reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

Jak już mówimy o grających rzeczach, to dodam jeszcze tylko, że bardzo żałuję, że nie wydaliśmy więcej kasy na matę edukacyjną. Kupiliśmy prawie najzwyklejszą. I taką: MATA EDUKACYJNA Z KOJCEM WESOŁA FARMA * CANPOL (2170432137) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
I teraz tak - kojec: pic na wodę. Franek miał 3-4 miesiące i już go forsował ;)
Na macie spędzał od maleńkości całe dnie. Najpierw leżał na plecach i wgapiał się w wiszące zabawki, a potem już na brzuchu odkrywał kolejne elementy, ściągał sobie grzechotki itp. Do tej pory jak go coś najdzie, to wyciąga matę zza kanapy i muszę mu ją rozkładać ;)
A żałuję, że nie kupiliśmy takiej z większą liczbą bajerów, bo dopiero po jakimś czasie odkryłam, że dzieciom podobają się głównie (a przynajmniej mojemu dziecku) najbardziej badziewne zabawki z najbardziej irytującymi melodyjkami ;) Hitem u nas do tej pory jest grające autko i kierownica:
* Samochodzik Auto WESOŁEK Sorter SMILY PLAY (2156696710) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
* SMily edukacyjna Kierownica Rajdowa 8650 dźwięki (2160433392) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Poza tematem zabawek - zdecydowanie ODRADZAM kupowanie smoczka ze świecącym uchwytem. Znajomi nas do tego namówili i ostatnio taki kupiliśmy, bo Franek jak tylko zaśnie wypluwa smoczek i potem ciężko go znaleźć w kocu albo pod łóżeczkiem. Tylko że smoczek ma to do siebie, że najczęściej spada na ziemię "smoczkiem" do góry, więc uchwyt jest przy ziemi i w ogóle go nie widać - poza tym świeci się tak delikatnie, że musi być naprawdę bardzo ciemno, żeby to zobaczyć.

reklama
ale Wy jesteście mądre i znów się muszę zgodzić z Ewą na macie nie ma co oszczędzać. dziecię spędza na tym całe dnie od 2 do 10 miesiąca. Irytujące muzyczki jak najbardziej wskazane tak samo jak masa tandetnego kolorowego plastiku. Planuję kupić bo miałam pożyczoną ale po porodzie największą na rynku żeby dodatkowo kocy nie trzeba było rozkładać;-)

O tak w matę edukazyjną warto zainwestować ;) My mamy taką: TAF TOYS MATA INTERAKTYWNA 3 W 1 (2159857854) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Owszem, droga sprawa, ale mata jest wielka, największa jaką wtedy znalazłam :) Dzięki swoim gabarytom posłużyła naprawdę dłuuuugo, bo z tych małych to dzieciaki szybko wyrastają ;) MA dużo niespodzianek, ale co się będę rozpisywać - obejrzyjcie i poczytajcie na aukcji ;)

My nie oszczędzaliśmy, bo od razu zaplanowaliśmy dwójkę dzieciaków z niewielką różnicą wieku - założyliśmy z góry, że to co kupujemy musi być porządne i może kosztować sporo skoro i tak dla dwójki dzieci ma posłużyć ;)

Drogie doświadczone mamusie to wypowiedzcie jeszcze swoje zdanie na temat leżaczków bujaczków, bo różne głosy się słyszy na ich temat, a Wy tu poruszacie tyle mądrych tematów. Dzięki Wam jestem dużo mądrzejsza jeśli chodzi o akcesoria dla dzieci.
A i jeszcze usłyszałam ostatnio, że wózek to wystarczy kupić 2 w 1, tzn bez fotelika, bo dziecko mało z niego będzie korzystało, ale nie wydaje mi się, żeby to była prawda. Co o tym sądzicie?

wszystko zalezy od trybu zycia jaki sie prowadzi, ja kupuje wozek 3w1 z fotelikiem bo duzo jezdzimya utem a nie chce przekladac malego dziecka co chwile z foteilka do wozka
co do lezaczkow, ja duzo nie uzywalam, maxymalnie 1godzine dziennie, a moze i mniej
zawsze bylo to jakies urozmaicenie dla dziecka, przewaznie kladalam co lezaczka jak cos ogladalam dziecko obok mnie, wtedy widzialam co robi, ale na moja corke to dzialalo tak, ze zasypiala.. i przekladalam do lozeczka :)
kazde dziecko jest inne, ale mysle, ze kazda dziewczyna tutak zgodzi sie, ze nie nie wsadza sie niemowlaka na caly dzen do bujaczka czy lezaczka

Leżaczek to dobry pomysł. Tak jak Kruszki pisze - urozmaicenie dla Malucha. Szczególnie jak robi się bardziej kumaty i chce widzieć, co Rodzice robią, a nie ciągle leżeć na plecach czy na brzuchu ;) Tylko trzeba uważać, żeby z tym nie przesadzić. Dzieci najlepiej rozwijają się, leżąc długo na płaskich powierzchniach - w leżaczkach może się utrwalić wrodzona asymetria. Ja bym włożyła do leżaczka Malucha dopiero jak skończy 2-3 miesiące, wcześniej ewentualnie na moment.
Poza tym w leżaczku na początku dobrze się Malucha karmi - dopóki nie usiądzie stabilnie i nie będzie można przejść na krzesełko.

A co do wózka, to ja mam w swoim adaptery do fotelika samochodowego. Często w foteliku na wózku nie woziliśmy Franka, ale czasem się zdarzało - np. jak jechaliśmy do sklepu, a on zasnął w aucie (nie było sensu go przekładać do wózka i wybudzać w ten sposób). Fotelik samochodowy bardzo niewygodnie się nosi, więc dobrze jest móc go czasem nałożyć na stelaż. Ale też nie za długo - pozycja, jaką dziecko przyjmuje w foteliku, nie jest najbardziej komfortowa.

My szybko zaczęliśmy poszerzanie diety, bo jak Radek miał 3,5 mca. Wtedy leżaczek był niezbędny. Ale trzeba używać leżaczka z umiarem. Jak jeździliśmy na rehabilitacje (Radzio przy porodzie miał naciągnięty mięsień szyjny) to babka nam mówiła, że mają całą masę dzieci "poleżaczkowych" z asymetrią ruchową.

Jak dobrze, że istnieją takie fora, ile to ciekawych rzeczy można się dowiedzieć... moja wyprawkowa lista, którą dostałam od koleżanki nieco się skurczyła. Kasę będzie można przeznaczyć np na matę edukacyjną :)
Ten Fisher Price strasznie mi się podoba, Kupię karuzelkę tą na pilota i matę do kompletu :)

Fajne te duże maty :) Aż żałuję, że my już mamy i nie ma sensu kupować :/
Wzięło mnie na wspomnienia, wybaczcie - zasypię Was zdjęciami ;)

Franek naszą matę zajmował prawie całą jak miał 3,5 miesiąca:

A pod koniec 4 miesiąca robił z nią już straszne rzeczy ;)

reklama
k8libby mata z serii rainforest jest do bani, bardzo mała, a jednocześnie droga... Poszukaj czegoś innego na spokojnie :) Ja polecam duże maty, widzisz ewa też żałuje, że ma taką małą a ta jej jest większa od rainforest

ewa cóż za słodziaczek :) Eh.. Nie mogę się doczekać mojego drugiego syneczka :D

A jeszcze apropo karuzeli to odradzam taką: http://allegro.pl/karuzela-serenada-natury-pilot-tiny-love-gratis-mj-i2168960305.html
tam są takie klekoczące elementy i to baaardzo wk...a :p Moja bratowa taką kupiła i potem taśmą klejącą zaklejała tą biedronkę i te klocki, bo wyrobić nie dało ;)

Ja to pamiętam, że na youtube sobie odpalałam filmiki z tymi karuzelkami żeby posłuchać muzyczki, żeby wybrać taką spokojną :) polecam tak sobie pooglądac, niestety nie wstawię żadnego linka, bo w pracy mi youtube nie chodzi ;P

Ostatnia edycja:
Do góry