reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Alergie

Pszczole wczoraj wieczorem wysypalo niemilosiernie na twarzy, karku, uszach i za nimi, przedramionach i dekolcie:no:, cala noc kwekala i sie drapala:no:. Pobieglam z nia od ranca do padiatry, ktory po szczegolowym wywiadzie stwierdzil, ze Pszczola ma uczulenie na emulsje do opalania Ziajki spf 25 lub/i nadwrazliwosc na slonce (wczoraj kilka godzin siedzialam z nia najpierw w piaskownicy, a pozniej na balkonie, byla w krotkim rekawie, a wysypka jej wylazla tylko w miejscach eksponowanych na promienie sloneczne; btw - ja tez reaguje pokrzywka na slonce przy pierwszym "spotkaniu" po zimie, ale z biegiem wiosenno-letnich dni jest dobrze i normalnie na braz sie opalam, choc juz chyba przestane sie wystawiac na slonce, bo po ciazy mam od groma przebarwien:baffled:...). Po kilkukrotnym posmarowaniu emolium kremem specjalnym, wykapaniu w oilatum i podaniu wapna juz jest w miare oki (szorstkie placki sa, ale juz nie czerwone), ale doktor zakazal Pszczole wystawiac sie na slonce,a skore smarowac w pochmurny dzien min. 30-stka, a w sloneczny minimum 60-tka (musze znalezc hipoalergiczne repelenty; znacie jakies dobre?), bo przy okazji wrazliwosci ma tez sklonnosc do znamion barwnikowych (ma juz kilka pieprzykow:baffled:).Ech...

reklama
dominique- ja moge ci z czystym sumieniem poleciec krem linomag sun 30 i mustelę sun 50 (kosztuje ok 50 zł, ale jest rewelacyjny i wydajny:tak::tak:

dominique:-( przerąbane z taką alergią, nic nie pomogę, bo się nie znam, ale chyba te specyfiki co pisze ewa nie zaszkodzą, my na razie tylko ziajki ochronnej używamy a tam spf 8...

Dominique, i jak Pszczolki wysypka? Zeszla? Przekichane z takim uczuleniem na slonce :no: A co do kremow ochronnych to my w zeszlym roku mialysmy ten Linomag SPF 30, o ktorym Ewcia pisala.

A u nas raz lepiej, raz gorzej jezeli chodzi o wyglad skory :sorry2: Na ciele nie ma nic, tylko niestety na twarzy jej rozne zaczerwienienia wyskakuja :sorry2:Wczoraj np. miala kompletnie czerwona brode od zamka z kamizelki (ktory wcale ostry nie byl). Wrazliwa ma strasznie cere, ale moze z wiekiem jej to przejdzie.
Narazie lecimy z Bebilonie Pepti (do 3 r.ż., w sumie lepiej, bo na recepte place 50% mniej :-p)i uzywamy kosmetykow Emolium. Tak to Sarka zyje jak kazde inne dziecko :-):-):-)

Skora Pszczoly juz gladziusienka:tak: Po kuracji emolium i wapnem wszystko zniknelo. Jestem na 99% pewna, ze to reakcja skory na ziajke, a nie fotoalergia, bo wczoraj i dzis posmarowalam mala zakupionym swiezo linomagiem spf 30 (dzieki ewcia za cynk;-):tak:) i latala na placu zabaw w pelnym sloncu, a na skorze ani kropki:tak: Ale i tak na lato musze jej jeszcze jakis preparat z filtrem min. 60 zakupic:tak:

Super Dominique, ze wiesz juz co szkodzilo skorze Pszczoly :tak:
A ten preparat z SPF 60 na lato to z jakiej firmy bedziesz kupowac? Bo tez musze kupic cos mocnego Sarze, bo ona ma strasznie wrazliwa ta skore :baffled:

czytałam gdzieś, że filtry mogą być tylko do 50......ale to chyba było dawno temu;-) a ten linomag to i ja znajdę, bo nasza ziajka do ogródka za słaba, już buzia, karczycho i rączki nieźle opalone:tak:

czytałam gdzieś, że filtry mogą być tylko do 50......ale to chyba było dawno temu;-) a ten linomag to i ja znajdę, bo nasza ziajka do ogródka za słaba, już buzia, karczycho i rączki nieźle opalone:tak:

Do 100 spf sa na pewno repelenty (powyzej 60 to sa juz blokery slonecznie, nie filtry; moja kumpela chora na bielactwo (zanik barwnika w skorze) uzywa kremu z spf 99:tak:), moze teraz juz nawet wyzsze, nie wiem:zawstydzona/y:

Zakupilam Pszczole na lato balsam sorai z spf 60 SORAYA OPALANIE - BALSAM DO OPALANIA DLA DZIECI SPF 60 - Drogeria internetowa DOMURODY.PL, ale na razie jeszcze linomagu 30spf uzywamy:tak:

My tez musimy sie zaopatrzyc w jakis krem z wysokim filtrem, bo moje dziecko przez te calodzienne spacery wyglada jakby z Karaibow wrocilo :-p

Dominique, dzieki za cynk z tym balsamem z Soraya - nawet nie taki drogi, musze w aptece u nas sprawdzic czy maja :tak:A dobrze sie rozsmarowuje?

reklama
Witam dzisiaj dowiedziałam się że mój synek uczulony jest na kurcz i różne pyłki. Mieszkamy w centrum dużego miasta i tego kurzu jest na potęgę szczególnie w lato kiedy okna są pootwierane. Znajoma powiedziała mi że są takie specjalne odkurzacze które mają rekomendację brytyjskiej fundacji alergologicznej. nie mam o tym pojęcia czy może któraś z was posiada taki odkurzacz i mogłaby mi jakiś polecić? dziękuję z góry za pomoc

Do góry