reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

:eek: Ha NN aH ja ja kupilam dzis darek dostal pierwszy raz ale u nas ze nie za kazdym razem rano pije robie butelke picia i tak zawsze pare lykow sciagnie wiec przez caly dzien wypije troche :baffled:

Kupilam jablko z melisa bo mnie karca ze dziecku sokow nie daje i owocowych herbatek .. maly do dzis pil tylko rumianek koper wloski i przegotowana wode moze dwa razy chyba kupilam soczek ale zbytnio nie bl uradowany :eek: oczywiscie dostaje jablko tarte i marchewke itd

reklama
Panna Migotka ja nie zageszczam,mleczko pije normalne 3 -4razy na dobe a jako 4-5 porcja to kaszka mleczno ryzowa na kolacje ktora podaje lyzeczka.Choc ostatnio jej sie odwidzialo. Nie wiem na jaki mleko przechodzisz ale sa takie z kleikiem ryzowym l (choc w sumie tego ryzu tam nie czuc) lub takie mleka na noc specjalne ktore sie daje na kolacje.Np Bebiko,czy Bebilon. My dajemy Bebiko.

Ostatnia edycja:
Ja przechodzę na bebilon. W tabeli na opakowaniu pisze, że w 7 miesiącu i więcej daje się 3 razy po 210 ml. na dobę. Czy to znaczy, że mogę podać maksymalnie 630 ml.mleka na dobę, wliczając w to mleko do kaszki?

Tak, maksymalnie 630 ml mleka na dobe :tak:
Ale dzieci jedza roznie. Ania po wypiciu 210 ml mleka bez kaszki placze bo za malo, a jej kuzyn starszy o 9mcy jeszcze nigdy nie wypil 210 ml.
Moja Ania nie toleruje kaszki jedzonej lyzeczka :baffled: Niestety bardzo lubi pic mleko z butelki wiec dostaje 3 porcje po 210 i dosypuje jej do tego po 3 miarki kaszki nestle bifidus.

Polka mam pytanie techniczne. Rosół jest rzadki, zagęszczasz go( ryżem / makaronem) i miksujesz? Czy dajesz w butli, a może z łyżeczką( ale to się wychlipie wszystko zanim dziecko połknie).

Ja jestem po prostu totalny cienias. Nie wprowadziłam jeszcze mięsa ani ryby, glutenu też nie o jajku nie wspomnę. Miałam w tym tygodniu.wprowadzić mięso lub gluten ale chyba jakoś podprogowo to sabotuję, bo przypomina mi się w trakcie obiadku.
Nie to, ze uważam, ze coś mu się stanie, ze będzie miał alergię ( wiem , ze wprost przeciwnie, ze to dla jego dobra) ale we łbie trociny na czas szykowania posiłku.
Kurczaka najpierw najlepiej dać czy może królika jakiegoś? Chyba drób...

Zupki je przynajmniej 150 g( nawet zagęszczonej ryżem) po godzinie już jest głodny.
Jeśli chodzi o wybrzydzanie to je wszystko , nawet jak mnie rzuca na pawia przy podawaniu ( brokuły strasznie śmierdzą i wyglądają jak kupa).
Ostatnio coś mu nie szło z puree ryżowym z dynią. Dodałam ziemniaka i jadł aż mu sie uszy trzęsły ( bo to jest ziemniaczany potwór). Ostatnio P. pomylił opakowania i zagęscił mu mleko zamiast kaszką bananową tym dyniowym puree i wypił wszystko- ale przy tacie to on nie okazuje słabości :tak:.
No więc co do rosołku, powiem tak, z gara wyciągam kawałek marchewki, pietruszki i selera dodaję również pierś z kurczaka wszystko w takich prawie równych proporcjach i blenderem to miksuje, następnie 3-4 łyżkami rosołu zalewam tą papkę żeby była rzadsza i karmię ją łyżeczka, pychaaaa, a dziś podobnie zrobiłam z krupnikiem i też wsuwała zjadła pół miseczki takiej dla dzieci jak są:tak::-D:-D:-D

Polka Twoja Zosia ma dwa zabki a my jeszcze zadnego:no:nie wiemjak sobie poradzi.chyba poczekam jeszcze troszke,niedlugo powinny wyjsc,kreseczki juz widac:tak:bedzie mial czym gryz:-)
Szopek ja kupilam rybke i piers z kurczaka i indyka,pokroilam w kostke i kazda osobno w folie:tak:rybke mam po lewo a miesko po prawo w zamrazarce:-D:-D wyciagam na przemian a rybke raz w tyg.Konradek to maly zarlok:tak:jeszcze sie nie zdazylo ze czegos nie lubil:-D:-D:wink:tylko miesko zawsze spazam zanim wloze do garnka,warzywa zreszta tez.:tak:
Z tymi ekologicznymi warzywami to wydaje mi sie sciema:tak:Pracowalam na fabryce warzyw(brokula,kalafior,kapusta itp)robilismy ekologiczne ale to szlo z tej samej skrzynki co reszta:sorry:byly wybierane lepsze no ale posutych normalnie tez sie nie kladzie:-D Nklejka tylko idzie na nie ORGANIC i tyle:tak::dry:dlatego ja nie kupuje ekologicznych bo kosztuja dwa razy tyle a nic sie nie roznia dla mnie.Nie rosna na INNEJ,specjalnej ziemi czy cos tylko na tym samym polu co reszta:dry:jak juz pisalam wielokrotnie,struze tylko grubiej i spazam:tak::tak:
Do zupki daje juz lyzeczke blyskawicznej kaszy manny,jest gesciejsza.Kupilam tez kaszke od 6go mies MLECZNE SNIADANKO-OWSIANKA tylko ze jest juz na mleku a ja sie dzis pospieszylam i zrobilam mleko:-D:-D jutro sprobuje:-)
Zosia ma dwa ząbki i wydawało mi się, że nie poradzi sobie np. z dzisiejszym krupniczkiem bo po zmiksowaniu warzyw i mięsa podlałam wywarem ale cudownie bez kaszy się nie da nabrać więc ta kasza również wylądowała w miseczce i zjadła bez problemu:-D
W ekologiczne, specjalnie malo lub nie pryskane marcheweki i ziemniaczki moze troche wierze.Ale watpie,zeby w sloiczkach byly jakies wyjatkowe banany rozniace sie od tych ktore mozna kupic w sklepie :confused:
Ja nie znam nikogo kto by sprzedawal jakies swoje nie pryskane warzywka wiec musialabym kupowac w zwyklym sklepie.
Na razie raz ugotowalam Ani ziemniaki z kasza jaglana, tak jak alergolog polecila, ale Ania tym strasznie plula
Miesa na pewno nie bede jej gotowac wiec miesne sloiczki musze kupowac chyba ,ze tatus nauczy sie gotowac skoro chce miec miesozerna corke.

Polka czy Ty kupujesz zwykle warzywa czy masz jakies tzw ekologiczne nie pryskane??
Ja kupuję warzywa w sklepie, są one od okolicznych rolników, na pewno nie kupiłabym w markecie ani w żadnym sklepie dyskontowym typu.: Lidl,Biedronka, Netto itp.

Dziewczyny, jak to jest z piciem u Waszych pociech? Dajecie herbatkę, wodę czy soczki?
Chciałam dziś wybrać herbatkę, ale w prawie każdej jest cukier, no chyba że jest ziołowa, to wtedy nie. Wczoraj kupiłam malinową z dziką różą i jest tak przesłodzona, że sama mam problem z jej wypiciem. A woda na razie raczej nie przejdzie.
Ja podaję co się da, no, sok Bobo Frut bo wydaje mi się najlepszy przecierowy nie pamiętam jakie są zalecenia ale jak butelka ma 300 ml to i przez cały dzień mi to wypije, jak się skończy to idzie w ruch herbatka, nie mam pojęcia ile ona pije, wiem że dużo i kupska są dwa razy dziennie:eek::-D:-D:-D:-D oprócz tego mleko jakiś obiadek no i cóś na deser musowo - waga 6 mc 7580 jak by się kto pytał:-)
Ja tez daje malinowa z dzika roza bo niczego innego nie chciala pic ale ostatnio zaczela pic wkoncu soki przexcierowe i kupuje bobofruty bez cukru np marchew,jablko ,banan i Klaudia pije.W schemacie jest napisane zeby dawac 100ml dziennie soczku wlasnie najlepiej przecierowego.
Schemat, schematem, a mój Zosiek ma gdzieś te schematy jak mu się pić chceeee:nerd:
Ale czy przy jedzeniu mleka modyfikowanego, zupki i deserków wystarczy 100 ml płynów dziennie?
Moim zdaniem to za mało, moja na raz wypija 100 ml, w ciągu dnia jak się bawi i hihocze w niebogłosy to też się jej pić chce a jak ma czkawkę to też trzeba zapić, gdzieś na zakupach jak w sklepie gorąco to też pić się chce takiemu brzdącowi:sorry:

Ot się rozpisałam, noooo to całe manu mojej Zośki prawie znacie:sorry:

No więc co do rosołku, powiem tak, z gara wyciągam kawałek marchewki, pietruszki i selera dodaję również pierś z kurczaka wszystko w takich prawie równych proporcjach i blenderem to miksuje, następnie 3-4 łyżkami rosołu zalewam tą papkę żeby była rzadsza i karmię ją łyżeczka, pychaaaa, a dziś podobnie zrobiłam z krupnikiem i też wsuwała zjadła pół miseczki takiej dla dzieci jak są:tak::-D:-D:-D
Robię dokładnie tak samo:tak::tak::tak:Tylko ze dodaje jeszcze do czystego gotującego się rosołku kasze mannę(gluten!)

Teraz chce wprowadził żółtko, do ziemniaczków sie wbija surowe i robi taką papkę:-)

Ja jeszcze gotuje ryż na bardzo miekko, aż woreczek pęka, miksuje go blenderem, potem potarte jabłuszko daje do tego i mieszam:-) Mała wcina aż jej sie uszy trzęsą:-D

Daje jej juz Danonki, serki Danio (po konsultacji z pediatrą oczywiście) dwa razy kaszkę, jakiś owoc ze słoiczka, soczki, herbatkę i do niedawna cyc! Wogole nie chce pić mleka modyfikowanego, lekarz mi powiedział,że nic na siłę, mam podawać kaszki mleczno-ryżowe i własnie te serki aby uzupełnić witaminki. Z mlekiem mam sprówbować za miesiac.
Pozatym mała wcina chrupki kukurydziane, czasami miśkopty ;-)

ahaaa...zapomniałam dodać,że mała wypija ok 300 ml płynów (soczki klarowne, herbatke) O soczkach przecierowych nie ma mowy, ma to po mnie bo ja też nie lubie, rośnie mi to w gębie:-p

reklama
Do góry