reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

Panna migotka kiedys czytalam ,ze dziecko powinno dziennie wypic tyle plynow ile ml ma jedna porcja mleka dla takiego dziecka.

U Ani woda z butelki niestety tez nie przejdzie, chyba ze takiej z basenu albo z kapieli bym jej nalala bo taka baaardzo chetnie pije jak ma okazje :-D:-D.
Nie dawalam jej herbatek granulowanych bo sa bardzo slodkie. Kupilam herbate z lisci hibiskusa i sprobuje to jej podac. Ania jedynie soki chetnie pije wiec nie wiem czy taka herbatke zaakceptuje.

reklama
Moja i tak wiecej nie wypija,zeby nie wiem co.....A ile to chyba sprawa indywidulana....... Niektorzy mowia zeby np dopajac noworodka glukoza czy woda itd a inni ze samo mleko wystarczy....W schematach nic nie pisza na ten temat ,wlasnie ze 100ml soku dziennie dawac.Zreszta i tak dziecko zdecyduje samo czy chce pic czy nie...mysle ze jakby byl upal to by wiecej moja pila a tak to moze dlatego nie chce ..nie wiem sama.

Dzięki dziewczyny :-) Od jutra spróbuję podawać jej wodę, chociaż już wiem, jaka będzie reakcja :-D A jak nie to soczek (chociaż wolę dawać deserek, bo łatwiej się karmi i nie rozlewa dookoła).

Dominik mało pije, są dni, ze wcale.
Jedynym sposobem , żeby się napił jest utrafienie w humor lub myk którego stosuję otóż daje butelkę z wodą przed karmieniem, zawsze parę łyków spije zanim się zorientuje. P mu daje z kubeczka, to niby pije, ale więcej na nim niż w nim.
Daję tylko wodę, już nawet pal licho co jest słodkie a co nie. Skoro z łaską mlasknie kilka łyków to wolę, zeby to zrobił wodą niż latać soczki kupować lub przecierać.
Jak był malutki pił hippa koperkowego, ale wtedy były upały.

Martwie sie tym, bo on ma wszystko tak zagęszczane. Dużo zupki zjada, potem widzę, ze niby go suszy (bo to tyle smaków) ale wypić nic nie chce.

Dziś dałam mu obiadek z mięsem, zjadł ze smakiem i po godzinie ( jak zawsze) znowu głodny. Zmieszałam moja zupkę z słoiczkową bobovitą - jarzynowa z kurczakiem.

Zaczynamy powoli przechodzić na butlę. I teraz moje pytanie - czy powinnam zagęszczać każdą porcję np. kleikiem kukurydzianym, czy nie ma takiej potrzeby?

Panna_migotka, ja myślę, że nie ma potrzeby zagęszczać każdej porcji - może tę wieczorną, ale nie wszystkie.

Z tą niechęcią do picia to jest u większości dzieci. Ja oszukuję teraz i daje jej rano zamiast mleczka 100 ml herbatki jabłkowej z melisą, tylko wtedy wypije, nawet szybko i sprawnie.:eek: a jaka spokojna jest przez cały dzień, chyba meliska działa.

Zgadzam sie z OLA ja zageszczam wiecxzorna butle zeby moj synek wytrzymal cala noc ale niestety wytrzymuje do 1 w nocy:dry:teraz jest bardziej marudny i tylko robie butle i wylewam bo nie chce:dry:moja kolezanka mowila ze jej synek jadl w nocy do osmego mies:dry:pozniej mial przerwe a teraz ma 1.7 roku i znow je w nocy raz:-D:-D
Kaszki juz daje wszystkie ktore sa do 7 mies.na zmiane jada kazdego dnia.szamie wszystkie:-D:-D

Ostatnia edycja:
Adaś pije koperkową, ale kurcze przyznam się, że często zapominam mu dać, najchętniej wypija po akcji placzu, tak tak wtedy jest spragniony jak się nakrzyczy:-)

Hannah - ja mam takie jakieś dziwne uczucia w stosunku do uspokajających herbatek moja bratowa daje ale ona to by chciala, żeby dziecko tylko w lóżeczku leżalo i się nie odzywalo. ja się boję, że zaburzę jakiś tam jego prawidlowy rozwój, a może się mylę, nie wiem.

reklama
Dziewczyny ja mam taki schemat co dziecko powinno jesc w poszczegolnych miesiacach:-)zadko korzystam bo Konradek ma swoj rytm:tak:w wieku 5 ies powinno dziecko wypic 50 ml soku owocowo-warzywnego.pozniej pisza ze ma pic sok lub jesc przetarte owoce:tak:Moj synek je owoce z e sloiczka bo totaj te swierze sa kwasne,nie maja smaku jak w PL.Raz jadl potem nie wiec daje sloiczki.Do 6go mies sprobowal juz prawie wszystkie:-D Najgorsze sa z HEINZ malina,banan i cos:no:sprobowalam,ochyda:no:a on je zjadl ale pozniej wyzygal:dry:

Do góry