J@god@
IV-V 2005, X 2009
Hehe najpierw trzeba mieć dzidziusia do masażu :-). Ja się nastawiłam na ten masaż, bo tyle się naczytałam poprzednim razem o jego drogocennym działaniu a tu lipa. Dziecko jak go wyjęliśmy z ubrania to po minucie darł się i trzeba go było szybko ubierać. Mycie było ekspresowe na początku, dopiero od 2 miesiąca zaczęło się z tym poprawiać.
Jak był noworodkiem to żadne leżenie z odkrytą pupą, nogami nie przechodziło, od razu drżał z zimna i wrzeszczał. Musiał być cały czas opatulony.
ostatnio rozmawiałam z koleżanką i jej druga córcia i synek znajomych identycznie reagowali, a że wszyscy należą do tzw. "dużych dzieci" to zaczynam podejrzewać, że jest to jakaś cecha dużych dzieci.
Mi neurolog tłumaczyła, że duże dzieci się trochę inaczej rozwijają (mój synek miał 6 miesięcy jak raczkował a 7 jak chodził po meblach, ale najpierw raczkował a potem siadał ). Córcia koleżanki co się urodziła 4200g i 60cm dokładnie zachowuje się z rozwojem jak mój smyk, za to jej pierwsza córeczka szła dokładnie książkowo z rozwojem.
Dlatego jakby wasze dziecko nie paliło się do masaży to nie panikujcie ;-).
Choć mam nadzieję, że teraz dla odmiany może mniejszy wrażliwiec mi się trafi.
Jak był noworodkiem to żadne leżenie z odkrytą pupą, nogami nie przechodziło, od razu drżał z zimna i wrzeszczał. Musiał być cały czas opatulony.
ostatnio rozmawiałam z koleżanką i jej druga córcia i synek znajomych identycznie reagowali, a że wszyscy należą do tzw. "dużych dzieci" to zaczynam podejrzewać, że jest to jakaś cecha dużych dzieci.
Mi neurolog tłumaczyła, że duże dzieci się trochę inaczej rozwijają (mój synek miał 6 miesięcy jak raczkował a 7 jak chodził po meblach, ale najpierw raczkował a potem siadał ). Córcia koleżanki co się urodziła 4200g i 60cm dokładnie zachowuje się z rozwojem jak mój smyk, za to jej pierwsza córeczka szła dokładnie książkowo z rozwojem.
Dlatego jakby wasze dziecko nie paliło się do masaży to nie panikujcie ;-).
Choć mam nadzieję, że teraz dla odmiany może mniejszy wrażliwiec mi się trafi.
Ostatnia edycja: