reklama
AbEjA
Mamy styczniowe 2007
w szpitalu po porodzie szczepią dzieciątko na gruźlice i coś jeszcze. I nie ma ku temu szczepionek odpłatnych, robią to zaraz po urodzeniu, w szpitalu, tym co mają.. Aha no i pobierają krew z piętki do badania w kierunku mukowiscydozy i fenyloketonurii.
Jak chodzi o szczepienia obowiązkowe z kalendarza szczepien to pierwsza dawka jest w okolicy 2 mca życia (coś koło 6 tygodnia). Co do szczepien zdania sa podzielone, każdy robi wg uznania. Ja osobiscie uwazam że warto szczepić wogóle, a jeśli ktoś ma możliwość szczepić szczepieniami skojarzonymi to są napewno mniej szkodliwe (w kwestii ewentualnych reakcji poszczepiennych) niż szczepienia z NFZ. Ja planuje dodatkowo i pneumokok i rota. Po 2 r.ż może meningokok, ale zobaczymy czy do tego czasu powstanie szczepionka na ten nagroźniejszy serotyp wirusa.
Jak chodzi o szczepienia obowiązkowe z kalendarza szczepien to pierwsza dawka jest w okolicy 2 mca życia (coś koło 6 tygodnia). Co do szczepien zdania sa podzielone, każdy robi wg uznania. Ja osobiscie uwazam że warto szczepić wogóle, a jeśli ktoś ma możliwość szczepić szczepieniami skojarzonymi to są napewno mniej szkodliwe (w kwestii ewentualnych reakcji poszczepiennych) niż szczepienia z NFZ. Ja planuje dodatkowo i pneumokok i rota. Po 2 r.ż może meningokok, ale zobaczymy czy do tego czasu powstanie szczepionka na ten nagroźniejszy serotyp wirusa.
Na zoltaczke typu Bw szpitalu po porodzie szczepią dzieciątko na gruźlice i coś jeszcze.
kinguś
Nie poddam się
Mam pytanko co do pierwszych ubranek.
Na jaki rozmiar kupujecie?
Na jaki rozmiar kupujecie?
L
LuizaPatrycja
Gość
Kinguś ja najmniejsze jakie kupuje to na 58.
Moim zdaiem miejszych się nie opłaca bo nie wiadomo ile dziecko bedzie mialo cm jak się urodzi.
Moim zdaiem miejszych się nie opłaca bo nie wiadomo ile dziecko bedzie mialo cm jak się urodzi.
Ja kupilam kilka ciuszkow na 56 cm, a reszte na 62, bo faktycznie nie wiadomo jak duze dzieciatko sie urodzi, niektore maja i po 60 cm! Moj synek jak sie urodzil mial 53 cm, wiec najpierw ubieralam mu te na 56, ale i tak na dlugo nie starczyly.
Wczoraj doszlo do mnie zakupione cudenko do podsluchiwania serduszka malenstwa. Naprawde cudowne uczucie, mozna nawet nagrac na komputer i wyslac mailem rodzince. Ostatnia ciaze stracilam w 10 tyg a i teraz sie ciagle zamartwialam, a tak juz troszke sie uspokoilam, bo wiem ze maluch ma sie dobrze.
Wczoraj doszlo do mnie zakupione cudenko do podsluchiwania serduszka malenstwa. Naprawde cudowne uczucie, mozna nawet nagrac na komputer i wyslac mailem rodzince. Ostatnia ciaze stracilam w 10 tyg a i teraz sie ciagle zamartwialam, a tak juz troszke sie uspokoilam, bo wiem ze maluch ma sie dobrze.
Załączniki
Ja kupilam kilka ciuszkow na 56 cm, a reszte na 62, bo faktycznie nie wiadomo jak duze dzieciatko sie urodzi, niektore maja i po 60 cm! Moj synek jak sie urodzil mial 53 cm, wiec najpierw ubieralam mu te na 56, ale i tak na dlugo nie starczyly.
Adusia będzie dobrze z twoim maluchem. Moja siostra też straciła pierwsze dziecko w 4m-cu

J@god@
IV-V 2005, X 2009
Mój synek miał 57cm po urodzeniu, ale w pierwszych dniach w tych ubraniach na 62 tonął i zakładałam mu większe 56, takie mniejsze 56 musiałam od razu odłożyć. Dopiero jak nabrał ciałka (po jakiś 2 tygodniach) przeżuciliśmy się na 62 (który też wystarczył na 3 tygodnie).
monisia1979
Fanka BB :)
A ja narazie jeszcze nic nie kupuję,bo nie chcę zapeszać.Poczekam jakoś do połowy ciąży,chociaż musze przyznać,bardzo mnie korci

reklama
asienka_r
mama Ani i Gabrysi
Ja ubranka mam na 56 i myślę, że na początek wystarczą:-)