reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupki dla mamusi i dzidziusia

Wychodzę z założenia, że najlepszym kosmetykiem jest woda... wszystko inne to chemia, więc osobiście używam ich jak najmniej... Na początku dla Młodego używałam tylko właśnie emulsji do kąpieli Oilatum, Bephantenu i kremu na mróz do buzi. Do tego przegotowana woda, sól fizjologiczna i spiryt do pępka.
Dlatego mówię ile mam, położnych i lekarzy, tyle szkół pielęgnacji.

Ogólnie słucham rad mojej siostry - położnej, która wiele lat przepracowała na oddziale intensywnej opieki neonatologicznej ICZMP i sama wychowała 2 dzieciaków... cóż ma doświadczenie i to w najbardziej skrajnych wypadkach...

Przy tym dziecku nie zamierzam zmieniać postępowania, bo przy Młodym się sprawdziło. Jak się nie sprawdzi to będę szukała nowych sposobów.

reklama
ja kupiłam dla maluszka żel z szamponem do mycia ciała i włosów, balsam nawilżający, krem na odparzenia i krem nawilżający a do tego zakupię jeszcze krem na zimę chroniący przed mrozem i wiatrem :happy: jesli pojawią się jakieś problemy to dokupię Oilatum i bepanthen - choć ten drugi to pewnie bardziej dla mnie po karmieniu :-D na pewno nie kupię żadnej oliwki bo ona wogóle się nie wchłania i słyszałam wiele opinii że ponoć bardziej wysusza niż nawilża - miałam oliwkę dla Julki ale smarowałam nią zaledwie kilka razy i szybko przeszłam na balsam nawilżający, no może jedynie do główki się sprawdza

Sarka mądrze pisze o tych parabenach. Szukać kosmetyków jak najmniej napakowanych chemią po co od małego ładować w dzidzie. Dobre i proste składy ma seria babydream rossmanowska. Jeśli problemy ze skórą to specjalistyczne włączyć np. ten który poleca Ciril - przy mojej Sarze się sprawdził ona alergiczka i azs miała.
Kurczę tak was czytam Wy w pełnej gotowości a ja....aż zaczynam się denerwować choć z drugiej strony mam jeszcze sporo czasu ;-)

Ja jak Aluś był malutki to kąpałam go w J&J do kąpieli dodawałam oliwki zeby go troszke natłuścić później już go nie smarowałam niczym była tylko oliwka i płyn do kąpieli 2W1 na dobranoc i wsio.

Ja kosmetyków jeszcze zadnych nie kupiłam ani dla siebie ani dla małej, jak bede w szpitalu to mąz wtedy kupi teraz nie ma potrzeby. Dla siebie kupie tylko majty poporodowe i podpaski i wkłady i wsio reszta mąż dokupi.

A ja mam dla Małego mieszankę czyli troszkę z Nivea,J&J, Bambino a dla siebie podkłady zakupione, majtek nie kupowałam bo pamiętam, że po cc mogłam mieć swoje zwykłe.:tak:

A ja właśnie zakupiłam taki śpiwór
spiwteczpolar_nr15.jpg

Dół się odpina i można z niego zrobić torbę do wózka

a ja wlasnie wrocilam z malego shoppingu.

Kupilam sobie bluzke co moge nosic i teraz i po porodzie tez DSCN1307.jpg

torbeDSCN1308.jpg

no i w HM nie moglam sie opanowac i kupilam dla Majeczki komplecik DSCN1309.jpg

reklama
Do góry