reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

reklama
Ja mam 160cm wzrostu mój mąż 182cm pierwszy synek urodził się 57cm.
Ale nie wiem czy wzrost rodziców ma coś do tego bo ja przy porodzie miałam 57cm a mój mąż 52cm :-) a moja teściowa jest chyba nieco większa od mojej mamy.
Ciekawa jestem czy ten smyk będzie większy od brata czy mniejszy, okaże się w okolicach października :-).

Powiem wam, że chyba dużo zależy od predyspozycji mamy (ale nie koniecznie od wzrostu, raczej od pojemności macicy i wydolności łożyska), bo kobiety jeśli rodzą o czasie to zazwyczaj podobne wielkościowo dzieci, choć podobno każde następne jest ciutkę większe po porodzie (u mnie wśród rodzeństwa by się zgadzało).
Moja koleżanka jest kawał kobiety a rodzi małe dzieci, pierwszy synek miał 48cm a druga córeczka 50cm.
Za to moja siostra jest mikrusek jeszcze mniejsza ode mnie a dzieci miała relatywnie obydwoje duże. Mój pierwszy synek ja na mnie też był duży.
Więc może da się jakąś analogię zrobić po dzieciach w rodzinie ??? Tylko trzeba pamiętać, że nasze mamy rodziły mniejsze dzieci bo każde pokolenie jest nieco większe od poprzedniego i średnia idzie cały czas w górę.

A z ubrankami naprawdę nie można przesadzać, w razie czego jak się okaże, że dziecię ma ok 50cm i długo będzie rosło do 62 to zawsze można dokupić ubranek, sklepy raczej teraz wszędzie są :-). A okazje naprawdę nie tylko przed porodem są, spokojnie ;-).

Ostatnia edycja:
Mam pytanko jaki kocyk polecacie np. polarowy?
Potrzebuje kocyka do wózka i do łóżeczka.
Na zimę fajne są z akrylu,podobne do tych, które pokazywała Cyniczna robi baby ono tylko są tańsze 65zł za kocyk 100*140 a na jesień i wiosnę cieplutki i miły jest z mikrofazy, nadają się też na chłodne letnie wieczory, a pod polarem Michał był czasem spocony.

Hej dziewczyny:-) Pytalam na innym watku ale nie dostalam odpowiedzi to sprobuje tutaj;-)W jakim rozmiarze macie wyprawke do szpitala dla malenstwa? Ja mam "56" i obiekcje..bo brzuszek ogromny. Wogole wiekszosc ciuchow mam pol na pol 56/62. Jak sprawdzalam w necie to wiekszosc dzieciaczkow rodzi sie mniejsza niz "56"..a co Wy sadzicie?
http://babystrology.com/tickers/bab...nt=Maja&year=2009&month=10&day=11&babycount=1
Do szpitala raczej 56cm, ale ten rozmiar starcza na bardo krótko więc nie opłaca się go zbyt dużo kupować.

Na pewno nie ;-) Ja mam 172 a M ponad 180 cm;-)

Mam prośbę doradźcie mi jaki lepiej materac dla małej kupić:
gryczany czy kokosowy ??
Nie wiem, który z tych dwóch lepszy, ale ja dla Michała miałam (i teraz też taki zamówiłam) materac kupiony od tapicera z pianki o grubości 15cm i powiem Ci, że rewelacja. Małe ryzyko uczulenia, a taki materac nie ma nic wspólnego z tymi tanimi piankowymi ze sklepu. Na Michałkowym do dzisiaj siedzimy sobie na ogródku i kompletnie się nie zniekształcił. Dodam, że miałam zdejmowany pokrowiec, więc łatwo go było utrzymać w czystości.

Ostatnia edycja:
:-p
Dziewuszki jakie laktatory zakupiłyście? wiem, ze bylo już sporo na ten temat ale jakoś tak nie mam czasu zeby przerzucać szystkie posty:sorry2:

ja kupiłam lovi canpola ten najdroższy ręczny io póki co stwierdzam, że dobrze zasysa i ogólnie jest fajny (próbowałam:-D)...

niedrogo bo 115 zł kosztował do tego była w zestawie druga buteleczka, kupiłam jeszcze jedną mniejszą 150 ml i dodatkowy smok... więcej niż 3 buteleczki chyba nie trzeba.... lovi są przystępne cenowo, fajnie wykonane i mają antykolkowe smoki i ogólnie jakieś bajerki typu imitację sutka mamy...

W jakim rozmiarze wyprawka dla malucha... A, dobre pytanie w zasadzie... Sama się zastanawiam, bo siostry dzieci duże się urodziły - 61 i 60cm kolejno, z kolei bratowej córa - 54cm. Więc sama nie wiem. Zresztą żadnych ubranek jeszcze nie mam.

Wracając do kocyków planuję zakupić: 1 gruby akrylowy, 1 z mikrofazy, 1 polarkowy, 2 bawełniane podwójne.

:-p

ja kupiłam lovi canpola ten najdroższy ręczny io póki co stwierdzam, że dobrze zasysa i ogólnie jest fajny (próbowałam:-D)...

niedrogo bo 115 zł kosztował do tego była w zestawie druga buteleczka, kupiłam jeszcze jedną mniejszą 150 ml i dodatkowy smok... więcej niż 3 buteleczki chyba nie trzeba.... lovi są przystępne cenowo, fajnie wykonane i mają antykolkowe smoki i ogólnie jakieś bajerki typu imitację sutka mamy...

mi laktator kupil M ( tak tak sama bylam w szoku). kupil firmy avent tez z butelka dodatkowa smokami jakimis czarodzijeskimi nakladkami zeby lepiej piers trzymalo i smoczki tez imitujace sutek czy cos.. szok co w dszisiejszych czasach mozna nabyc moja mama jak wspomina to az wiezyc sie n ie chce jak kiedys bylo...

co do kocyk to mam 2 jeden lekki polarowy i jeden z bawelny taki milusi grubszy cieply:-)

Sylvietta ja też dzisiaj kupiłam ten koszyk z MOTHERCARE:-) . ale mi on się podoba;-):tak: .Ponieważ góra jest z rączkami wyjmowana jest luźniejsza w stelażu ,ale przecież on ma zapory i koszyk nie wypadnie:no:, Jak jest pusty to jest lekki ale jak będzie w nim dzieciątko to nie powinien jakoś specjalnie się ruszać:blink: , Mi on bardzo się podobał i go dziś kupiliśmy:-) , Napewno starczy na pierwsze miesiące aby dzidziuś był blisko naszego łóżka w sypialni:-D:tak:, potem przeniesiemy go do jego pokoiku i do jego łóżeczka:sorry2:

Mi się wydaje, że kokosowy

Moja mama funduje wnusiowi taki Materac zdrowotny 120 x 60 cm Amy (jest troche drozszy od tych gryczano-kokosowych) i lozeczko sosnowe Łóżeczko dziecięce TOMI I Ja sie nie znam ale babcia sie najpierw wypytala wszystkich wokolo to mnie odciazyla:-);-)
Dzięki dziewczyny;-)

Na zimę fajne są z akrylu
Nie wiem, który z tych dwóch lepszy, ale ja dla Michała miałam (i teraz też taki zamówiłam) materac kupiony od tapicera z pianki o grubości 15cm i powiem Ci, że rewelacja.
Witaj Haniu:-)
Dzięki za rady;-)

Wracając do kocyków planuję zakupić: 1 gruby akrylowy, 1 z mikrofazy, 1 polarkowy, 2 bawełniane podwójne.

co do kocyk to mam 2 jeden lekki polarowy i jeden z bawelny taki milusi grubszy cieply:-)
Widzę że królują kocyki z akrylu, polaru i bawełniane, dzięki;-)

Sylvietta ja też dzisiaj kupiłam ten koszyk z MOTHERCARE:-) . ale mi on się podoba;-):tak: .Ponieważ góra jest z rączkami wyjmowana jest luźniejsza w stelażu ,ale przecież on ma zapory i koszyk nie wypadnie:no:, Jak jest pusty to jest lekki ale jak będzie w nim dzieciątko to nie powinien jakoś specjalnie się ruszać:blink: , Mi on bardzo się podobał i go dziś kupiliśmy:-) , Napewno starczy na pierwsze miesiące aby dzidziuś był blisko naszego łóżka w sypialni:-D:tak:, potem przeniesiemy go do jego pokoiku i do jego łóżeczka:sorry2:

mi się ten koszyk też bardzo podobał, dlatego go zresztą kupiłam już dawno temu - natomiast to co opisywałam to bujana podstawka, którą teoretycznie opisują jako dopasowaną do niego, a która się zupełnie nie nadaje do użytku.. to nie chodzi o ten nieruchomy stelaż, tylko takie coś a la kołyska - Rocking stand - Antique : mothercare -jak głupia wydzwaniałam po wszystkich sklepach mothercare w Polsce i jechaliśmy specjalnie do Poznania po to, aby później po złożeniu przekonać się że to jakaś największa porażka, która rozmiarem wcale nie pasuje do ich koszyków, i przed tym badziewiem właśnie przestrzegam..

reklama
Hej dziewczyny:-) Pytalam na innym watku ale nie dostalam odpowiedzi to sprobuje tutaj;-)W jakim rozmiarze macie wyprawke do szpitala dla malenstwa? Ja mam "56" i obiekcje..bo brzuszek ogromny. Wogole wiekszosc ciuchow mam pol na pol 56/62. Jak sprawdzalam w necie to wiekszosc dzieciaczkow rodzi sie mniejsza niz "56"..a co Wy sadzicie?

Ja do szpitala zabieram ciuszki 56 cm (i kilka 52 cm - które dostałam). W takich rozmiarach mam naprawdę mało, bo moment i mała się w nie nie zmieści.

Do góry