reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wysokie ryzyko trisomii 21

Witam,muszę się poradzić odebrałam wyniki PAPP-A😞 biochemia kiepska,ale USG ok. Lekarz zalecił mi amniopunkcje,ale się strasznie boje,co byście na moim miejscu zrobiły?
FB_IMG_1727359385830.jpg

Załączniki

• FB_IMG_1727359380557.jpg
    FB_IMG_1727359380557.jpg
    126,7 KB · Wyświetleń: 287
reklama
Ja zrobiłabym test nipt. U mnie ryzyko ZD było 1:71. Ta sama sytuacja - usg dobre, biochemia kiepska. Zrobiłam sanco. Wynik prawidlowy. Na amniopunkcje się nie zdecydowałam.

Polecam zrobić test NIPT -SANCO. Szybki wynik a jeśli chodzi o PAPPA to jest czysta matematyka i potrafi dużo namieszać co nie znaczy, że z konkretnie Twoim dzieckiem jest coś nie tak. Zrób Sanco potem gdyby wyszło coś źle to rozważcie amniopunkcję :)

U mnie podobnie na USG wszystko idealnie, wczoraj telefon z poradni genetycznej że mam pośrednie ryzyko wystąpienia ZD.
W poniedziałek idę na pobranie krwi do sanco.

Polecam zrobić test NIPT -SANCO. Szybki wynik a jeśli chodzi o PAPPA to jest czysta matematyka i potrafi dużo namieszać co nie znaczy, że z konkretnie Twoim dzieckiem jest coś nie tak. Zrób Sanco potem gdyby wyszło coś źle to rozważcie amniopunkcję :)
Nie chce być tą straszącą ale znam historię gdzie test nipt/sanco zawiódł i dał fałszywie pozytywny wynik badania a dziecko niestety chore 🙁

Są to rzadkie przypadki no ale niestety się zdarzają 😔

Polecam odwiedzić profil na ig
Wyjątkowa Hania 🥹

Nie chce być tą straszącą ale znam historię gdzie test nipt/sanco zawiódł i dał fałszywie pozytywny wynik badania a dziecko niestety chore 🙁

Są to rzadkie przypadki no ale niestety się zdarzają 😔

Polecam odwiedzić profil na ig
Wyjątkowa Hania 🥹
Zdaję sobie z tego sprawę,zostaję tylko wtedy amniopunkcja ale chyba nie dam rady zrobić 😞

reklama
Moja bratowa miała podobna sytuację. USG ok, a ryzyko 1:40. Ginekolog powiedział, że mogą zrobić amniopunkcję, ale jeśli nie planują w razie choroby dziecka usuwać ciąży, to on by w to nie szedł, zwłaszcza że USG było ok. Dodał że miał świeży przypadek że para zdecydowała się na amniopunkcję i w wyniku tego badania dziecko zmarło, a okazało się, że było zdrowe. Oczywiście to skrajny przypadek i większość przebiega bez komplikacji, ale trzeba mieć świadomość ryzyka. Ja bym chyba tego nie uniosła. Inni nie są w stanie unieść niepewności. Każdy musi sam zdecydowac. Przesyłam ciepłe myśli i wierzę że dziecko będzie zdrowe!

Do góry