ratują pieluchy przed totalnym wyplamieniem,łatwiej sprać,czasem kupa zostanie tylko na wkładce.

moja osobista uwaga: podstawowy zestaw powinien zawierać tetrę,otulacze iv i kilka małych formowanek.
po dwóch tygodniach rodzice będą wiedzieli czy chcą więcej formowanek.a jak dziecko dotrze do 6-7 kilo,można zacząć już świrować z wyborem,także w onesize.wtedy też można zrezygnować z iv na rzecz innych firm.
warto w prezencie dać od razu jedną kieszonkę onesize we wzorki czy coś śliczniutkiego
icon_wink.gif
na zachętę
cool.gif
.posiadanie wypasionej kolorowej pieluszki na stanie,choćby była za duża,daje pozytywnego kopa.

ja leciałam na tetrze składanej w prostokąt,faktycznie z kupami było różnie ale miałam 5 otulaczy,lato i chęci by od razu spłukiwać otulacze i przepierać.
dobrze jest nie używać chusteczek mokrych-same w sobie prowokują podrażnienia.
czyli do zestawu jeszcze jakieś fajne myjki można sprezentować.

z firm?pytaj konkretnie jak coś zobaczysz to Ci napiszę,najlepiej na priv.

aha czyli te wkłady można same dokupić bez tego otulacza. No ale i tak nie kumam czego Gaja się bulwersujesz:-D nie wiem jak to odśrodka wygląda. Mi sie wydaje na pierwszys rzut oka proste i sprawne. Wpinam wkłądkę, odpinam i wrzucam do prania, przypinam nową....nie tak to wygląda:confused:

nie bulwersuję się :) Teraz Haszi napisała , że są warianty że wkład jest montowany na wierzchu, bo wtedy właśnie odczepiasz i do prania, jak jest wkładany do środka to nakupka i cały trzeba prać chyba że stosujesz te papierki.

A w ogóle zobaczyłam ten wózek i strasznie mi się podoba ale niestety nie znam firmy :( Możliwe że jakaś nowo istniejąca na naszym rynku.

http://allegro.pl/item950605825_wozek_etno_black_limited_edition_dadaparadiso.html

Ostatnia edycja:
One i tak nie są tak chłonne, żeby wytrzymać klka sików bo tylko chłoną a nie przeprowadzają na pupie reakcji chemicznych.
Zresztą wiele mam np. ja :p i tak lubi często przebierać i zawsze wkurzało mnie, że zwyczajnie szkoda kasy i dziecko musi siedzieć w siuśkach bo Pampers nie jest pełny.
A cóż, pierwsze kupki będą płynne i takie, że nawet z pampersa wyciekają. Błeee. I tak odparzają, że trzeba sprawdzać pieluche non-stop.
Ubranka też będą nieraz brudne, choć w sumie te wielo mają ściślejsze gumki z tyłu niż pampy- zobaczymy.
Tymi już ma takie że tylko wytrzepuje do kibla i po pieluszce nawet nie widać, że coś było zrobione.
Ok mykam na spacerek i na obiadek do teściów, sorry że tu ale własnie wychodze :p

reklama
No mi też się szalenie podoba i małżowi :)
Mam nadzieję że trafię taki przed rozwiązaniem, bo uwielbiam takie paski, no i spacerówka ładnie wygląda a to dla mnie też bardzo ważne :)

Do góry