reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysokie ryzyko trisomii 21

Witam,muszę się poradzić odebrałam wyniki PAPP-A😞 biochemia kiepska,ale USG ok. Lekarz zalecił mi amniopunkcje,ale się strasznie boje,co byście na moim miejscu zrobiły?
FB_IMG_1727359385830.jpg

Załączniki

• FB_IMG_1727359380557.jpg
    FB_IMG_1727359380557.jpg
    126,7 KB · Wyświetleń: 77
reklama
Ja zrobiłabym test nipt. U mnie ryzyko ZD było 1:71. Ta sama sytuacja - usg dobre, biochemia kiepska. Zrobiłam sanco. Wynik prawidlowy. Na amniopunkcje się nie zdecydowałam.

Polecam zrobić test NIPT -SANCO. Szybki wynik a jeśli chodzi o PAPPA to jest czysta matematyka i potrafi dużo namieszać co nie znaczy, że z konkretnie Twoim dzieckiem jest coś nie tak. Zrób Sanco potem gdyby wyszło coś źle to rozważcie amniopunkcję :)

U mnie podobnie na USG wszystko idealnie, wczoraj telefon z poradni genetycznej że mam pośrednie ryzyko wystąpienia ZD.
W poniedziałek idę na pobranie krwi do sanco.

Polecam zrobić test NIPT -SANCO. Szybki wynik a jeśli chodzi o PAPPA to jest czysta matematyka i potrafi dużo namieszać co nie znaczy, że z konkretnie Twoim dzieckiem jest coś nie tak. Zrób Sanco potem gdyby wyszło coś źle to rozważcie amniopunkcję :)
Nie chce być tą straszącą ale znam historię gdzie test nipt/sanco zawiódł i dał fałszywie pozytywny wynik badania a dziecko niestety chore 🙁

Są to rzadkie przypadki no ale niestety się zdarzają 😔

Polecam odwiedzić profil na ig
Wyjątkowa Hania 🥹

Nie chce być tą straszącą ale znam historię gdzie test nipt/sanco zawiódł i dał fałszywie pozytywny wynik badania a dziecko niestety chore 🙁

Są to rzadkie przypadki no ale niestety się zdarzają 😔

Polecam odwiedzić profil na ig
Wyjątkowa Hania 🥹
Zdaję sobie z tego sprawę,zostaję tylko wtedy amniopunkcja ale chyba nie dam rady zrobić 😞

reklama
Moja bratowa miała podobna sytuację. USG ok, a ryzyko 1:40. Ginekolog powiedział, że mogą zrobić amniopunkcję, ale jeśli nie planują w razie choroby dziecka usuwać ciąży, to on by w to nie szedł, zwłaszcza że USG było ok. Dodał że miał świeży przypadek że para zdecydowała się na amniopunkcję i w wyniku tego badania dziecko zmarło, a okazało się, że było zdrowe. Oczywiście to skrajny przypadek i większość przebiega bez komplikacji, ale trzeba mieć świadomość ryzyka. Ja bym chyba tego nie uniosła. Inni nie są w stanie unieść niepewności. Każdy musi sam zdecydowac. Przesyłam ciepłe myśli i wierzę że dziecko będzie zdrowe!

Do góry