A wy dopiero podajecie gluten w 9 miesiacu???
Moja gluten chyba od 6miesiaca dostaje. Fakt, ze schematy zywieniowe bardzo roznia sie od tego z Polsce( wiedze po sloiczkach z polski tu np rybe podaje sie od 7m w Polsce od 9) Moja to juz ciacha sama gryzie od jakiegos czasu. Ma dwa zeby wiec na poczatku tez balam sie jej podawac wiekszy kawalel, ale ona sobie dobrze radzila, wiec dawalam jej do sprobowania wiecej rzeczy i teraz np jej ulubionym jedzonkiem jest makaron i kanapki z maslem, szynka i serem zoltym (oczywiscie wszystko jest polskie ). Niewiem czy mozna dostac w Polsce tzw feedery. Sa to takie siateczki w ktore wklaa sie pierwsze jedzonko tj banany, jablka itp.Dziecko sobie samo ciumka bo przez siatke wieksze kawalki nie przejda.Polecam :-)
Ciekawy pomysł z tymi siateczkami, ale nie spotkałam się
Wow, dajesz juz chlebek i wędlinę i serek??
Z glutenem u nas jest tak, ze dzieci na piersi - dostaja gluten od 5go mca, a te na modyfikowanym - od 6go chyba. Moja Nikolka była do pół roku na piersi i gluten wprowadziłam gdzies po skonczeniu 6 mca - wiec jakby na odwrót. Ale moja pediatra powiedziała ze jak dziecko ma uczulenie na gluten to ma i już. "Zapobiegliwe" podawanie go wczesniej wg Nikolkowej lekarki nie ma większego znaczenia.