reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

MieMie w aptece się to kupuje.

Ja pierwszy pepek robiłam spirytusem ale ten zrobię octanistptem i porównam ;-) koleżance odpadł pępęk w 4 dobie po octanisepcie a pierwsze dziecko tak jak ja robiła spirytusem i po dwóch tygodniach. Pewnie to od pepowiny zależy ale spróbuje :-D

kruszki a gdzie miałas tą opuchliznę, że głupio zapytam :confused:
bylam spuchnieta na doloe kolo warg, chyba od parcia, nie wiem, nie moglam az siadac, dlatego sie ubezpieczylam i mam w zapasie teraz, moze moje cialo tak reaguje?

reklama
bylam spuchnieta na doloe kolo warg, chyba od parcia, nie wiem, nie moglam az siadac, dlatego sie ubezpieczylam i mam w zapasie teraz, moze moje cialo tak reaguje?
kruszki ja miałam to samo spuchnięta byłam do tego jak mnie nacieli to szwy miałam nierozpuszczalne i bolało jak diabli, mam nadzieje, że teraz się to nie powtórzy.

My do pępka używaliśmy spirytusu 70% (nie pamiętam kiedy odpadł, ale napewno go moczyłam podczas kapieli), teraz też planuje tylko spirytusem i patyczkami jechać- chociaż jak gadałam ostatnio z położną to mówiła, że zaczynają odchodzić od smarowania czymkolwiek hmm:dry:

to może mnie przyjemność spuchnięcia ominęła bo nie byłam nacięta :confused: ale o tym odchodzeniu od spirytusu właśnie słyszałam też. Octanisept fakt trocję kosztuję ale polecam mieć go w swojej apteczce. Ja mam i często stosuję.:tak:

ja Laury nie smarowałam, bo mnie to brzydziło, mąż tylko psikał spirytusem, w szpitalu nic nie robili z kikutem, w 3 tyg. samo odpadło bez babrania :-p więc może to jakaś metoda, hehe

Ja psikalam octeniseptem a raz dziennie patyczek i spirytus szedl w ruch.Trudno powiedziec czy octenisept jest gorszy ,bo nieraz spirytus tez nie pomaga,wszystko sie babrze.Ogolnie do 2 tyg powinien odpasc.problem jest gdy krwawi,robi sie czerwony .Trzeba wtedy przemywac spirytusem i rivanolem.To w jakim tempie sie goi zalezy od grubosci kikuta

Troszeczkę - na tyle na ile starczyło mi sił - pobuszowałam w kilku sklepach.
W Pepco są bardzo fajne te śpioszki za 9,99zł. Materiał bardzo przyjemny w dotyku, miękki, no i same śpioszki ładne. No i cena niezła jak na śpioszki. Już były przebrane trochę, ale kupiłam 2 słodkie pary :-). Według mnie warto się po nie wybrać jeśli jeszcze komuś brakuje.
Rozczarowanie promocjami w H&M. Co prawda byłam tylko w jednym, ale to chyba drugi co do wielkości i zaopatrzenia w Krakowie. Nie dość, że niewiele na promocji to jeszcze mimo wszystko te ceny promocyjne nadal dla mnie mało atrakcyjne :-(.
W końcu ubranie wyjściowe ze szpitala - ogrodniczki z koszulką - kupiłam w Auchanie. I parę innych drobnych rzeczy.
I to już na razie koniec z ciuchami. Całe szczęście...:-D

Ostatnia edycja:
Widzę Dzag że w Bonarce się było na zakupach;-) to dobrze że nie mam kasy na zbyciu bo bym jeździła tam niepotrzebnie, ale uwielbiam ciuszki z h&m. Jak to któraś napisała totalnie niepraktyczne i takie śliczne:laugh2:
Co do pępka to u nas odpadał baaaardzo długo, chyba 4tyg, przemywałam na początku takimi gazikami Leko nasączonymi spirytem- nie polecam, pepek się zaczął ślimaczyć, nie chciał się goić. Dopiero jak kupiłam normalny spirytus, rozcieńczyłam do 70% i myłam porządnie patyczkami takimi jak do uszu to zaczął się ładnie goić. Ale wiem że są też pępki z którymi się nic nie robi i odpadają po kilku dniach same- chyba zależy od przypadku. U nas nicnierobienie na pewno by nie zdało egzaminu.
ALe rzeczywiście aktualnie obowiązuje tzw. "sucha pielęgnacha pępka"- jak sobie wpiszecie w google to wam wszytsko wyskoczy na ten temat.
p.s. jak coś to nie chce się mądrzyć za bardzo, ale tak napiszę bo raczej nie pamiętacie że ja położna z zawodu- no prawie, bo ostateczny egzamin na 2tyg;-) w każdym razie coś tam wiem, bardziej jest to wiedza teoretyczna niż praktyczna bo jeszcze gówniarz jestem i doświadczenia w pracy nie mam ale jak trzeba będzie to pomogę na ile umiem:tak:

Na mój chłopski rozum, to przemywanie spirytusem też jest suchą pielęgnacją - bo wysusza pępek :D Ale faktycznie trzeba uważać, żeby po skórze za bardzo naokoło nie jeździć, bo można ją za bardzo podrażnić.

Leko też odradzam - miałam je, ale oddałam koleżance. Patyczek + spirytus bardziej się sprawdziły.

reklama
No to ja tylko dodam,ze tu w uk nic do pepka sie nie uzywa,pierwsze od was slysze o spirytusie,wacikach itp. My nic nie robilismy,przy kapieli byl moczony (nie ostrzegano przed tym),tylko nakazali wietrzyc i zeby pieluszka nie przykrywac,no i mlodemu odpadl pepek po 5dniach. Ale to pewnie tez zalezy od skory.
Ja dzis po pracy na miasto skoczylam i kupilam koszuline i pantofle szpitalne,czyli juz bida mi nie grozi w razie alarmu:D I tak calkiem przez przypadek zahaczylam o h&m i se leginsy nieciazowe kupilam,tak na zas, jakby wyszly,a za fajne byly zeby przepuscic:D
U nas jeszcze nie ma przecen,ale jak niedlugo sie zaczna to masowo. Tyle ze mi z wyprawki to *******ki zostaly, jak przybornik,buteleczki,waciki itp a to juz na sieci wypatrzylam.

Do góry