reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

Pszczółka maja - na rotawirusy na pewno zaszczepię maleństwo i raczej będę korzystała z opcji szczepionek odpłatnych (chociażby ze względu na ilość ukłuć).

reklama
w szpitalu po porodzie szczepią dzieciątko na gruźlice i coś jeszcze. I nie ma ku temu szczepionek odpłatnych, robią to zaraz po urodzeniu, w szpitalu, tym co mają.. Aha no i pobierają krew z piętki do badania w kierunku mukowiscydozy i fenyloketonurii.
Jak chodzi o szczepienia obowiązkowe z kalendarza szczepien to pierwsza dawka jest w okolicy 2 mca życia (coś koło 6 tygodnia). Co do szczepien zdania sa podzielone, każdy robi wg uznania. Ja osobiscie uwazam że warto szczepić wogóle, a jeśli ktoś ma możliwość szczepić szczepieniami skojarzonymi to są napewno mniej szkodliwe (w kwestii ewentualnych reakcji poszczepiennych) niż szczepienia z NFZ. Ja planuje dodatkowo i pneumokok i rota. Po 2 r.ż może meningokok, ale zobaczymy czy do tego czasu powstanie szczepionka na ten nagroźniejszy serotyp wirusa.

Kinguś ja najmniejsze jakie kupuje to na 58.
Moim zdaiem miejszych się nie opłaca bo nie wiadomo ile dziecko bedzie mialo cm jak się urodzi.

Ja kupilam kilka ciuszkow na 56 cm, a reszte na 62, bo faktycznie nie wiadomo jak duze dzieciatko sie urodzi, niektore maja i po 60 cm! Moj synek jak sie urodzil mial 53 cm, wiec najpierw ubieralam mu te na 56, ale i tak na dlugo nie starczyly.
Wczoraj doszlo do mnie zakupione cudenko do podsluchiwania serduszka malenstwa. Naprawde cudowne uczucie, mozna nawet nagrac na komputer i wyslac mailem rodzince. Ostatnia ciaze stracilam w 10 tyg a i teraz sie ciagle zamartwialam, a tak juz troszke sie uspokoilam, bo wiem ze maluch ma sie dobrze.

Załączniki

• angelsound0.jpg
    angelsound0.jpg
    30,8 KB · Wyświetleń: 63
Ja kupilam kilka ciuszkow na 56 cm, a reszte na 62, bo faktycznie nie wiadomo jak duze dzieciatko sie urodzi, niektore maja i po 60 cm! Moj synek jak sie urodzil mial 53 cm, wiec najpierw ubieralam mu te na 56, ale i tak na dlugo nie starczyly.
Wczoraj doszlo do mnie zakupione cudenko do podsluchiwania serduszka malenstwa. Naprawde cudowne uczucie, mozna nawet nagrac na komputer i wyslac mailem rodzince. Ostatnia ciaze stracilam w 10 tyg a i teraz sie ciagle zamartwialam, a tak juz troszke sie uspokoilam, bo wiem ze maluch ma sie dobrze.

Adusia będzie dobrze z twoim maluchem. Moja siostra też straciła pierwsze dziecko w 4m-cu :( , a teraz znowu była w ciąży i urodziła w tą sobote pieknego zdrowego chłopca. Trzeba być dobrej myśli :blink:

Mój synek miał 57cm po urodzeniu, ale w pierwszych dniach w tych ubraniach na 62 tonął i zakładałam mu większe 56, takie mniejsze 56 musiałam od razu odłożyć. Dopiero jak nabrał ciałka (po jakiś 2 tygodniach) przeżuciliśmy się na 62 (który też wystarczył na 3 tygodnie).

reklama
Do góry