reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

reklama
A ja jestem okropnie n iesczesliwa bo licytowalam bardzo fajny wózek,nowy w wyjatkowo korzystnej cenie.Kasy z zusu oczywiście dalej nie mam ,więc mogłam licytowac tylko do pewnej granicy.Iprzez 4 dni moja oferta bnyła najwyższa i dzis dosłownie pół godz temu mnie przelicytowano.Niestety teraz nie mam tytle kasy zeby tez przelicytowac,wiec nici z wózka!!:-(a tak sie cieszyłam!!!:no:drugiego takiego nie znajde:-(
Odechciało mi sie cokolwiek kupowac.Myslałam że przynajmniej wózek będzie,trudno!Ale nieszczesliwa dalej jestem:-:)-:)-(
nic się nie martw. ja też czekam na kasę z zusu, ale dziś będę do nich dzwonić, bo za zwolnienie 16.07-12.08 dostałam 30.07 połowę wypłaty, a reszty jak nie było, tak nie ma. więc ich dziś pogonię. a co do allegro, to ja zdecydowanie wolę polować na okazje "Kup teraz" - tak udało mi się kupić wózek za 300zł. ale jak będzie kasa i już się remont skończy, to mam zamiar zaczaić się na jakąś aukcję z licytacją z kompletem ciuszków.

A ja mam pytanko do Dziewczyn,które już kupowały pościel i bardzo proszę o pomoc.Otóż:czy tą pościel to się kupuje: poszewki i wypełnienie razem,czy to jest do kupienia oddzielnie?Czy te poszewki na pościeli są zdejmowane,czy na stałe zszyte:confused:?Mam nadzieję,że za bardzo nie zagmatwałam i że wiecie o co pytam.Przy Córci poszewki na pościel miałam szyte,a teraz nie wiem jak jest:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:Bardzo proszę o wyrozumiałość,wyjaśnienie i pomoc.

A ja mam pytanko do Dziewczyn,które już kupowały pościel i bardzo proszę o pomoc.Otóż:czy tą pościel to się kupuje: poszewki i wypełnienie razem,czy to jest do kupienia oddzielnie?Czy te poszewki na pościeli są zdejmowane,czy na stałe zszyte:confused:?Mam nadzieję,że za bardzo nie zagmatwałam i że wiecie o co pytam.Przy Córci poszewki na pościel miałam szyte,a teraz nie wiem jak jest:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:Bardzo proszę o wyrozumiałość,wyjaśnienie i pomoc.

ja kupowałam w Ikei poościel i osobno wypełnienie pościeli. są naprawdę dobrej jakości. i niedrogie :-) ale osobno kupowałam tzn: poduszka i kołderka i osobno poszewka na kołderkę i poduszkę.

a dziś mam w planach prasowanko :-) to powrzucam foty!!!

Ashareo śpieszę z wyjaśnieniem:
Body traktujesz jak majteczki z koszulką - to jest wiosną, jesienią i zimą niemowlęca bielizna. Kaftanik to taki podkoszulek więc:
- body+półśpiochy/spiochy i na to cieplejszy spacerowy pajac (nie taki bawełniany)
albo:
- kaftanik + śpiochy i na góre spacerowy pajac.
Jeśli jest chłodniej i uwazamy że dziecku może być zimno pod taki spacerowy pajac (ale mam na myśli np lekki polarowy a nie np. lekki pluszowy) można nałożyć bobasowi jakąś zapinaną bluzeczkę, sweterek etc.

Ogólnie body są na chłodne miesiace dużo wygodniejsze bo okrywają plecki. Na poczatek bywa że niedoswiadczone mamy mają problem z ubieraniem body i wtedy zanim dojdą do wprawy wybierają kaftaniki :-)

Monisiu: pościel to pościel a wypełnienie to wypełnienie :-) Mając na myśli wypełnienie - sprzedawca wystawia tak jakby kołdrę i podusię w kolorze białym (zazwyczaj) na które zakładamy poszewki.

Komplet pościelowy bez wypełnienia to są poszewki na kołderkę, podusię + inne dodatki. Zdejmowane, na suwak lub guziki (częsciej suwak)

Taka pościel jaką masz na myśli (wypełnienie na stale zszyte z poszewka) to sa pościele do wózeczka (średnio przydatne w mojej opinii - miałam i mało używałam)

Jeszcze słowo o pajacykach i rampersach (pajacyki bez stópek) bawełnianych. W przypadku naszego starszego - zimowego bąbla fantastycznie sprawdzały się jako pidzamy. Rozbieranie noca malucha ze śpiochów i body (ilość rozpinania i warstw) przyprawiało o ból głowy :-) w zwiazku z czym zimą świetnie w roli pidzamy sprawdziły się bawełniane pajacyki zapinane z przodu a latem bawełniane rampersy (tu oczywiście kolejny raz polecam Tesco - tanie, ładne, świetne gatunkowo).

Myśle nad przybornikiem -chyba sobie uszyje jakiś ładny przybornik tylko nie wiem czy mi sie przyda
ktoś mówił o przewijaku ja mam na łuzeczku ale 2 szafy w pokoju małej jedną z wnęką na wygodnej wysokości i jak na łużeczku będzie niewygodnie to tam dam przewijak

ja sobie uszyłam taki przybornik, bo pomyślałam że może się przydać, a szkoda mi było trochę pieniędzy na kupno.

przewijak mam taki nakładany na łóżeczko, ale mam wątpliwości czy to jest takie wygodne:sorry2:

ech dziewczyny zróbcie coś ze mną bo ja sie boje na allegro kupowac ...

zawsze można za pobraniem kupić. nie ma problemu jak paczka zaginie, a jak sprzedawca ma dużo pozytywów to myślę że wogóle nie ma się czym martwić

kupiłam tez taki kombinezonik fotki w załączniku -to troszke grubsze od polarka - taki grubszy polar a wśrodeczku warstwa mięciutkiej bawełny
-czy wystarczy na wyjście ze szpitala i co pod to ubrac wystarczy body i pajac bądz body plus taka welurowa bluzeczka i spioszki??
i małą w tym do rożka tak?
a w autku do fotelika i jej to troche rozpią jak by jej ciepło było?

mam coś w podobnym stylu. planuje założyć dziecku pod spód body na do koszulkę lub kaftanik na długi rękaw śpioszki i ten kombinezonik. w razie czego przykryję jeszcze kocykiem. ja myślę że nie ma za bardzo co panikować że dzidzia zmarznie. przecież od szpitala do samochodu i od samochodu do mieszkania będzie kawałek, a w samochodzie można włączyć ogrzewanie.

co do pościeli to jedną uszyje mi mama. ja kupiłam tylko flanelowy materiał, a drugą zamówiła na alegro z długim ochraniaczem i czekam na nią już tydzień :dry:

Załączniki

• POSCIEL.jpg
    POSCIEL.jpg
    37 KB · Wyświetleń: 52
a ja dziś poszłam na pierwsze zakupy... szłam od gina i po drodze był lump, więc weszłam... napakowałam ciuszków do koszyka, potem połowe odłożyłam, bo stwierdziłam, że to za drogo wyjdzie, a potem okazało się że dziś 50% rabatu na rzeczy... no to z powrotem w wieszaki... i przy okazji dla siebie tez kupiłam fajną bluzkę... w ogóle to tyyyleee rzeczy mi się podobało, ale nie wiem czy na to wszystko 200zł by mi starczyło:zawstydzona/y:... no i stwierdzam, że zakupy dla dzieci to super przyjemna sprawa...:tak:

reklama
A to mój dzisiejszy łup :-D tak apropo tego allegro - odbiłam sobie kocyki, co mi koło nosa przeszły. Wiem, że nie jest duża, ale dla nas na początek akuracik, zależało mi na wanience z korkiem/odpływem i na stojaku, ponieważ mamy duży prysznic z płytek i luksferów cały stojaczek tam się wpakuje spokojnie razem ze mną i kawałkiem M do pomocy na początek:tak: a po kąpieli tylko spuści się wodę bez dźwigania wanienki. No a jak dzidź urośnie to się pomyśli. A ceny takich nowych są kosmiczne jakieś :szok:

Wanienka Bebe-Jou + stojak (712368400) - Aukcje internetowe Allegro

Do góry