reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

mamysiaa mój mały pierwsze co po trafieniu do szpitala (bo nas wypuścili do domku w II dobie i on w domu dostał żółtaczki i z powrotem musieliśmy wrócić) to został podłączony do kroplówki i pierwsze chyba 2 doby dostawał kroplówkę, tylko ja na dzień dzisiejszy nie wiem co dostawał, może tę glukozę. Do tego był w takim specjalnym inkubatorze z lampami.
Wtedy zaraz po urodzeniu leżałam z dziewczyną to jej mała leżała w specjalnym łóżeczku do naświetlania i mogła ją karmić.
Mój mały musiał mieć sporo więcej tej bilurbiny bo bardzo właśnie szybko się nim zajęli i jak przyjechaliśmy to miał kroplówkę normalnie ekspresem założoną, ale przetaczania nie było. Ale potem mi o tej glukozie nie mówiły, żeby dawać, a zaraz potem zaczęły się problemy kupkowe.
Ja miałam przetaczaną krew w III dobie po urodzeniu z powodu żółtaczki.

MOja mala tez byla naswietlana w lozeczku nie w inkubatorze, bo bilirubiny nie miala az tak znowu duzo. Na granicy normy, ael ze wzgledu na wczesniactwo trzeba bylo jednak naswietlac. Ale kazali ja odstawic i tak. Szybciej dziala wowczas to naswietlanie.
Ty mialas zoltaczke? Tego akurat nie zrozumialam ;-)

reklama
mamysiaa ja też miałam po urodzeniu żółtaczkę, nie w ciąży, napisałam, że mi przetoczyli krew. Ale teraz chyba rzadziej przetaczają, mają lepsze sposoby.
I prawda jest, że ja całą poprzednią ciążę miałam problemy z układem pokarmowym, enzymy wątrobowe, transaminazy, które powinny w ciąży być niższe niż norma dla dorosłego człowieka mi skoczyły 3 razy powyżej tej normy. A że sprawa zaczęła się na początku II trymestru to lekarz wykluczył cholestazę. Miałam podejrzenie wirusowego zapalenia wątroby, ale to wykluczyły badania (zbadali mi wszystkie możliwe typy). W końcu leczyli mnie na zapalenie wątroby i woreczka żółciowego bo na USG wyszło, że mam nieprawidłowo coś tam.
Tak więc całą poprzednią ciążę miałam problemy z wątrobą i kurcze może to się jakoś udzieliło małemu i dlatego miał aż tak silną żółtaczkę.

Ostatnia edycja:
mamysiaa ja też miałam po urodzeniu żółtaczkę, nie w ciąży, napisałam, że mi przetoczyli krew. Ale teraz chyba rzadziej przetaczają, mają lepsze sposoby.
I prawda jest, że ja całą poprzednią ciążę miałam problemy z układem pokarmowym, enzymy wątrobowe, transaminazy, które powinny w ciąży być niższe niż norma dla dorosłego człowieka mi skoczyły 3 razy powyżej tej normy. A że sprawa zaczęła się na początku II trymestru to lekarz wykluczył cholestazę. Miałam podejrzenie wirusowego zapalenia wątroby, ale to wykluczyły badania (zbadali mi wszystkie możliwe typy). W końcu leczyli mnie na zapalenie wątroby i woreczka żółciowego bo na USG wyszło, że mam nieprawidłowo coś tam.
Tak więc całą poprzednią ciążę miałam problemy z wątrobą i kurcze może to się jakoś udzieliło małemu i dlatego miał aż tak silną żółtaczkę.

Ach Ty po urodzeniu.... :-D teraz rozumiem.
Moze masz racje, moze stad te Krystianowe problemy zoltaczkowe.

Dzięki za ostrzezenie no do wózeczka-ja chyba jednak zaryzykuje ten Roan mi się naprawde spodobał,przy pierwszym problemie bede go reklamowała i kupimy inny.choc z tego co go oglądałam to wyglądał na solidny.-powiem wam jak się spisywał!

Powiedzcie czy zawsze laktator jest konieczny szczerze jak widze te laktatory to mnie przerazają-bryyy az mi dreszcze po plecach przechodzą:-(

czyli podsumowójąc
-łuzeczko
-wózek
-fotelik samochodowy
-pieluchy
-materacyk
-3 prześcieradełka
-podkład pod prześcieradełko-widziałam ostatnio taki oddychający-ile 2 wystarczą?
-rożków ile potrzebóje?
-taki śpiworek rozumie że cienki i gruby po1sztuce wystarczy?
-Kobinezonik?-polarowy czy gróbszy?-2 wystarczą?
-2komplety poszewek na :kołderke,i ochraniacz na łużeczko-(2 kupie a 3 sama uszyje)
-podusia odpada prawda?(sama poduszki najchetniej bym nie używała)
-Kosyk jeden cienki jeden grubszy
-1 kołderka wystarczy
jeśli chce karmic piersia to wystarczy na początej 1 butelka- jak bym nie mogła karmic piersia to wtedy dokupie więcej-ile i jakie
-smoczki do butelki na początek-jakie jak wybierac w ogóle smoczki -ma przypomina moją piers- ja tego podobieństwa nie widze:zawstydzona/y:
-smoczki uciszaczki-ile 2 wystarcza?
-te rękawiczki cieniutkie by sie nie drapało i grubsze na powrót do domu- mam termin na27 pazdziernika!
-a czapeczki ile i jakie bo nie zauwazyłam żadnych czapeczek w tych listach
-ręczniczki takie z kapturem-ile3?to prawda ze po każdej kompieli idze do prania?
-Wanienka- większa prosta bez udziwnien- cos do tej wanienki-gąbka czy coś
-kosmetyk kąpielowy czy wystarczy coś w tym stylu Dziecko Sklep internetowy
-balsam czy oliwka-a moze to i to-szczerze przemawiają do mnie oliwki- czy te w zelu są dobre dla dziecka?-używam sama bo większoś kosmetyków mnie uczula-alergia podobno naszczęscie nie jest genetyczna
-i co z zasypką(pudrem)- co polecicie w zamian-jakoś nie mam do tych zasypek zaufania
-kremy jakie i do czego?
-oczywiście coś do pępuszka(po jakim czasie on odpada)gaziki te jałowe i spyrytus tak?
-nożyczki-chodzi o te z smiesznymi kółkami na samych koncach zamiast ostrych końców?-a widziałam takie obcinacze-nie lepsze coś takiego?
-proszek do prania ten dla niemowląt najlepiej z atestem tak?
-a do przemywania ocząt- pamietam że znajoma przemywała małemu oczka??
-a własnie i ubranka oprucz kombinezonu który wygląda jak gruby pajacyk ,czapeczek? i rękawiczek to co?:
+kaftaniki(takie białe widziałam bawłnianenazwała bym bieliźnianymi)-takie kupowac-ile?i z krutkim czy długim rękawem?
+kaftaniki takie z materiału jak spioszki ja to nazywam misiowaty(bawełenka)-ile?
+śpioszki-ile?
+pajacyki-ile?i jakie?
+body ile jakie i z jakim rękawkiem i takim i takim po ile sztuk?
+majteczki dla niemowląt są?
-apropo ciószków to jaki rozmiar?56czy62czy jak?
a do szpitala dla mnie co i w jakich ilościach?
czy o czymsz zapomniałam?

szukałam fajnej komódki z przewijakiem i lózeczka dla małej.... ceny komódek mnie powalają :sorry:

za to, że ma przewijak (czytaj trzy dodatkowe deseczki na górze) płacisz 700-900 zł...

to ja chrzanię taki interes, kupuję komodę za max 300 zł, miękki przewijaczek i mocuję go na komodzie... i sama sobie ozdobię mebelki dla małej.... kupię farbki do drewna i zwykłe łóżeczko i komodę sosnową uczynię kolorowszymi :-D:-D:-D

Dopiero spisuję, wszelkie uwagi jak i używanie mile widziane:tak: Lista jest przewidziana jako ta niezbędna do uzbierania do porodu/tuż po porodzie.
Ubranka
- Body z krótkim rękawem ok. 4 szt
- Body z długim rękawem ok. 6-8szt
- Śpioszki ok. 6szt
- Pajacyki ok. 6szt
- Czapeczki ok. 2szt bawełnianych + 2 szt. cieplejszych
- Skarpetki ok. 6par
- Bluzeczki/kaftaniki ok 6szt.
- Pieluchy tetrowe ok. 20szt
- Kombinezonik polarowy na wyjście

Kosmetyki, chemia
- Chusteczki pielęgnacyjne
- Krem/mleczko pielęgnacyjne nawilżające
- Mydło/ żel do mycia ciała i włosów dla niemowląt
- Puder/krem na odparzenia
- Spirytus do pępka
- Proszek + płyn do prania dla niemowląt

Meble
- Łóżeczko
- Materac
- Przewijak
- Wanienka (+ stojak?)

Karmienie
- Laktator
- Butelka + smoczki uspokajacze
- Poduszka do karmienia
- Maść na pogryzione brodawki
- Mieszanka mleczna

Inne
- Pościel
---> Kołdra
---> Poduszka
---> Poszewki x2
---> Prześcieradła x2
- Ceratka/podkład pod materac
- Kocyk
- Wózek
- Fotelik samochodowy
- Szczoteczka do czesania
- Gruszka do nosa

- Obcinaczka do paznokci
- Rożek
- Ręcznik z kapturkiem x2
- Pieluchy
- Chusta do noszenia/nosidełko

Legenda
Przed porodem
Po porodzie
Później/się zobaczy

Dla mamy do szpitala
Dokumenty:
- karta ciąży
- wyniki badań: grupa krwi, HBS, kiła, ostatnie USG, morfologia i mocz
- dowód osobisty
- książeczka ubezpieczeniowa
- jeśli jest, to skierowanie do szpitala
Bielizna
- Majtki jednorazowe, bądź poporodowe
- Kapcie
- Klapki pod prysznic
- Koszule nocne x2
- Skarpetki
- Bluza
- Szlafrok
- Ubranie na wyjście (może ktoś dowieźć)
Kosmetyczka
- wkłady poporodowe lub duże podpaski
- Szczoteczka, pasta, mydło, żel do higieny intymnej, szczotka do włosów, szampon
- papier toaletowy
- ręczniki x2 (najlepiej ciemne)
- chusteczki jednorazowe
Dodatkowe
- ładowarka do telefonu + telefon
- zeszyt + długopis

Hmmm to chyba najpotrzebniejsze rzeczy, aczkolwiek mogłam o czymś zapomnieć ;-)

mamusia 88 postaram ci sie odpowiedzieć

może pozostałe dziewczyny coś zmienią dodadza i bedzie gotowa lista.
lista bedzie moją modyfikacją list z 2 poradnikow ktore udało mi się zdobyć

• wyprawka do szpitala dla dziecka - myślę że najlepiej dowiedzieć się co szpital w ktorym bedziesz rodzic wymaga. u mnie to: 3 spioszki, 3 kaftaniki, 3 koszulki, paczka chusteczek nawilżanych (ja mam pampers soft), pieluszki jednozarowe, 3 pieluszki tetrowe. podobno jednak te 3 komplety ubrań może być za mała i trzeba wziąść więcej. ja wezme 2 dodatkowe. do szpitala kupuje rozmiar 56 i jeden 62. Dodatkowo biorę do szpitala rękawiczki niedrapki, śpiworek polarowy(na powrót), cienką czapeczkę (niewiązaną pod szyją), cieńszy kocyk, ale myślę że można zamiast tego wziąść rożek. potrzebny będzie również fotelik samochodowy na powrót. Dla dziecka chyba wszystko.
  • to co może potrzebować mamusia - koszula nocna umożliwiająca karmienie, szlafrok, kapcie i klapki pod prysznic, 2 ręczniki, biustonosz do karmienia, wkładki laktacyjne, laktator, 2 opakowania podpasek myślę że tych maxi i paczka majtek poporodowych, ładowarka do tel :), jakieś drobne, kosmetyki (szczotka do włosów i zębów,pasa do zębów, mydełko itp), no i dokumenty (dowód osobisty, karta ciąży)
  • wyprawka dla niemowlaczka (co do rozmiaru ciężko powiedzieć:sorry:)- koszulki bawełniane, body - 5-7 szt, kaftaniki z długim rękawem 4-6 szt, body z krótkim i długim rękawem 5 szt., śpiochy lub pajacyki rozpinane w kroku, ale zakrywające stópki 4 szt., czapeczki bawełniane 2-3 cienkie i 1 ciepła, skarpetki 2-3 pary, cieplejsze sweterki lub bluzeczki 2 szt., ciepły kombinezon 1 szt, sliniaczki 4 szt, pieluszki tetrowe 10 szt (używane zamiast ściereczek) 50 szt (jako jednorazowe), pieluszki jednorazowe na dobę będzie potrzebne ok 8 szt. (na początek 2-5 kg), wilgotne chusteczki, kocyk 1 cienki i 1 gruby, spiworek gruby do wózka, rożek lub śpiworek do łóżeczka, kołderka (jeżeli będziesz zamiast rożka czy śpiworka przykrywać dziecko kołderką) i w tym przypadku 2 komplety poszewek i 3 prześcieradełka, ochraniacz na łożeczko (w przypadku łóżeczka drewnianego), wanienka, gąbka do wanienki (ale nie jest konieczna bo niektórym nie jest z nią wygodnie), ceratka do łóżeczka i wózka ( ja ma po 1 szt takich oddychających), przewijak (ale chyba nie jest konieczny), łóżeczko i wózek są oczywiste no i materac najlepiej kokos-gryka, ręczniki 3 szt, termometr do sprawdzania temp wody (ale nie koniecznie)
  • kosmetyki dla dziecka - waciki lub gaziki do przemywania oczu i krocza, pałeczki z watą, sól fizjologiczna (nią chyba przemywa się oczka, ale to niech mamusie się wypowiedzą), krem na odparzenia (ja narazie kupie sudocream), krem ochronny do twarzy (przy wychodzeniu na dwór), co do pudru (to czytałam że dla dziewczynek lepiej nie kupować), nieperfumowane mydełko dla niemowląt lub jakaś emulsja do kąpieli (ja na początek kupie oilatum soft), nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami, miękka szczoteczka do włosów, spirytus do pielęgnacji pępuszka lub gaziki lako, proszek dla niemowląt (tak z certyfikatem ja chyba zdecyduje się na jeelp), oliwka (nie wiem czy lepsza w żelu czy zwykła, co do firmy też jeszcze nie wiem ale może penaten)
  • karmienie-wkładki laktacyjne, laktator, butelka ze smoczkiem (potem wkleje zdjęcie tego smoczka) 1 szt (prz karmieniu piersią 125 - 250 ml. na butelkach napisane jest dla jakiego wieku dziecka), a przy karmieniu butelką to chyba 2-3 szt wystarczą (???), podgrzewacz do butelek (ale nie koniecznie), smoczki (ja na początek chyba nie kupie bo chciała bym by udało się bez smoczka), ochronki na piersi (ale niekoniecznie), pojemniczki do przechowywania mleka
  • aspirator lub gruszka do nosa, termometr, herbatka na kolki
Chyba wszystko i mam nadzieje że trochę pomogłam, chociaż prawda jest taka że wszystko wyjdzie w praniu :)

Dzięki za ostrzezenie no do wózeczka-ja chyba jednak zaryzykuje ten Roan mi się naprawde spodobał,przy pierwszym problemie bede go reklamowała i kupimy inny.choc z tego co go oglądałam to wyglądał na solidny.-powiem wam jak się spisywał!

Powiedzcie czy zawsze laktator jest konieczny szczerze jak widze te laktatory to mnie przerazają-bryyy az mi dreszcze po plecach przechodzą:-(

czyli podsumowójąc
-łuzeczko
-wózek
-fotelik samochodowy
-pieluchy
-materacyk
-3 prześcieradełka
-podkład pod prześcieradełko-widziałam ostatnio taki oddychający-ile 2 wystarczą?
-rożków ile potrzebóje?
-taki śpiworek rozumie że cienki i gruby po1sztuce wystarczy?
-Kobinezonik?-polarowy czy gróbszy?-2 wystarczą?
-2komplety poszewek na :kołderke,i ochraniacz na łużeczko-(2 kupie a 3 sama uszyje)
-podusia odpada prawda?(sama poduszki najchetniej bym nie używała)
-Kosyk jeden cienki jeden grubszy
-1 kołderka wystarczy
jeśli chce karmic piersia to wystarczy na początej 1 butelka- jak bym nie mogła karmic piersia to wtedy dokupie więcej-ile i jakie
-smoczki do butelki na początek-jakie jak wybierac w ogóle smoczki -ma przypomina moją piers- ja tego podobieństwa nie widze:zawstydzona/y:
-smoczki uciszaczki-ile 2 wystarcza?
-te rękawiczki cieniutkie by sie nie drapało i grubsze na powrót do domu- mam termin na27 pazdziernika!
-a czapeczki ile i jakie bo nie zauwazyłam żadnych czapeczek w tych listach
-ręczniczki takie z kapturem-ile3?to prawda ze po każdej kompieli idze do prania?
-Wanienka- większa prosta bez udziwnien- cos do tej wanienki-gąbka czy coś
-kosmetyk kąpielowy czy wystarczy coś w tym stylu Dziecko Sklep internetowy
-balsam czy oliwka-a moze to i to-szczerze przemawiają do mnie oliwki- czy te w zelu są dobre dla dziecka?-używam sama bo większoś kosmetyków mnie uczula-alergia podobno naszczęscie nie jest genetyczna
-i co z zasypką(pudrem)- co polecicie w zamian-jakoś nie mam do tych zasypek zaufania
-kremy jakie i do czego?
-oczywiście coś do pępuszka(po jakim czasie on odpada)gaziki te jałowe i spyrytus tak?
-nożyczki-chodzi o te z smiesznymi kółkami na samych koncach zamiast ostrych końców?-a widziałam takie obcinacze-nie lepsze coś takiego?
-proszek do prania ten dla niemowląt najlepiej z atestem tak?
-a do przemywania ocząt- pamietam że znajoma przemywała małemu oczka??
-a własnie i ubranka oprucz kombinezonu który wygląda jak gruby pajacyk ,czapeczek? i rękawiczek to co?:
+kaftaniki(takie białe widziałam bawłnianenazwała bym bieliźnianymi)-takie kupowac-ile?i z krutkim czy długim rękawem?
+kaftaniki takie z materiału jak spioszki ja to nazywam misiowaty(bawełenka)-ile?
+śpioszki-ile?
+pajacyki-ile?i jakie?
+body ile jakie i z jakim rękawkiem i takim i takim po ile sztuk?
+majteczki dla niemowląt są?
-apropo ciószków to jaki rozmiar?56czy62czy jak?
a do szpitala dla mnie co i w jakich ilościach?
czy o czymsz zapomniałam?

- Ręczniczki z kapturkiem - u nas były 3 szt. Ale po to żeby nie trzeba ich było za szybko prać. Nie trzeba po kazdej kąpieli zmieniać na nowy.
- Butelka imitujaca pierś (przykład):
Butelka 260ml. Tommee Tippee +sm. imitujacy pierś (652988058) - Aukcje internetowe Allegro. Jesli będziesz karmic piersią (jeśli tak zakładasz) to na początek wystarczy butelka o poj. 120 ml.
- jako zwolennik naturalnego karmienia jestem przeciwnikiem smoczków uspokajaczy, które zaburzają odruch ssania :-) ale to oczywiście kwestia indywidualnego podejścia.
- nie widzę potrzeby kupowania ceratek pod prześcieradło dla noworodka, w koncu noworodki siusiają w pieluchy.
- kilka sztuk pieluc tetrowych lub flanelowyc napewno sie przyda (max 5.) - niektóre dzieci wymagają podwójnego pieluchowania przez pierwsze tygodnie.
- rękawiczki tzw łapki niedrapki - napewno przyda się kilka par bo dzieciaczki bardzo je ślinią, a noworodkowi nie powinno obcinać się paznokci w szpitalu, który jest siedliskiem bakterii. Są lekkie, bawełniane. Kosztują ok 3 pln.
- kombiezon zimowy myślę że spokojnie wystarczy jeden chyba ze uda ci sie np. na allegro kupic ładny uzywany, tanio, wtedy ile dusza zapragnie. One zazwyczaj mają w komplecie rękawiczki.
- wanienka - najwygodniejsza zwykła ale ze stojakiem, który zapewnia jej stabilnosc a rodzicom wygodę w kąpieli malenstwa, szczególnie że pierwsze samodzielne kąpiele to wydarzenie :-)
STOJAK/STELAŻ DO WANIENKI 80 lub 100 cm NAJTANIEJ (654825092) - Aukcje internetowe Allegro
- kosmetyk do kąpieli - my przy zuzi na poczatek uzywalismy tylko nadmanganianu potasu (pare ziarenek, kupuje się w aptece, barwi wodę na fioletowo) bo miała potówki, a do mycia dotąd tylko mydełko dla dzieci w kostce (dla mnie najwygodniejsze i najbardziej wydajne). Włosy myliśmy mydełkiem az zaczęło ich być dużo. Potem kupowałam lekki płyn do kąpieli (ja najchętniej z Bubchen)
- po kapieli oliwka, do pupy my - sudokrem. Na zime krem nivea na każdą pogodę na buzię i to tyle z kosmetyki.
- do obcinania paznokci kup sobie komplet - obcniacz + małe nozyczki bo nie wiadomo czym bedzie ci wygodniej. Do przemywania oczu sól fizjologiczna (apteka)
- pierwsze 2 miesiace prałam w Lovellii (Jelp czesto uczula) potem spróbowalam parę ciuchów w normalnym proszku i darowałam sobie pranie w lovelli.
- kaftaników uzywałam przez pierwszy miesiac - body są rewelacyjne ale nie na gojący się pępek. Miałam chyba ze 4 szt, wiązane, z długim rękawem.
Ilości ciuszków musisz przemyśleć sobie sama, to kwestia indywidualna no i zasbnosci portfela. Ja jestem zdania, ze nie ma co szaleć.
Przejedź się do tesco (mam nadzieję że masz w pobliżu) zaopatrz się w komplety bieliźniane z napisem newborn - 7-mio paki body z krótkim i długim rękawem dobrej jakosci za małe pieniazki, 3-pack pajacyków. Kupisz tam też np spiworek do spania (ja juz pisałam - długo nie uzywałam kołdry - tylko mi przeszkadzała - spiworek, potem kocyk - szczególnie zima, kiedy łatwo dziecko przegrzać)

szukałam fajnej komódki z przewijakiem i lózeczka dla małej.... ceny komódek mnie powalają :sorry:

za to, że ma przewijak (czytaj trzy dodatkowe deseczki na górze) płacisz 700-900 zł...

to ja chrzanię taki interes, kupuję komodę za max 300 zł, miękki przewijaczek i mocuję go na komodzie... i sama sobie ozdobię mebelki dla małej.... kupię farbki do drewna i zwykłe łóżeczko i komodę sosnową uczynię kolorowszymi :-D:-D:-D

pewka :-) sa tez takie piękne naklejki na mebla (np. w castoramie) za 50 pln kilkadziesiąt sztuk, co sobie zechcesz. :-)

Pszczółko maju widzę, ze uległaś magii reklamy :-) Jeśli mogę cś zasugerować - potraktuj kosmetyki Oilatum jako kosmetyki lecznicze, które trzeba bedzie zakupic jeśli naprawdę będzie potrzeba. Bo jeśli od poczatku przywzyczaisz dziecko do kapieli parafinowych to mozesz mieć problem - po pierwsze stosowane na dłuższą metę uczulają <sic!> po drugie - dziękuję płacić prawie 50 pln za 500 ml płynu do kąpieli. Mozna pójsc z torbami :-) wiem, ze dla dziecka cce się jak najlepiej, ale są wmyślę poważniejsze wydatki :-) Póki nie ma potrzeby czy zalecenia pediatry - ne warto wychodzić przed szereg...

Ostatnia edycja:
reklama
witajcie Dziewczyny,a jak tak dumam nad tymi rożkami i becikami, są z wkładami kokosowymi, jakieś cuda na kiju i zwykłe beciki np.: bobo_szyk: _BAJECZNY BECIK ROŻEK _ATEST_+_GRATISY (651228251) - Aukcje internetowe Allegro i co wybrać ?:eek:

Ja wybrałam takie ROŻEK - BECIK 80x80 z APLIKACJĄ (659112814) - Aukcje internetowe Allegro bo znam przynajmniej to z czego jest zrobiony. Na dniach powinny do mnie przyjść, to Ci powiem czy jestem z nich zadowolona czy też niekoniecznie.

Do góry