reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

Iwuś, bardzo Ci dziękuję nie miałam się kogo podpytać w tej kwestii, wolałam się upewnić, dziś tak pierwszy raz jej podałam według tego mojego schematu jaki wcześniej przedstawiłam:-).
A co do ciastek to je kupię i będę jedno podawać dziennie zobaczę czy coś na opakowaniu jest napisane:-).
Dzięki za podpowiedź:-):-):-):-):-)

reklama
Podpowiedzcie mi czy mój schemat jest do przyjęcia.

rano - mleko z kleikiem kukurydzianym 150, w porywach do 170 przy dobrym wietrze
około południa - obiadek 130 g.
po południu - mleko z kleikiem kukurydzianym 150, czasem zdarza się nawet mniej
przed kąpielą - deserek
po kąpieli - mleko z kaszką - średnio 180.

Zazwyczaj wypija łącznie około 400-450 ml mleka na dobę, czy to nie za mało? (więcej ani rusz).

Jak jest wszystko ok to wglada to tak :

Rano mleko 210ml
Do poludnia tarte jablko
Miedzy 12 a 14 obiad ok 180ml
ok 16 deserek
Puzniej Mleczko 210ml
ok polnocy znowu mleczko 210

Czasami nie chce mleka i zjada obiad dwa razy do tego miedzy posilkami jakis biszkopt.. chrupki kukurydziane itp... bywa ze niechce dlugo mleka a na obiad za puzno dostaje danonka (kolek wysypek i innych obiawow alergi brak )
Osobscie ja siedze w danonkach itp wiec zawsze jakas lyzeczeke odemnie machnie wiec to tez mozna zaliczyc do tego ziemniaki z obiadu... lubi tez moje bulki ...zawsze cos je :dry:a taki byl nie jadek

Panna migotka chyba wszystko ok przeciez na sile nie bedziesz wpychac ... jak dla mnie malo posilkow bo moze dlatego ze moj synus co chwile cos gryzie :)

acha zapomnialam dodac od jakiegos czasu potrafi wypic nawet 300ml picia dziennie

Ostatnia edycja:
Panna Migotka ,no jak piszesz ze wiecej nie chce to nic nie zrobisz....mozesz podac np deser z jogurtem czy twarozkiem ,sa takie gerbera zreszta przepyszne :-)

Polka a probowalas dac kaszke zmieszana z owocami?

U nas jest tak (ostrzegam, że to żarłoczek ;-))
kaszka ok 180 ml
na drugie śniadanko jabłuszko albo jakiś biszkopcik
obiadek z mięskiem ok 220 ml
podwieczorek znowu kaszka
po kąpieli mleko 210 ml
ok 5 rano mleko 140 ml

Wiem, że je za mało mleka, próbowałam jej dawać w innych porach dnia, ale nie chce. Koniec kropka, usta zaciśnięte. Te kaszki są na mleku, więc myślę, że jest ok

Wiki (mogę tak mówić?) myślę, że to zdrowo :-) A jakie jej dajesz? Ja głównie kuraka, po cielęcince wysypało ją. Próbuję dorwać gdzieś królika, ale nie ma :szok:

Iwonka, dałam raz taki deserek z jogutem naturalnym, ale wysypało ją. W ogóle nie daję jej obiadków z masłem, tylko z olejem.
Jak się mają gramy do mililitrów jeśli chodzi o obiadek?

Ostatnia edycja:
reklama
Tak patrzę na to, co i ile jedzą Wasze dzieci i dochodzę do wniosku że mój mały bardzo mało je. U nas wygląda to mniej więcej tak:
8:00 mleczko 150 ml
10:00 kaszka na rzadko 130 ml
12:00 obiadek wciśnięty przez zaciśnięte dziąsła ok 130 ml
15:30 deserek też malutko, np 1/3 banana albo kilka łyżeczek jabłuszka.
17:30 kaszka na gęsto 150 ml
20:00 pierś i jeszcze ze 3-4 razy w nocy pierś
Powoli będę odstawiać małego od piersi, więc dojdzie na to konto jeszcze jedna butla mleczka w dzień, pewnie nie więcej jak 150 ml :confused:

Do góry