reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupowo-Wyprawkowy:)

temat nienajłatwiejszy ale my mamy czas i do rporodu będziemy ekspertami.
Teoretycznie 20 wkładów/pieluszek powinno wystarczyć. Zalezy tez jak długo będzie schnąć. Nas czeka na początek jesień ...
Większość mam ma zestawy mieszane. Np 1 AIO (niekniecznie), 2-kilka kiesznek (na spacer i do spania są lepsze), przynajmniej 2-3 otulacze, 2-3 pieluszk formowane i sporo wkładów (min 20 w tym bambusowe). To taki zestaw mini-mini
Wiadomo, im więcej sprzętu tym większa wygoda ale przy ograniczonych środkach tez się da.
Tu trochę o tym dziewczyny piszą: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?27986-Dziewczyny-pomo%C5%BCecie-Jak-skompletowa%C4%87-wyprawk%C4%99-wielorazow%C4%85-dla-noworodka-Pi%C4%99knie-prosz%C4%99-o-pomoc!
Szczególnie wpisy magda1980

gaja już trafiłaś na to co ci będzie odpowiadać. Właśnie otulacze pierze się rzadziej tak co 5 zmian wkładów lub do zbrudzenia boczków. To taka osłonka przed zamoczeniem ubrania.
W środek można wkładać różne wkłady, pieluszki tetrowe, ręczniki itp. Np takie:
Otulacze - ekoMaluch
{Imse Vimse} Otulacz Bawełniany, zoo | OTULACZE | PUL/bawełna | Pieluszki Wielorazowe - Pieluchy Ekologiczne - Organiczna Bawełna
Minusem jest to, że dzidzia czuje mokro ale to można załatwić nakładką lub potraktować jako wstęp do nauki siusiania do nocnika :)
Wkłady można kupić w większości sklepików netowych z pieluszkami i na allegro. Wkłady dodatkowe
Dziewczyny chwalą tez sobie ręczniki z Ikei, można też uszyć samodzielnie ze grubych ściereczek mikrofibrowych.
Bardziej wygodna opcją są pieluszki formowane a na wierzch otulacz. To są formowane Pieluszki wielorazowe formowane Tetro Dance Trance (953552519) - Aukcje internetowe Allegro
A tak w ogóle to jak ktoś umie szyć i ma chęć to można pieluszki uszyć, nie jest to trudne, sama szyłam :]

Matko o tak pewnie tylko zamotałam.
koniec czasu juz nic nie popisze
Kieszonki i AIO sa triche bardziej podobne do pampersów.

reklama
Zacytuje Magdę 1890 bo troche inaczej niz ja (każdy ma inne poglądy) ale pięknie to opisała a jest bardziej doświadczona.
czas noworodkowy w pieluchach liczymy do 8 tygodni,wtedy to dzidziuś jest już pulchny i nie ma problemu z dopasowaniem pieluch a kupy nie są już takie rozlazłe i częste.
okres przed jest dość problemowy,rodzice niewyspani,zmęczeni,a tu pranie,spłukiwanie etc.,no i finansowa kwestia jest ważna.
dlatego jest kilka wyjść:
1. otulacze+tetra składana zależnie od chęci i czasu w prostokąt albo w trójkąt w dzień a na noc formowanki i otulacze (bardziej chłonne od tetry i minimalizują wycieki o które nie trudno w pozycji na boku)
2.otulacze+formowanki,wersja najwygodniejsza.tutaj nie ważna jest chłonność formowanki ale jej idealne dopasowanie-u noworodków i tak bardzo często zmienia się pieluchy.
3.wielorazówki w jakiejkolwiek formie+jednorazówki na noc/wyjścia (dobre gdy rodzice wychodzą na dłużej na dwór z noworodkiem,wg. mnie lepsze niż zakup kieszonek na dwór,które też mogą przecieknąć szybko bądź przepuścić kupę).

na ten okres podstawową kwestią jest to,by pielucha nie powiększała nadmiernie pupy dziecka,gruba pielucha utrzymuje dziecko w dziwnej pozycji szczególnie na plecach,intuicja mi wyraźnie mówiła,że to zła pozycja dla Marylki.
tetra: najzwyklejsza,nawet ta lux była za duża wtedy.
otulacze:Imse Vimse,najlepiej bez bawełny na zewnątrz-chłonie zapach.iv dla niewprawnych rodziców przy noworodku są świetne,mają duży zakres regulacji i do tetry i do formowanek.
formowanki:ani chłonność ani polar nie mają znaczenia,podstawą jest kompaktowość i utrzymanie kupy wewnątrz,a więc ideałem jest...zamówienie takich pieluch np. z bawełny u dziewczyn z forum,ewentualnie pieluchy do 7 kilo.
wkładki: polarowe,ratują pieluchy przed totalnym wyplamieniem,łatwiej sprać,czasem kupa zostanie tylko na wkładce.

moja osobista uwaga: podstawowy zestaw powinien zawierać tetrę,otulacze iv i kilka małych formowanek.
po dwóch tygodniach rodzice będą wiedzieli czy chcą więcej formowanek.a jak dziecko dotrze do 6-7 kilo,można zacząć już świrować z wyborem,także w onesize.wtedy też można zrezygnować z iv na rzecz innych firm.
warto w prezencie dać od razu jedną kieszonkę onesize we wzorki czy coś śliczniutkiego
icon_wink.gif
na zachętę
cool.gif
.posiadanie wypasionej kolorowej pieluszki na stanie,choćby była za duża,daje pozytywnego kopa.

ja leciałam na tetrze składanej w prostokąt,faktycznie z kupami było różnie ale miałam 5 otulaczy,lato i chęci by od razu spłukiwać otulacze i przepierać.
dobrze jest nie używać chusteczek mokrych-same w sobie prowokują podrażnienia.
czyli do zestawu jeszcze jakieś fajne myjki można sprezentować.

z firm?pytaj konkretnie jak coś zobaczysz to Ci napiszę,najlepiej na priv.

aha czyli te wkłady można same dokupić bez tego otulacza. No ale i tak nie kumam czego Gaja się bulwersujesz:-D nie wiem jak to odśrodka wygląda. Mi sie wydaje na pierwszys rzut oka proste i sprawne. Wpinam wkłądkę, odpinam i wrzucam do prania, przypinam nową....nie tak to wygląda:confused:

nie bulwersuję się :) Teraz Haszi napisała , że są warianty że wkład jest montowany na wierzchu, bo wtedy właśnie odczepiasz i do prania, jak jest wkładany do środka to nakupka i cały trzeba prać chyba że stosujesz te papierki.

A w ogóle zobaczyłam ten wózek i strasznie mi się podoba ale niestety nie znam firmy :( Możliwe że jakaś nowo istniejąca na naszym rynku.

http://allegro.pl/item950605825_wozek_etno_black_limited_edition_dadaparadiso.html

Ostatnia edycja:
One i tak nie są tak chłonne, żeby wytrzymać klka sików bo tylko chłoną a nie przeprowadzają na pupie reakcji chemicznych.
Zresztą wiele mam np. ja :p i tak lubi często przebierać i zawsze wkurzało mnie, że zwyczajnie szkoda kasy i dziecko musi siedzieć w siuśkach bo Pampers nie jest pełny.
A cóż, pierwsze kupki będą płynne i takie, że nawet z pampersa wyciekają. Błeee. I tak odparzają, że trzeba sprawdzać pieluche non-stop.
Ubranka też będą nieraz brudne, choć w sumie te wielo mają ściślejsze gumki z tyłu niż pampy- zobaczymy.
Tymi już ma takie że tylko wytrzepuje do kibla i po pieluszce nawet nie widać, że coś było zrobione.
Ok mykam na spacerek i na obiadek do teściów, sorry że tu ale własnie wychodze :p

reklama
No mi też się szalenie podoba i małżowi :)
Mam nadzieję że trafię taki przed rozwiązaniem, bo uwielbiam takie paski, no i spacerówka ładnie wygląda a to dla mnie też bardzo ważne :)

Do góry