reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

I przy kazdej codziennej kąpieli, bedziesz wlewac oilatum, i to wystarczajaco powinno nawilzyc skore maluszka? Jesli tak to wygodne rozwiazanie... niz nacierac po kazdej kapieli malca tlusta oliwką.. Ile kosztuje ten oilatum? Slyszalam, ze jest dosc drogi..sa moze jakies tansze odpowiedniki?

tak do każdej kąpieli będę go wlewać.
w sumie to sama się zastanawiałam czy nie wystarczy 2 razy w tyg a w pozostałe dni mydełko Bambino, ale położna ze szkoły rodzenia mówiła że najlepiej codziennie, że oni stosują w szpitalu parę lat i że bardzo poleca. Fakt że babka mi się nie bardzo podoba, ale na jednak na początek postanowiłam tylko oilatum używać. Mam 500ml opakowanie i jak będzie końcówka to zacznę rzadziej używać na przemian z np nivea czy bambino (zobacze co będziecie polecać ;-)). co do ceny to jest cholernie drogie, zwłaszcza u mnie w aptekach. 250 ml opakowanie kosztuje 50zl ja w internetowej tyle dałam za 500ml, większych u mnie nawet nie było bo pewnie z 70 zł by kosztowały.

Co do tańszych zamienników to wiem że są emoluim, balneum, oillan

reklama
Są gusta i guściki:-D:-D Ja za to nivea ubóstwiam:-D:-D
Kupiłam mydełko Bambino ale nie wiem czy będę używać bo w zasadzie kupiłam płyn do kąpieli dla malucha;-)

Czy wy będziecie smarować malucha po kąpieli jakimś specjalnym balsamem czy oliwka wystarczy??
ja oliwką a po paru miesiącach balsam tak ja to robiłam z Natalią

tak do każdej kąpieli będę go wlewać.
w sumie to sama się zastanawiałam czy nie wystarczy 2 razy w tyg a w pozostałe dni mydełko Bambino, ale położna ze szkoły rodzenia mówiła że najlepiej codziennie, że oni stosują w szpitalu parę lat i że bardzo poleca. Fakt że babka mi się nie bardzo podoba, ale na jednak na początek postanowiłam tylko oilatum używać. Mam 500ml opakowanie i jak będzie końcówka to zacznę rzadziej używać na przemian z np nivea czy bambino (zobacze co będziecie polecać ;-)). co do ceny to jest cholernie drogie, zwłaszcza u mnie w aptekach. 250 ml opakowanie kosztuje 50zl ja w internetowej tyle dałam za 500ml, większych u mnie nawet nie było bo pewnie z 70 zł by kosztowały.

Co do tańszych zamienników to wiem że są emoluim, balneum, oillan

w szpitalu używają na codzien od lat bo dostają od producenta zeby odpowiednio zareklamować :-D
Tańszym odpowiednikiem Oilatum jest Sofeo, a najtańszym zwykła parafina kosmetyczna wlewana do wanny (skład ten sam) tudzież oliwa z oliwek :-D
Balneum, Emolium i Oillan bynajmniej nie są tańsze niestety.
Jak ktoś nie lubi oliwek może stosować balsam. Ja osobiście jestem przeciwnikiem emolientów na codzień.

Catedra, Karolinusia spokojnie, bo złość urodzie szkodzi (jak to mawiała moja babcia)... ja mam tak jak kms... spokój, olewka... tylko mój pierworodny mnie czasami denerwuje;-)

No i uwaga... Kupiłam już prawie całą wyprawkę... :tak:... jestem z siebie dumna;-)

gratuluję wyprawki i troszkę zazdroszcze tego uczucia :tak: ale tłumaczę to sobie, że cała przyjemność jeszcze przede mną :-)

Są gusta i guściki:-D:-D Ja za to nivea ubóstwiam:-D:-D
Kupiłam mydełko Bambino ale nie wiem czy będę używać bo w zasadzie kupiłam płyn do kąpieli dla malucha;-)

Czy wy będziecie smarować malucha po kąpieli jakimś specjalnym balsamem czy oliwka wystarczy??

Dokladnie ,każda z nas ma inne upodobania, inną skórę tak samo bedzie z naszymi maluszkami. A co do oliwki to na w SzR położna radziła wlewać odrobinę do kąpieli na początku, a nie smarować. Ale też co położna to pewnie inna opinia :tak:

Co do torby to się nie orientuję, ja mam przy wózku także za bardzo wyboru nie było. Ale pewnie na allegro można coś fajnego wypatrzeć ;-)

Do Jagody mam pytanko:-) wspominałaś,że zakupiliście nianie elektryczną - coś możesz polecić w tym temacie ? ;-)

Ostatnia edycja:
Jak sie Kuba urodził to przez pierwszy miesiąc używaliśmy Oilatum i wtedy bez oliwki, ale potem stosowałam oliwkę i tak się przwyczaiłam, że nawet teraz czasami go nią smaruję... lubię oliwki :-)

w szpitalu używają na codzien od lat bo dostają od producenta zeby odpowiednio zareklamować :-D
Tańszym odpowiednikiem Oilatum jest Sofeo, a najtańszym zwykła parafina kosmetyczna wlewana do wanny (skład ten sam) tudzież oliwa z oliwek :-D
Balneum, Emolium i Oillan bynajmniej nie są tańsze niestety.
Jak ktoś nie lubi oliwek może stosować balsam. Ja osobiście jestem przeciwnikiem emolientów na codzień. [/QUOTE

zgadzam się, emolienty jeśli są problemy ze skórą, ale po co na zapas ? moim zdaniem lepiej dziecka nie przyzwyczajać niepotrzebnie.....ale każda z nas sama zdecyduje przecież, ja myślę, że będę wlewać kilka kropli oliwki Bambino, napewno wiele zależy od wody, która płynie u Was w kranach, u mnie jest dość twarda, nawet bardzo, więc skóra automatycznie sucha i swędzi, chociaż wapń w wodzie nie szkodzi zdrowiu [zajmuje się tym zawodowo, więc możecie mi wierzyć:sorry:] to jednak po czasie bez nawilżania się nie obejdzie, a dzieciątko tym bardziej wrażliwe, więc myśle, że oliwka do wody na początek coś da.....:eek: u nas przynajmniej.
dzisiaj odebrałam przewijak miękki z żyrafkami i przybornik z mamo-tato, polecam sprzedawce,ładniutkie wszystko, jestem happy

Ostatnia edycja:
No widzicie dziewczyny co ja bym bez was zrobiła??:tak::tak:
Mam w głowie tyle pytań a tak mało odpowiedzi:-D:-D
Mi koleżanka radziła żebym po każdej kąpieli małą potraktowała oliwką ale mam płyn do kąpieli natłuszczający wiec nie wiem czy jest sens tyle dziecko razy natłuszczać bo w końcu będzie mi się wyślizgiwać z pampersów hahahahha:-D:-D:-D:-D:-D:-D

No widzicie dziewczyny co ja bym bez was zrobiła??:tak::tak:
Mam w głowie tyle pytań a tak mało odpowiedzi:-D:-D
Mi koleżanka radziła żebym po każdej kąpieli małą potraktowała oliwką ale mam płyn do kąpieli natłuszczający wiec nie wiem czy jest sens tyle dziecko razy natłuszczać bo w końcu będzie mi się wyślizgiwać z pampersów hahahahha:-D:-D:-D:-D:-D:-D
:-D:-D:-D:-D:-D

ja później po oliwce wycierałam Natalię ręcznikiem więc mi się tak nie ślizgała :-D:-D

reklama
kms ja zaszalałam, kupiłam tę z Lidla, ale jak poszłam i poczytałam jakie ona ma funkcje to wymiękłam, bo takie nianie na allegro sporo droższe są.
Ta lidlowa pozwala na komunikację z dzieckiem, czyli jak się słyszy, że płacze to można do niego mówić przez nianię i iść (te najtańsze tego nie mają), do tego ma funkcję lampki (ale to mają prawie wszystkie), wygrywa kołysankę i pokazuje na odbiorniku rodziców jaka jest temperatura w pokoju dziecka (taki bajer ale jak fajny). 3 lata gwarancji i głos jest ok.
Na razie Krystian się bawi, rozmawia z nami przez nianię.

Do góry