reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Za duze NT, obrzęk karku, podejrzenie wady genetycznej

@Klara95 Być może tak jest. Natomiast nigdzie nie mogę znaleźć informacji o ich refundacji - np. w jakich przypadkach i jakie warunki trzeba spełnić. Wszędzie piszą, że są nierefundowane.
Mi lekarz tłumaczył ze stacjonarnie amnio z macierzami można, koszt 2000. Jeśli zostanę 4 doby w szpitalu to NFZ zrefunduje. U mnie była rzadka wada serca u dziecka- może dlatego.

reklama
Nie bardzo rozumiem, co ma jedno wspólne z drugim.
Przecież do mikromacierzy pobiera się materiał w trakcie amniopunkcji.
I skąd te 4 dni to już zupełnie nie wiem.
Jakoś mi się to kupy nie trzyma :)

Nie bardzo rozumiem, co ma jedno wspólne z drugim.
Przecież do mikromacierzy pobiera się materiał w trakcie amniopunkcji.
I skąd te 4 dni to już zupełnie nie wiem.
Jakoś mi się to kupy nie trzyma :)
tak. Tylko ze mikromacierze to bardziej zaawansowana amniopunkcja ktorej nfz stajconarnie nie finansuje. Miałam w październiku. Skąd bym miała to wiedzieć.

@Myszaaaa Ale to wciąż wykonuje się z tego samego płynu owodniowego pobranego podczas jednego zabiegu. Amniopunkcja jest sposobem pobrania. Materiał do mikromacierzy pobiera się w trakcie amniopunkcji. Procedura niczym nie różni się od "standardowej" amniopunkcji. Dopiero potem materiał jest poddawany analizie - w przypadku s"standardowej" amniopunkcji jest to klasyczne badanie cytogenetyczne, a mikromacierze są uzupełnione o badanie kariotypu molekularnego.

@Myszaaaa Ale to wciąż wykonuje się z tego samego płynu owodniowego pobranego podczas jednego zabiegu. Amniopunkcja jest sposobem pobrania. Materiał do mikromacierzy pobiera się w trakcie amniopunkcji. Procedura niczym nie różni się od "standardowej" amniopunkcji. Dopiero potem materiał jest poddawany analizie - w przypadku s"standardowej" amniopunkcji jest to klasyczne badanie cytogenetyczne, a mikromacierze są uzupełnione o badanie kariotypu molekularnego.
tak, i masz rację. Ja miałam wybór- 2000 stacjonarnie albo położyć się na 4 doby. Nie wiem czemu na 4 i jaki to ma związek. Ale nie płaciłam za amniopunkcję z macierzami.

Tak, wciąż masz rację.
I wciąż genetyk twierdziła, ze zdarza się, ze refundują

@Myszaaaa Wierzę Ci, że tak jest - tylko nie mam pojęcia z czego to wynika 🤔
I nic w necie nie mogę na ten temat znaleźć - oprócz tego, że czasem ktoś na forum napisze, że np. ze skierowaniem można bezpłatnie, w niektórych szpitalach jest bezpłatnie itp. - ale wciąż nie widzę podstaw prawnych. Taka zagwozdka.

@Myszaaaa Wierzę Ci, że tak jest - tylko nie mam pojęcia z czego to wynika 🤔
I nic w necie nie mogę na ten temat znaleźć - oprócz tego, że czasem ktoś na forum napisze, że np. ze skierowaniem można bezpłatnie, w niektórych szpitalach jest bezpłatnie itp. - ale wciąż nie widzę podstaw prawnych. Taka zagwozdka.
moze dlatego, ze moja coreczka miała HLHS- dość rzadką wadę serca, a podejrzewali rzadką wadę genetyczną- mieliśmy pępowinę 2 naczyniową, agenezję ACC i nerki do tego.

moze dlatego, ze moja coreczka miała HLHS- dość rzadką wadę serca, a podejrzewali rzadką wadę genetyczną- mieliśmy pępowinę 2 naczyniową, agenezję ACC i nerki do tego.
I to by się pokrywało z tym co mówiła moja genetyk - jeśli parę niepokojących rzeczy nakłada się na siebie...

reklama
Do góry