reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

Dentico Espiro GTX ma chyba przekładaną spacerówkę, ale widzę , że jestes już zdeydowana na atlantico...zaraz go sobie obejrzę, ja narazie jestem w kropce, musze pooglądać najpierw w sklepach, chociaż mam już długą listę wózków na tak i na nie.

reklama
Jagoda, moja córa ma atopowe zapalenie skóry, vanish jej nie szkodzi, bo największą chemią w nim jest... woda utleniona. Co do proszku do prania dla dzieci i zmiękczaczy po, to właśnie zakupiłam Jelpa 2 w 1. Jestem ciekawa jak sobie da radę w porównaniu ze zwykłym płynem do płukania. Ale to dopiero najwcześniej za miesiąc go przetestuję. Ciemniejszych rzeczy też na gotowanie nie nastawiam. Odplamiam tylko i wyłącznie białe, bo tych ciemnych się nie opłaca najzwyczajniej w świecie. A co do wygotowania i zniknięcia chemicznej substancji - wygotowanie daje to, że na ogół zamiast prania zasadniczego masz jeszcze wstępne i większą ilość płukań. To wystarczy by jakiekolwiek substancje zniknęły (no chyba, że nawalisz ich taką ilość, że nawet przy kilku praniach się ich nie pozbędziesz ;) ). A tak na marginesie, to polecam jakby któraś wymieniała pralkę, to zakupić taką z programem antyalergicznym. Takie cudo najzwyczajniej w świecie mierzy sobie stężenie proszku/płynu/innych środków, w wodzie po płukaniu i jeśli znajdzie nawet śladowe jego ilości,to płucze dotąd aż ich nie usunie.

dzięki Gemelo,
Catedra widziałaś na live Espiro ? generalnie uważam, że dostęp do wózków na żywo to jedna wielka kicha, mieszkam na Śląsku i jestem zdegustowana rynkiem"wózkowym", mało sklepów, a jak już się jakis trafi to mały wybór :no: a trudno żeby wydać kilka dobrych baniek kupując w ciemno....

Co zas się tyczy wózka..po ostatniej wizycie w sklepie..jestem za mutsy 4rider..jakieś wieści o tym wózku? wiecie coś co powinnam wiedziec i ja nim go kupię? drogi jest ale podobno warto...

widziałam na żywo. Super wózek, ALE.... x-lander xa to żywa kopia mutsy właśnie... identycznej jakości materiały, taka sama stabilność jedynie kolorami się różnią i kilkoma szczególikami ale ogólnie na tej samej półce stoją a x-lander jest sporo tańszy... co nie zmienia faktu, że wózek jest mega leciutki i zwrotny i ogólnie jakiś taki zgrabny...

Dentico Espiro GTX ma chyba przekładaną spacerówkę, ale widzę , że jestes już zdeydowana na atlantico...zaraz go sobie obejrzę, ja narazie jestem w kropce, musze pooglądać najpierw w sklepach, chociaż mam już długą listę wózków na tak i na nie.

ja właśnie za espiro gtx optuję bo bardzo dokładnie go obejrzałam i porównywałam z mutsy 4 rider, x-landerem i kilkoma innymi... mutsy, x-lander xa i espiro gtx są niemalże identyczne.... tej samej jakości materiały, taka sama lekkość prowadzenia i design....

wybieram espiro bo jest najtańszy z tej trójeczki a jakością identyczny.... mutsy to po prostu firma... płacisz za metkę... wolę kupić polski wózeczek bo w razie jakichkolwiek reklamacji będzie mniejszy problem...

te trzy wózki są niemalże takie same... bajeranckie:-D:-D:-D mają identyczne gondolki, różnią się lekko stelażem jedynie i ceną... waga taka sama...

Gemelo mój synek też ma AZS, choć fakt, że z wiekiem jest coraz lepiej, teraz na vanish nie reaguje, ale nie reaguje już na normalne kosmetyki dla dzieci a w niemowlęctwie tylko balneum, oilatum i robione na receptę kosmetyki przechodziły.
Ja nie mówię, że nie odplamiam Krystianowi vanishem, ale noworodkowych rzeczy bym się bała, bo on jako noworodek reagował niemal na wszystko, zarówno na to co zjadłam jak i na to z czym się zetknął.
U nas to nie było tak, że jemu praliśmy rzeczy w Jelpie a reszta rzeczy praliśmy w czym kolwiek, po kilku tygodniach musiałam w Jelpie wyprać i porobić mega płukania wszystkiego co miałam w domu i z czym mógł się zetknąć mały.
Do dziś pierzemy tylko w proszkach sensitive (Krystian dobrze na nie reaguje).
Teraz zastanawiam się jak to wszystko zorganizować, bo przyznam, że jakiś czas temu przeszliśmy na Vizir sensitive, u Krystiana przeszło ale nie wiem jak młodszy będzie reagował, czy wystarczy, że w Jelpie wypiorę tylko jego ciuszki, czy znowu trzeba cały dom przeprać.
Ja mam zwykłą pralkę ale póki Krystian był malutki puszczałam 2 duże płukania po sobie po prostu.

Jagoda, myślę, że jedyne co można zrobić w takim wypadku, to po prostu sprawdzić. Nie prać wszystkiego na zapas co jest w domu, bo maluszek może ale nie musi być alergikiem. Postaraj się nie martwić zawczasu. Znam wiele przypadków, że pierwsze dziecko, to koszmarny alergik, a drugie to jakby całe życie się na wsi chowało i nic mu nie jest.
U Wiki z wiekiem niestety troszkę gorzej, jest nawet na własny pot ostatnio uczulona.Aczkolwiek na to chyba wypróbuję stary,sprawdzony sposób mojej mamy - wykąpię ją w Selsunie (szampon do włosów z selenem). Mojej mamie pomógł jak była w ciąży,to mojej córci może też. Ale proszki tylko i wyłącznie sensitive i opcja antyalergiczna w pralce. Naprawdę genialna sprawa, bo Wiki od kiedy ją mamy ma znacznie mniejsze problemy. No i mogę płukać w normalnym płynie zmiękczającym.

caterdra :ja właśnie za espiro gtx optuję bo bardzo dokładnie go obejrzałam i porównywałam z mutsy 4 rider, x-landerem i kilkoma innymi... mutsy, x-lander xa i espiro gtx są niemalże identyczne.... tej samej jakości materiały, taka sama lekkość prowadzenia i design....
te trzy wózki są niemalże takie same... bajeranckie:-D:-D:-D mają identyczne gondolki, różnią się lekko stelażem jedynie i ceną... waga taka sama...[/QUOTE]

mnie też się podobał x lander od początku, ale gondola bardzo mała ,73 cm , mutsy też mała z tego co pamiętam; nie umiem sobie wyobrazić dziecka w kombinezonie + jakieś okrycie np. w kwietniu, a przecież trzeba brać pod uwagę , że dzieci październikowe czy wrześniowe będą do marca , kwietnia w gondolach jeździć....espiro ma 80 cm i to wchodzi w grę...

ja juz mam wybrany wóz dla mojego skarbu...
Wózki Roan Marita - kolor A46 A4 - TANIE wózki Coneco Joker za 149 zł .:+:. ► aleWozki.pl - sklep internetowy
bylismy w sklepie i ogladali ja mam tak ze jak nie dotkne to nie ufam
ten jest stabilny ma pompowane koła fajnie sie prowadzi i nie jest sztywny. mieszkam na parterze mam do pokonania3 płaskie schody więc wada to dla mnie sprawa drugorzędna.kupuje zielony bo jeszcze złośliwiec kochany nie pozwolił zobaczyc jaką ma płec
a po tym chcemy mu jak najszybciej sprawic rodzenstwo hihi
spaceróweczka w tym modelu tez wygląda na wygodną.
z zakupem tej fury poczekam jeszcze troche najpierw chcemy kupic łużeczko i pościej -tu o wybór trudniej ale materac będzie z kokosem a nie piankowy-podobno tak zdrowiej dla dzidziuni!
Nie mam doświadczenia powiedzcie co i w jakich ilościach potrzebuje a co jest raczej bezsensu kupowac łuzeczko napewno drewniane chcemy wanienke zwykłą wózek wybrałamale ile kompletów poszew ile i jakie ciuszki przeczytałam chyba100 poradników i wszędzie piszą co innego co do pieluch to chyba będe uzywała tetry wiele mam znów ich używa jest ekologiczna,wielorazowa podobno dobra dla małych alergików ,i tańsza jednak na noc i dłuzsze wyjscia będa używanie te jednorazowe.tylko ile pieluch potrzebuje?
i jak z butelkami smoczkami ile i jakie??pozatym czu łużeczko120x60 to normalne czy jakieś małe bo widziałam też takie 140x70?

ojojoj ile pytań.

ze mnie mama mało doświadczona ale wtrące swoje 2 grosze :)

materac

ja materac też będę kupować grykę z kokosem bo większość ma zdanie że takie są lepsze.
pościel, poszewki i kocyki
co do pościeli to ja narazie nie kupuje jednak. poduszeczki dla takiego małego dziecka raczej się nie używa a zamiast kołderki będę używała śpiworek, który ostatnio dostałam od kuzynki. Pozatym planuje zakup 2 kocyków - jeden cieńszy i jeden taki grubszy. Jeżeli chodzi o poszewki to napewno będę miała narazie 2 komplety. Na jeden kupiłam już flanelę no i jeszcze muszę jakąś ładną na drugi komplet kupić. Wolę jednak flanelę od bawełny, bo wydaje mi się przyjemniejsza w dotyku. Co do prześciaradełek to nie wiem jaką ilość kupić, ale myślę że na początek to 3 wystarczą. No i zastanawiam się czy flanelowe czy może frotte na gumkę ?? Pozatym kupiłam taką matę nieprzepuszczającą pod prześcieradło.
wózek

co do wózków to ja zdania nie mam. sama dostanę więc nawet nie szukam. ale mam do wózka ciepły śpiworek i myślę że na zimę będzie bardzo przydatny.
ciuszki
z tym gorzej bo również dostałam całe mnóstwo i sama niewiem jeszcze co mam dokładnie. jak będę to prać to zobaczę co jeszcze dokupić, ale raczej za wiele nie będę.
kupuje to co potrzebuję do szpitala czyli 3 pary śpiochów, 3 pary koszulek i 3 pary kaftaników. pewnie też dokupie jakieś body na długi rękaw i jakieś spodenki bo rozmawiałam z kuzynką która niedawno rodziła i mówiła że to za mało do szpitala, i że body wygodniejsze jednak.
butelki i smoczki
tutaj to sprawa bardziej skomplikowana bo to zależy czy będziesz karmic piersią czy nie. dziewczyny pisały że warto mieć laktator, ja będę dodatkowo kupować osłonki na piersi do karmienia. Ja jeżeli nie uda się karmić piersią napewno będę kupować butelki i smoczki aventu. Przydać się może też ta osłonka - termos na butelkę. No i chyba te różne wyciory do mycia butelek też są potrzebne.
Tutaj ja mam też pytanko. Czy taki podgrzewacz do butelek to jest przydatny?
wanienka
ja też kupie jednak taką najzwyklejszą wanienkę, zastanawiam się tylko nad rozmiarem. nie wiem czy taka większa będzie lepsza czy mniejsza. Pozatm narazie mam dwa duże ręczniki ale też nei wiem czy to nie za malo, bo podobno po każdej kąpieli trzeba czyściutkiego używać ???? pozatym kupie na początek tą gąbeczkę do wanienki bo jednak boje się że takie maleństwo mi wypadnie.
I tutaj mam pytanie czy termometr do wody jest potrzebny??
kosmetyki itp
w tym dziale to ja nie wiem co jest potrzebne. mam nadzieje ze pomożecie.
napewno trzeba coś do obcinania paznokci, ale co to ma być obcinacze czy nożyczki??
przyda się też szczotka do włosków
wiadomo że trzeba te mokre chusteczki. ja narazie kupiłam pampers soft bo podobno nda takiego maluszka najlepsze.
a z pozostałych kosmetyków to nie mam pojęcia: sudocream na odparzenia? jakiś puder czy oliwka są potrzebne?? do kąpieli to chyba najlepszy oilatum soft, a czy dla takiego maluszka trzeba szampon?? co jeszcze jest niezbędne? co konieczna trzeba do pielęgnacji pępka?
pieluszki
ja kupie ok 10 pieluszek tetrowych, ale dziecku będziemy napewno zakładać jednorazówki. jednak mnie nie przekonuje tetra.
łożeczko
ja zdecyduję się raczej na turystyczne, a co do wymiarów to pytałam w sklepie i powiedziano mi że oni mają tylko 120 x 60 więc to chyba jest standard.

trochę się rozpisałam, ale może coś dopiszecie i pomożecie nam niedoświadczonym mamusią w zakupach :)

reklama
o matko ile pytań podgrzewacz do butelek mi bardzo był potrzebny.pieluszki tetrowe są potrzebne tz do lekarza 2szt na wagę kładziesz a drugą na materac a reszta pieluszek do wycierania dzidzi po jedzeniu jak się jej uleje,już sie nie używa tylko pampersów są wygodniejsze

Ostatnia edycja:
Do góry