reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

Abeja :-D:-D:-D rozbawił mnie Twój post, że tak ładnie mój skomentowałaś;-)... oczywiście pozytywnie... myślę, że kazda z nas ma rację, ile głów tyle pomysłów, a myslę, ze im więcej sobie napiszemy to tym łatwiej bedzie podejmowac decyzje, nie tylko dziewczynkom, które zostana mamami po raz pierwszy ale i nam, bo przeciez każde dziecko jest inne.

Arlena mój mąż też kupował mi laktator jak lezałam w szpitalu, z tym, ze on się sprawdził, bo kupił najlepszy jaki był w sklepie;-):-)... a co do toreb do szpitala, to fakt, albo jedna bardzo duża, albo dwie- jedna z rzeczami dla malucha a druga z rzeczami dla nas...:szok:

reklama
Najlepiej zapytajcie w szpitalu co jest potrzebne dla mamy i dzidzi. Ja nie zapytalam i wzielam do szpitala to co podaja na tych madrych listach - wiekszosc z tych rzeczy wcale nie byla potrzebna, poniewaz w moim szpitalu:
- ubranka dla noworodkow rozdaja polozne - codziennie nowy komplet, a gdy sie zabrudzi mozna w dyzurce dostac od poloznych dowolna ilosc czystych
- pieluchy i kosmetyki dla dzieci dostarcza szpital
- koszule dla mam codzinnie rozdaja polozne - jak sie zabrudza tez mozna dostac od poloznyc w dyzurce
- szlafrok - dostaje sie w szpitalu przed porodem

T oco warto miec ze soba to:
- kosmetyki dla siebie - to co uwazacie za niezbedne
- jednorazowe majtki poporodowe
- chusteczki nawilzane do pupy dziecka (w szpitalu wydzielali na sztuki, wiec lepiej miec swoje)
- reczniki dla siebie
- klapki pod prysznic
- kapcie
- woda mineralna !!!!!!!!!!!!! pojecia nie mialam, ze przy karmieniu tak pic sie chce
- laktator - mozna ewentualnie sobie jakis upatrzyc wczesniej i gdy okaze sie niezbedny (zoltaczka dziecka i koniecznosc naswietlania) maz moze kupic konkretny model

Ubranka na wyjscie dla dziecka i dla mamy lepiej sobie przygotowac wczesniej i zostawic w domu, tak by przed wyjsicem maz je przywiozl do szpitala. Szafeczki w szpitalu sa malenkie i nie ma gdzie trzymac tych wszystkich rzeczy

Tyle wynika z mojego doswiadczenia i tym razem wiecej do szpitala nie wezme :)

Ja nie wiem czy jestem wyrodna nam przez pierwsze 1,5 roku neurolog kazała na conajmniej 3 godziny na dworzu siedzieć, jak była naprawdę brzydka pogoda to mówiła, że można do 1 godziny skrócić ale nie mniej a nie wychodziliśmy poniżej -15. Tyle, że na początku zimy mój synek miał już 8 miesięcy.

Ja pewnie też zainwestuję w Oilatum, aż tak dużo tych kosmetyków nie idzie a u nas jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że następny też będzie alergik.

Ja chyba kupię laktator wcześniej i zabiorę do szpitala, ostatnio mąż musiał mi przywozić do szpitala, bo ja mam duży biust płaskie brodawki i na początku bez laktatora to się wogóle nie dało dziecka przystawić, bo laktatorem sobie wyrabiałam brodawki i trochę zmiękczałam biust (był sporo większy od głowy Krystiana i taki twardy).
Ale znam mnóstwo dziewczyn, które nigdy laktatora nie użyły, więc trudno komuś radzić, żeby na pewno kupił.
Ja np. nigdy nie użyłam kapturków i teraz nie zamierzam kupować dopóki nie będzie takiej potrzeby.
Te wkładki laktacyjne pewnie też zabiorę ze sobą.
Co do ubranek to ja chyba wszystko mam, zamierzam sobie tylko potem śpiworki kupić, bo Krystiana za późno zaczęłam przyzwyczajać i się nie udało, teraz spróbuję wcześniej, a nóż się uda. Bardzo by to pomogło, bo potem człowiek się stresuje, że dziecko się ciągle odkrywa. Mi bardzo brakowało przy Krystianie, że on nie chciał w tych śpiworkach spać. Ale mam po nim tylko taki większy, malutki niemowlak utonie w nim.

Tak naprawdę to dopiero jak się ma dziecko to łatwiej stwierdzić co jest potrzebne a co nie i trudno się sugerować starszym rodzeństwem bo każde jest inne.
Moja koleżanka musiała wywalić przy pierwszym łóżeczko i przez pierwsze pół roku jej mały spał tylko w kołysce, więc dla drugiego dzidziusia już tylko kołyskę rozłożyli i okazało się, że mała wrzeszczy jak tylko się ją do niej wsadzi a najchętniej śpi w wózku na dworze.
Co dziecko to inne wymagania.

Abeja :-D:-D:-D rozbawił mnie Twój post, że tak ładnie mój skomentowałaś;-)... oczywiście pozytywnie... myślę, że kazda z nas ma rację, ile głów tyle pomysłów, a myslę, ze im więcej sobie napiszemy to tym łatwiej bedzie podejmowac decyzje, nie tylko dziewczynkom, które zostana mamami po raz pierwszy ale i nam, bo przeciez każde dziecko jest inne.

;-) dokładnie - ile mam tyle głów i tyle pomysłów :-) To co wydaje się być odpowiednie dla jednej niekoniecznie musi być odpowiednie dla drugiej mamy :-)
Pamiętam, że jak moja sąsiadka z sali wyszła po 3 dobie (też po cc, ale Zuza dostawała nyststyne bo wody były zielone i bylysmy w sumie 5 dni po porodzie) to przyszła taka kobietka, na oko po trzydziestce, która przytargała ze sobą wielki kufer olorowych kosmetyków i codziennie rano przed obchodem poświecała 30 min na makijaż (oczywiscie w pidżamie) ;-) no cóż, o potrzebach nie ma co dyskutować :-D

Ale znam mnóstwo dziewczyn, które nigdy laktatora nie użyły, więc trudno komuś radzić, żeby na pewno kupił.
Ja np. nigdy nie użyłam kapturków i teraz nie zamierzam kupować dopóki nie będzie takiej potrzeby.
Te wkładki laktacyjne pewnie też zabiorę ze sobą.

Dlatego napisalam ,ze mozna sobie upatrzyc model laktatora i kupic go dopiero gdy zaistnieje taka koniecznosc - nie przed porodem.
O wkladkach laktacyjnych zapomnialam, a sa niezbedne.
Zapomnialam tez doac, ze w moim szpitalu podklady poporodowe rozdaja, ale sa one niewygodne, bo bez kleju wiec hulaja po gaciach. Ja wolalam miec swoje - najwieksze podpaski belli.

Fajnie,że wrzuciłyście tą listę potrzebnych rzeczy:tak:też powoli przymierzam się do kupowania od przyszłego tygodnia.Cieszę sie,że taka lista została stworzona,bo chociaż nie jestem "pierworódką",to rodziłam tak dawno temu,że teraz na nowo wszystko przeżywam
:tak:;-):-)i boję się,że mogłabym o czymś zapomnieć

Ja miałam podkłady belli bez kleju chyba, podobne rozdawali w szpitalu. Ale ja mam siateczkowe majtki poporodowe i w nich nic się nie przesuwały te podkłady a były dość wygodne.
Najgorsze, że teraz nie wiem co jest w szpitalu, muszę się dowiedzieć, ale z tego co się już zorientowałam to IMiDz jest gorzej zaopatrzony od Karowej, na Karowej mieli własne podkłady dla kobiet, pieluchy jednorazowe dla dzieci, kosmetyki dla dzieci więc właściwie tylko chusteczki wilogtne trzeba było mieć własne. Mieli też komplety ubrań i kocyki dla dzieci.
Oczywiście jak ktoś miał swoje i nie chciał korzystać ze szpitalnych rzeczy i kosmetyków to nie nalegali ;-). Ja miałam swoje ubranka i z nich korzystałam, ale z kosmetyków i pieluszek korzystaliśmy.

A i nie wiem jak jest teraz ale wtedy na wyjście trzeba było fotelik samochodowy nosidełko przynieść i wtedy na karowej sprawdzali czy się przyszło z fotelikiem po odbiór.

cześć Kobitki...
przedstawiam moje dzisiejsze łupy dla mojej małej Bianki;-) nie mogłam się powstrzymać:-)

Załączniki

• DSC00160.JPG
    DSC00160.JPG
    62,9 KB · Wyświetleń: 55
  • DSC00161.JPG
    DSC00161.JPG
    60,9 KB · Wyświetleń: 55
  • DSC00162.JPG
    DSC00162.JPG
    62,9 KB · Wyświetleń: 55
  • DSC00163.JPG
    DSC00163.JPG