reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

dziubek82 ja na początku dawałm kaszkę łyżeczką, bo Mała nie umiała pić z butli... jednak kiepsko to wychodziło, bo wiekszość spływała na sliniaczek i teraz daję już z butli.

reklama
Nasz jadłospis:
6:00 mleczko 150 ml
10:00 mleczko 180 ml
13:00 obiadek słoiczek 200 gram
16:00 mleczko 180 ml
17:30 deser pół słoiczka
19:00 kaszka 180 ml + do zapicia 30 ml mleczka
Jak widać mały głodomorek, ale mleko uwielbia.
Czy tego nie za dużo. Na mleczku pisze od 7 m-ca powinno się podawać 3x210 ml, ale to mniej niż wcześniej zlacana dawka 4x180 ml. Czy mam ograniczyć to mleko?

Hannah, też się zastanawiałam nad tym, ale wydaje mi się, że chyba tak powinno być, że po 7 miesiącu trzeba dawać nie więcej niż 630 ml. mleka dziennie. Moja i tak nigdy tyle nie wypije w ciągu dnia.

Hannah ja to robie tak;
o 10 rano mam kaszke a nie mleczko w sumie to zjada wszystko 180ml ale jesli sie juz zdazy ze nie to mijam posilek i daje nastepny np zupka o 13ej,jesli nie chce jesc to nie nadganiam np za godz zeby wypil to mleko.Jesli malo zje zupki to ma deserek o 16ej i zje wtedy 200ml caly sloiczek:-p:-p
my tez czasem nie mamy ochoy jesc wiec nic sie nie stanie:tak:jakby nie jadl caly dzien czy dwa to juz problem ale tak.To tylko schemat jak powinno niby byc ale w praktyce zadko sie sprawdza:tak:jedne jedza wiecej mleka inne mniej.U nas liczac caly dzien to mleka schodzi np dzis;
180 kaszka na mleku plus 100ml rano i jakies 80wieczorem to 360 ml za caly dzien:szok:polowa ze schematu ale coz jak nie chce:no:wczesniej jadl na wieczor 210ml a teraz nie:no:nie raz wcale:szok::szok:

Na mleczku pisze od 7 m-ca powinno się podawać 3x210 ml, ale to mniej niż wcześniej zlacana dawka 4x180 ml. Czy mam ograniczyć to mleko?
od 7mca mniej piszą, bo wtedy dziecko dostaje więcej stałych posiłków, a wcześniej dziecko mniej jada "inności" wiec automatycznie więcej mleka musi jadać.
Głownie chodzi o to ze ciągle mleko stanowi podstawę i powinny być 3 posiłki mleczne na dzień w tej chwili

Ja nie mam pojęcia ile my wypijamy mleka, bo piersi nie mają podziałki :-D
Daję 2 razy piers + 2 razy kaszka (po 150ml) - z mlecznych posiłków. Wiec wychodziłoby na oko 500-600ml/dobę

u nas nie ma herbatek i nic do picia - widac wystarcza Nikolce picie mleczka z piersi (jak odciągałam to jest wyraźnie wodniste, wiec pewnie bardziej to picie niz posiłek).

U nas:
sniadanie - kaszka
II sniadanie - piers (jak odpadnie piers to pewnie w to miejsce powedruje jakis napoj)
obiad (190ml zupki lub dania - jemy słoiczkowe papu)
deserek (słoiczek owocków)
kolacja - kaszka
przed snem - piciu w postaci piersi

Ale wydaje mi sie ze juz gdzies pisałam... :nerd:

No ale czy kaszka mleczno-ryżowa liczy się jako mleczko? Bo inaczej teraz mamy 3 posiłki jako mleczko. Jeśli kaszka to kaszka (misz masz:baffled:) to i tak narazie nie zwiększę porcji mleka ze 180 ml na 210 ml bo tyle na raz nie zje.:confused:

reklama
Do góry