reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

Dziewczyny, krótkie i szybkie pytanie przed snem. Jak, z Waszego maminego doświadczenia to wygląda- jak długo może posłużyć łóżeczko 120x60, a o ile dłużej 140x70? Mam wielki dylemat, które wybrać - i z jednego i z drugiego modelu łóżeczka upatrzone,ale nie wiem, które byłoby lepsze:
np. takie 140x70: Łóżeczko-Tapczanik BARTEK II z szufladą-sosna W-WA (2398055625) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
czy takie 120x60: Łóżeczko z szufladą bukowe 3 kolory + materac GPK (2384675376) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Co byście mi doradziły?

Podobnie zastanawiam się nad rożkiem dla malucha. Na jak długo on się przydaje? Czy lepiej, aby był z polaru, czy taki jak w większości pokazują?

A takie przewijaki - lepsze miękkie czy usztywniane?

Wybaczcie natłok pytań, ale dziś chcę złożyć zamówienie i chcę podjąć w miarę dobrą decyzję...

Ostatnia edycja:
reklama
jak długo może posłużyć łóżeczko 120x60,

Podobnie zastanawiam się nad rożkiem dla malucha. Na jak długo on się przydaje? Czy lepiej, aby był z polaru, czy taki jak w większości pokazują?

A takie przewijaki - lepsze miękkie czy usztywniane?

Nam standardowe łóżeczko 120x60 posłużyło przez 2 lata. Później Hania zaczęła wychodzić górą i zrobiło się niebezpiecznie więc wymieniliśmy na normalne.

Jeżeli przewijak chcesz położyć na łóżeczko to kup sztywny bo inny się nie utrzyma. Jeżeli chcesz postawić na komodzie czy na innym sztywnym meblu to może być miękki.

MieMie córeczka mojej szwagierki ma już 3 latka i nadal śpi w łóżeczku 120x60! Podobnie drugi chrześniak mojego M. Oboje mają wyjmowane szczebelki więc dzieci spokojnie sobie wchodzą i wychodzą z łóżeczka. Co prawda oboje chcą wymienić już łóżeczka na normalne łóżka dla dzieci, ale i tak uważam że to długo. Ja ze względu na miejsce w pokoju wybiorę łóżeczko mniejsze. Jeśli chodzi o przewijak to zależy gdzie go będziesz używać. Jeśli chcesz go położyć na szczebelkach łóżeczka to koniecznie twardy. Jeżeli będziesz miała komodę do przewijania to wtedy może być ten miękki. Ja mam rożek taki najzwyklejszy, miękki, o taki w żyrafki ROŻEK ROŻKI BECIK 100% BAWEŁNA 100% POLSKIE (2395845422) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Do tego śpiworek welurowy, coś takiego: ŚPIWOREK DO SPANIA (2407718715) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i jeszcze taki rozpinany po środku ale to bardziej do wózka niż do spania w łóżeczku. Ten rożek który mam to taki trochę kiepski mi się wydaje (no ale jak dostałam to nie będę marudziła) więc myślę że dokupię sobie jeszcze jeden usztywniany i ładniejszy. To tak bardziej dla gości i tych którzy niepewnie się czują z maleństwem na rękach.

A do mnie przyszedł dzisiaj kurier z zamówionymi na allegro rzeczami. W sumie to same drobiazgi ale jak cieszą!! Pochwalę się zdjęciami :-)
IMG_20120614_100542.jpgIMG_20120614_100552.jpgIMG_20120614_100611.jpg

Przy okazji w końcu wymyśliłam jak to będzie z kąpielą Tymka. Wanienka pewnie będzie przenoszona w miejsce gdzie stoi na zdjęciu. Zamiast stolika i krzesełka po lewej stronie będzie stało łóżeczko a na niej przewijak, więc będę mogła małego wyciągnąć na niego po kąpieli. A na komodzie i tak będą stały wszystkie najpotrzebniejsze kosmetyki więc do kąpieli też będzie wszystko pod ręką. Rety jak na to wszystko patrzę to coraz bardziej realne staję się to że już niedługo nasze maleństwo przyjdzie na świat!! A jak już stanie tam łóżeczko to w ogóle wszystko będzie takie realne! Już nie mogę się doczekać :-)

Franek w małym łóżeczku spał ok. 16 miesięcy. Pewnie jeszcze chwilę by mógł z niego korzystać, ale było mu już trochę niewygodnie - jest długi, a lubi spać w poprzek i nie mieścił się za bardzo, obijał o szczebelki. Teraz ma duże łóżko - 190x85 cm i co prawda zajmuje jego małą część, ale jest mu bardzo wygodnie. Do połowy długości ma szczebelki z obu stron i nigdy jeszcze nie zdarzyło mu się spać. Śpi dużo spokojniej niż w łóżeczku, po którym robił w nocy pielgrzymki często ;)

Marcia i już wszystko masz ;-)

A nam łóżeczko służyło do końca 5 miesiąca :-D potem młody poszedł do mojego łóżka. Ok roku przestaliśmy się łudzić złożyliśmy je żeby mieć więcej miejsca. Ok 1,5 roku może trochę później poszedł od razu do dużego łóżka 200x90 a przewijak miałam miękki ale ustawiany na komodzie (tan najzwykleklejszy z ikea GULLUNGE Podkładka do pielęgnacji - IKEA)
Ja o tyle nie lubię łózek 140x70, że niby potem mogą służyć no ale ja się lubię położyć koło Maksa i mu poczytać a na takim 140 to nie bardzo :no: dziś w nocy mówi do mnie mamo poleżysz ze mną chwileczkę? no to poleżę :-D na 140 musiałabym siedzieć koło niego albo położyć się na podłodze. wygodne to jest chyba tylko jak ktoś nie ma miejsca po prostu

Marcia, super zakupy. Ponieważ możesz już je pooglądać mam pytanko. Jaki rozmiar tych majtek poporodowych wybrałaś? Tzn rozmiar indywidualny, ale jak go do siebie dopasowałaś? Sama noszę się z zamiarem kupna i chcę określić dobry rozmiar właśnie...

A wanienka jaką ma długość? 100 cm czy 102? Dużo Cię taki zestaw kosztował?

I ile pieluch tetrowych kupowałaś? Nie wiem, ile wybrać przy zamówieniu, bo są różne rozmiary (60x80, 70x80,80x80, w tm pieluchy podwójnie tkane, kolorowe i flanelowe :szok:).
Fajnie to sobie rozplanowałaś, też planuję kupić taki stojak - używany, bo tańszy.

ehh z jednej strony się zmartwiłam że 140 na 70 na dłuższą metę małe, ale z drugiej strony pokój w którym będzie Natalia jest taki maleńki że większe się naprawdę tam nie zmieści... tzn zmieści się ale wtedy wiele więcej miejsca na nic innego nie zostanie. to raczej jednak dobrze że mamy takie... no a wiadomo że dobre ciasne ale własne :) pokoje mam małe - całe mieszkanie 44 metry ale pokoje są trzy i każdy znajdzie swój własny kącik :)

MieMie majtki kupiłam w rozmiarze M tak na czuja. Przed ciążą ważyłam 58-59kg i byłam raczej szczupła. Ale bałam się brać S bo różnie to może być z brzuchem tuż po porodzie. Zresztą musi się tam zmieścić jeszcze ta ogromna wkładka, więc myślę że M powinna być dobra. Jeszcze ich nie przymierzałam, ale wyglądają na takie które się dobrze dopasowują. Później sprawdzę jak leżą to Ci napiszę.
Wanienkę kupiłam 102cm trochę na czuja, bo nie wiedziałam czy dobrze dopasuję do stojaka. Stojak dostałam od koleżanki używany i nie jest w jakimś super stanie. Muszę go zaraz wyczyścić a potem pomyślę czy go nie odmalować, ale w sumie nie będzie stał gdzieś na widoku, wyciągany będzie tylko do kąpieli więc nie musi być w stanie idealnym! Wiec jak chcesz kupić używany to polecam. Wysokość jak dla mnie super, powinno być wygodnie z kąpielą.

Pieluch tetrowych kupiłam 10szt białych w rozmiarze 80x80, 5 kolorowych tetrowych 70x80 i 3 flanelowe + 1 flanelową z ceratką. Do tego dostałam jeszcze chyba z 5 flanelowych od szwagierki i chyba z 5 kolorowych tetrowych, więc zapas mam pokaźny. Aa te białe kupowałam normalnej grubości, nie pisało że są podwójnie tkane, albo że grube. Ale jakość wydaje mi się naprawdę dobra porównując ją z takimi marketowymi które oglądałam. Także ja jestem naprawdę zadowolona z zakupów. Idę to wszystko teraz ogarnąć!!!

Super, też chcę kupić wanienkę w rozmiarze 102 cm i nie wiedziałam, czy będzie pod stojak pasowała, ale jeśli piszesz, że ta się zmieściła, to kupię tak, jak planowałam. Może dziś odetchnę z ulgą, jak zamówię trochę rzeczy wyprawkowo-higienicznych:tak:

reklama
Jeśli Wam na stojaki spasują wanienki 80 cm, to ja polecam właśnie takie mniejsze. Same plusy:
* mniej miejsca zajmują
* mniej wody trzeba wlać
A dziecko i tak się mieści. Jak już zacznie siedzieć, to może przejść do wanny albo brodzika. My wkładamy tę małą wanienkę do dużej wanny, żeby mniej wody trzeba było napuszczać. Cały czas w zupełności wystarcza.

Pieluchy tetrowe brałabym większe - zawsze można złożyć, a większa zawsze się do większej liczby rzeczy przyda :)

Do góry