reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

a ten laktator- przeraza mnie jak niewiem pytanko czy zawsze jest przydatny?
jeśli będe kupowac to napewno ręczny- tych elektrycznych boję się jeszcze bardziej.
chce coś co się sprawdza(nie boli i daje rezultaty)
ale z drugiej strony niechce czegoś super drogiego-przy 1 ciązy to i tak sporo wydatków a w tym mies kończymy meblowac mieszkanie!

reklama
Nad laktatorem możesz się zastanowić dopiero po porodzie. Może ale nie musi być Ci potrzebny. Ten wydatek radziłabym odłożyć na po. Na początku, jeśli maluszek nie pójdzie do szpitala (tfu, tfu, odpukać w niemalowane), to nie sądzę by był niezbędny.

Fajne listy-zbiorówki, przy robieniu wyprawki na pewno skorzystam:-) Na razie nic jeszcze nie kupiłam, ale myślę, że to już niedługo nastąpi.Pewnie i tak nie uda mi się uniknąć błędów i kupię coś, co się nie przyda albo coś, co okaże się nieodpowiednie i mąż będzie kupował inny model w ostatniej chwili:-) Dobrze, że nie ma teraz problemu z dostępnością towarów.
Oglądaliśmy wózki i na razie jesteśmy przy x landerze xa Swoją drogą, to pełno ich wszędzie! Nie wiem tylko, co z tą gondolą, bo ktoś tu pisał, że jest za mała. No i pozostaje wybór koloru - ja chyba chciałabym szary, a mąż zielony lub niebieski. Wczoraj widzieliśmy na osiedlu pomarańczowy i też fajnie wyglądał. Tak jakoś jest z tymi wózkami, że jak mi się podoba głęboki, to spacerówka jest brzydka i na odwrót.
Ucieszyłam się, jak się okazało, że te najprostsze sosnowe łóżeczka, które mi się najbardziej podobają są najtańsze:-)

powiem tak.... takie gadanie o wielkości gondolki.... potrzebujemy gondolki tylko na zimę... maluszki nasze będą mieć maksymalnie pół roku jak się przesiądą w spacerówki.... ile może mieć półroczne dziecko wzrostu??? ile razy będziecie wychodzić w zimę i dłużej spacerować???? ja podejrzewam, że przez pierwszy miesiąc pewnie nigdzie nie wyjdę z małą... jak nawet wyjdziemy na spacer to pewnie maksymalnie pół godzinki i powrót do domku... więc nawet jak gondolka będzie troszkę mniejsza to maleństwom nic się nie stanie:sorry:

dlatego przestałam się bać tej mniejszej gondolki.... espiro gtx będzie mój...

aha zerknijcie sobie na taki wózeczek BEXA... znalazłam go na innych forach i przyznam szczerze, że wydaje się być bardzo solidny za całkiem normalną cenę...

jeśli będe kupowac to napewno ręczny- tych elektrycznych boję się jeszcze bardziej.
ale z drugiej strony niechce czegoś super drogiego-przy 1 ciązy to i tak sporo wydatków a w tym mies kończymy meblowac mieszkanie!

Mamusiu nie musisz na sam początek. Gdybyś miała problemy karmieniem lub wracała szybko do pracy to wtedy. Czasem się przydaje, ale jestem zdania, że nie ma potrzeby go kupować "na zapas". Jeśli okaże się potrzebny zawsze mozesz wysłać meża na zakupy lub zamówić na allegro.

Mamusiu nie musisz na sam początek. Gdybyś miała problemy karmieniem lub wracała szybko do pracy to wtedy. Czasem się przydaje, ale jestem zdania, że nie ma potrzeby go kupować "na zapas". Jeśli okaże się potrzebny zawsze mozesz wysłać meża na zakupy lub zamówić na allegro.

ja na pewno musze zainwestować w laktator bo co najmniej trzy razy w tygodniu opiekę nad małą przejmie tatuś a ja będę pomykać na uczelnię... nie przerywam dziennych studiów więc na pewno przyda mi się i to taki elektryczny:tak:

powiem tak.... takie gadanie o wielkości gondolki.... potrzebujemy gondolki tylko na zimę... maluszki nasze będą mieć maksymalnie pół roku jak się przesiądą w spacerówki.... ile może mieć półroczne dziecko wzrostu??? ile razy będziecie wychodzić w zimę i dłużej spacerować???? ja podejrzewam, że przez pierwszy miesiąc pewnie nigdzie nie wyjdę z małą... jak nawet wyjdziemy na spacer to pewnie maksymalnie pół godzinki i powrót do domku... więc nawet jak gondolka będzie troszkę mniejsza to maleństwom nic się nie stanie:sorry:

dlatego przestałam się bać tej mniejszej gondolki.... espiro gtx będzie mój...

aha zerknijcie sobie na taki wózeczek BEXA... znalazłam go na innych forach i przyznam szczerze, że wydaje się być bardzo solidny za całkiem normalną cenę...

Ja tam wybierałam sie z Zuzą - styczniakiem nawet na półtoragodzinne spacery zima, pod warunkiem, że nie było więcej niż -10. Pierwsze werandowanie na balkonie młoda zaliczyła jak byłysmy 5 dzien w domu czyli na jej 10 dobe. Pierwszy spacer ok. 40 min około 14 doby zycia. Do dziś ze śmiechem wspominam jak strasznie wiało wtedy w Gdansku, że miałyśmy z mamą problem we dwie utrzymać wózek :-)
ale mną się nie sugerujcie - ja wogóle wyrodna jestem :-D otwieram okna przy małym dziecku, wietrze, wentyluje, przykrecam kaloryfery. Moja teściowa dostawała apopleksji :-) mimo, że dzieliło nas 600 km :-D
Co nie zmienia faktu, że też uważam że z tą głębokością gondolek to trochę przesada, dziecko się ubiera ciepło, potem komibnezon, ewentualnie lekki kocyk i ta przyrywa wózka... ciężko żeby się nie zmieściło. Poza tym noworodek jeżdzacy w gondoli raczej się w niej nie przerwraca za bardzo więc nie wydaje mi się, zeby to miało jakieś ogromne znaczenie :-)

- jako zwolennik naturalnego karmienia jestem przeciwnikiem smoczków uspokajaczy, które zaburzają odruch ssania :-) ale to oczywiście kwestia indywidualnego podejścia.

masz rację, ale czasami jest dziecko z bardzo dużą potrzebą ssania i nawet jak mu sie jeść nie chce to wisi na piersi, wtedy smoczek to jakaś "deska ratunku" dla mamy, która też musi chwilke odetchnąć od malca
- nie widzę potrzeby kupowania ceratek pod prześcieradło dla noworodka, w koncu noworodki siusiają w pieluchy.

a ja uważam, że jedna ceratka na pewno nie zaszkaodzi, czasami może się zdarzyć, że pieluszka się przesunie i siuśki wylecą na materac, lepiej uprac prześcieradło niz cały materac

- rękawiczki tzw łapki niedrapki - napewno przyda się kilka par bo dzieciaczki bardzo je ślinią, a noworodkowi nie powinno obcinać się paznokci w szpitalu, który jest siedliskiem bakterii. Są lekkie, bawełniane. Kosztują ok 3 pln.

lub zamiast rękawiczek można założyc skarpetki na rączki
Do przemywania oczu sól fizjologiczna (apteka)

nas uczono w szkole rodzenia, że wystarczy przegotowana woda
Pszczółko maju widzę, ze uległaś magii reklamy :-) Jeśli mogę cś zasugerować - potraktuj kosmetyki Oilatum jako kosmetyki lecznicze, które trzeba bedzie zakupic jeśli naprawdę będzie potrzeba.
to chyba nie jest tak do końca... u nas w szpitalu używali do kąpieli płynu Oilatum, ja na pierwszy miesiąc też planuje jego zakup, (potem nastawiam sie na hypoalergiczne kosmetyki Nivea) i wcale nie kosztuje tak dużo (cytat: "Wskazania: Oilatum emulsja polecana jest do łagodzenia stanu podrażnionej, suchej, swędzącej i łuszczącej się skóry, a także do kąpieli niemowląt". )

ale mną się nie sugerujcie - ja wogóle wyrodna jestem :-D otwieram okna przy małym dziecku, wietrze, wentyluje, przykrecam kaloryfery.
Abeja jesli Ty jestes wyrodna matka to co ja mam o sobie powiedziec:-);-), my na pierwszy ok 30 minutowy spacer wyszliśmy jak Kuba miał 6 dni, to był początek października... od tamtej pory nie ważne czy deszcz, czy snieg, czy wiatr codziennie był zlaiczony spacer, w zasadzie to do dzis nam to zostało, to dobry sposób na hartowanie dzieci:tak:

masz rację, ale czasami jest dziecko z bardzo dużą potrzebą ssania i nawet jak mu sie jeść nie chce to wisi na piersi, wtedy smoczek to jakaś "deska ratunku" dla mamy, która też musi chwilke odetchnąć od malca

elisabeth jasne, że mama musi tez odpocząć. Ja nie używałam smoczków do 5 miesiaca prawie bo dlugo i mozolnie walczyłam po cc o mleko, włacznie z przyjmowaniem specjalnych leków od położnych w szpitalu i za bardzo bałam się, że inny odruch ssania po smoczku znowu skomplikuje nam sprawę. Jak wspomniałam - ja nie używałam i nie zamierzam, ale kto wie, może w trakcie coś sie zmieni.

a ja uważam, że jedna ceratka na pewno nie zaszkaodzi, czasami może się zdarzyć, że pieluszka się przesunie i siuśki wylecą na materac, lepiej uprac prześcieradło niz cały materac
pewnie, że nie zaszkodzi.Ja kupiłam jedną ale z racji tego, ze nic nam wtedy nie wylatywało to ja wyciągnełam bo wkurzało mnie szeleszczenie. Teraz muszę kupic bo planuje kłaść Zuzke spać bez pampersa :-)
lub zamiast rękawiczek można założyc skarpetki na rączki

mozna, robiłam tak w szpitalu jak mi brakło łapek. Potem brakło też skarpetek hehehe :-)
nas uczono w szkole rodzenia, że wystarczy przegotowana woda
niby wystarczy. Z tym, że jak zaczyna jakis oczko ropieć, to sól fizjologiczna jednak lepsza. Poza tym dla mnie była wygodniejsza w uzyciu :-) jak kto woli. :-)
to chyba nie jest tak do końca... u nas w szpitalu używali do kąpieli płynu Oilatum, ja na pierwszy miesiąc też planuje jego zakup, (potem nastawiam sie na hypoalergiczne kosmetyki Nivea) i wcale nie kosztuje tak dużo (cytat: "Wskazania: Oilatum emulsja polecana jest do łagodzenia stanu podrażnionej, suchej, swędzącej i łuszczącej się skóry, a także do kąpieli niemowląt". )
Oilatum:
Oilatum Soft, emulsja, do kąpieli, 500 ml - Apteka internetowa Dbam o Zdrowie
można zastąpić ja Sofeo, skład ten sam, a produkt tańszy:
Sofeo, emulsja do kąpieli, 500 ml - Apteka internetowa Dbam o Zdrowie

co do skuteczności - napewno jest skuteczna, w szpitalach jej używają bo ją dostają od producenta. Reklama dźwignią handlu. A tak naprawdę wszystko zalezy od skóry dziecka - jesli nie jest alergiczna - co mozna sprawdzic uzywajac na poczatku próbek kosmetyków dziecięcych choćby ze szkoły rodzenia - osobiscie nie widzę potrzeby wydawania kasy na emolienty. Co innego jeśli nie ma wyjścia. U nas do tej pory wystarcza mydło w kostce Oilatum. Płace za nie 19 pln ale uzywam ok. 3 miesięcy. Teraz się kończy i Zuzce skóra sie poprawiła, więc mam nadzieję, że nie bedzie potrzeby.
Dobór kosmetyków jest bardzo indywidualny - ja przed urodzeniem Zuzy nastawiłam się na kosmetyki ipoalergiczne Nivea - i musiałam szybko zrezygnować bo skóra okazała się być po nich szorstka i bardzo sucha. Podeszły nam za to kosmetyki serii Johnsson&Johnsson z lawendą, o których często mówi sie, ze uczulają.
Na koniec dodam - osobiscie jestem z dala od emolientów. Używam tylko jesli muszę, czasem uda sie je zastąpić wlaniem do wanny odrobiny parafiny kosmetycznej lub nawet oliwy z oliwek :-)

reklama
Dopiero spisuję, wszelkie uwagi jak i używanie mile widziane:tak: Lista jest przewidziana jako ta niezbędna do uzbierania do porodu/tuż po porodzie.
Ubranka
- Body z krótkim rękawem ok. 4 szt
- Body z długim rękawem ok. 6-8szt
- Śpioszki ok. 6szt
- Pajacyki ok. 6szt
- Czapeczki ok. 2szt bawełnianych + 2 szt. cieplejszych
- Skarpetki ok. 6par
- Bluzeczki/kaftaniki ok 6szt.
- Pieluchy tetrowe ok. 20szt
- Kombinezonik polarowy na wyjście

Kosmetyki, chemia
- Chusteczki pielęgnacyjne
- Krem/mleczko pielęgnacyjne nawilżające
- Mydło/ żel do mycia ciała i włosów dla niemowląt
- Puder/krem na odparzenia
- Spirytus do pępka
- Proszek + płyn do prania dla niemowląt

Meble
- Łóżeczko
- Materac
- Przewijak
- Wanienka (+ stojak?)

Karmienie
- Laktator
- Butelka + smoczki uspokajacze
- Poduszka do karmienia
- Maść na pogryzione brodawki
- Mieszanka mleczna

Inne
- Pościel
---> Kołdra
---> Poduszka
---> Poszewki x2
---> Prześcieradła x2
- Ceratka/podkład pod materac
- Kocyk
- Wózek
- Fotelik samochodowy
- Szczoteczka do czesania
- Gruszka do nosa

- Obcinaczka do paznokci
- Rożek
- Ręcznik z kapturkiem x2
- Pieluchy
- Chusta do noszenia/nosidełko

Legenda
Przed porodem
Po porodzie
Później/się zobaczy

Dla mamy do szpitala
Dokumenty:
- karta ciąży
- wyniki badań: grupa krwi, HBS, kiła, ostatnie USG, morfologia i mocz
- dowód osobisty
- książeczka ubezpieczeniowa
- jeśli jest, to skierowanie do szpitala
Bielizna
- Majtki jednorazowe, bądź poporodowe
- Kapcie
- Klapki pod prysznic
- Koszule nocne x2
- Skarpetki
- Bluza
- Szlafrok
- Ubranie na wyjście (może ktoś dowieźć)
Kosmetyczka
- wkłady poporodowe lub duże podpaski
- Szczoteczka, pasta, mydło, żel do higieny intymnej, szczotka do włosów, szampon
- papier toaletowy
- ręczniki x2 (najlepiej ciemne)
- chusteczki jednorazowe
Dodatkowe
- ładowarka do telefonu + telefon
- zeszyt + długopis

Hmmm to chyba najpotrzebniejsze rzeczy, aczkolwiek mogłam o czymś zapomnieć ;-)
:-):-):-)na to wszystko to będzie potrzeba do szpitala z 4 walizki:-Djak zaczełam ja czytać to się przeraziła a ja jeszcze nic nie mam dla dziecka a pokaże tą liste dzi ś M ale się przeraZI O KASE :-D:-D:-D

nie jest aż tak potrzebny ale lepiej mieć ja byłam w szpitalu i połowe rzeczy nie miałam bo nie miałam pojęcia a później M musiał szybko dokupywać piersi miałam nabrzmiałe że hej i musiał M ekspresem kupić laktator przywieś do szpitala a wiecie jak facet kupuje że nieraz niema piojęcia lepiej mieć ja mój używałam dwa miesiące ale byl potrzebny..Więc ta lista co jest na górze jest bardzo przydatna :-)

Do góry