reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka czerwcowej mamy

WOZEK.

Uznaje za szaleństwo kupowanie nowego wózka. Serio. Jedynymi argumentami do mnie w takiej drodze przemawiajacym jest to, że albo miałby to byc prezent, albo aż tak bardzo chce sie miec wszystko nowe i czyste.

Ja kupìlam wozek uzywany Xlander XA. Najpierw wypatrzylam w sklepach model, ktory by mnie interesował i potem juz sledziłam allegro i OLX.
Kupiony wozek oddalam do BIO pralni w swoim miescie, ktora sie specjalizuje w czyszczeniu wózków dzieciecych i wozek jak nowy. A ponad 2000 zl w kieszeni.

Gdybym teraz miala kupowac wozek drugi raz to patrzylabym przede wszystkim na:
a) DLUGOSC i SZEROKOSC GONDOLII. W naszych przypadkach przesiąscie sie do spacerowek bedzie wypadalo pewnie w okolicach schylku zimy i to kiepski czas na przenoszenie dziecka na duzo bardziej odkrytą spacerowkę. Dwa w wielu wozkach spacerowka jest przodem do kierunku jazdy, odwrotnie niz w gondolii - warto to tez wziac pod uwage.
Ja w Xlanderze wozilam corke w gondolii prawie 12 miesiecy, bo jest dluga bardzo.

b) POJEMNOSC POJEMNIKA POD WOZKIEM. W Xlanderze jest OK, ale jak widzialam matki w Joolzu czy innych, ktore obkladaly wozek 3 torbami bo sie im rzeczy nie miescily czy cos to wspolczułam. A pomyslcie sobie ze glupie wyjscie na szczepienie w zimie czy do galerii gdzie siebie trzeba rozebrac, dziecko etc i te rzeczy gdzies wlozyc...

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom
a ile kosztuje takie czyszczenie wózka, o kórym piszesz?

co do wielkości gondoli, to podobno emmaljunga nie ma sobie równych. tylko że jest ciężka i b.duża/ zajmuje dużo miejsca

reklama
Ja urodziłam Marysie końcem kwietnia, dosc cieplego roku, więc uznaje, ze sezon podobny.
Bede Wam wpisywac tutaj co mi sie przypomni wraz z moimi refleksjami :)

UBRANIA.

Rozmiary ---》
Przygotowujac wyprawkę nastawiac sie trzeba raczej na start w ubraniach rozmiar 56 cm tudzież 0-3m.
Dzieci na początku przybierają prawidlowo ok. 1 kg na miesiąc i wbrew pozorom są w stanie w 2 miesiące z nich wyrosnąć. A tez firma firmie pod wzgledem rozmiarów nierowna.

Marki ubranek --》
I tak np jezeli chodzi o marki to:
Zara i Pepco mają zanizoną rozmiarówkę. Z tych sklepow zawsze kupuje ubrania o jeden rozmiar wieksze niz obecnie nosi Mała i są w sam raz.

Smykowe, Tescowe, Carters - mają z kolei zawyżoną rozmiarówkę i jak dla mnie są większe niż powinny być. Mała np ubrania w rozmiarze 6-9m nosila jak juz ponad rok miała, mimo ze rozmiarowo odpowiadaly tej wartosci co obecnie nosila.

Ja jestem bardzo zadowolona z Tescowych ubrań i glownie tam Mała ubierałam i ubieram.
W Pepco trzeba dobrze trafic, bo jednak w wiekszosci ubrania sa z domieszlami sztucznych lub jakas dziwna bawelna.
Ze Smyka mi sie bradzo ubrania "wykrzywialy" i tracily fakture. Np w pajacykach po kilku praniach napy sie krzywo zawijaly i pajacyk byl nieksztaltny. Tak samo mialam z body.

Uzywane czy nowe --》
Te na 0-3 nie zuzywaja sie nadmiernie,wiec te bez obaw bym kupila. Ja akurat nie mialam mozliwosci chodzic po ciuchach i szukac. A dwa razy zamowilam pake ubran z allegro i nigdy juz tego wiecej nie zrobie.

Jakie ubrania ---》
Ja odradzam wszelkie ubrania, ktore jak tu juz ktoras z Was pisala są sliczne ale totalnie niepraktyczne - typu bluzy z kapturem, kolnierzykiem, kurtki z kaputerem czy nawet sukieneczki.

Ja tez narzekalam na body wciagane przez glowe i teraz nie wiem czy nawet te na 0-3 bede wyciagac. Moze po 2 sztuki. Dla mnie trudno bylo tego malucha lelawego w nie ubrac.
Ja opierałam sie na pajacyckach (takich z dlugim rękawem) lub rampersach na cieplejsze dni.
Pajacyk:
1515590556-11dbd46d1f99ccaf-aaaaaa.jpeg

Rampers:
1515590576-011e2ff1d1a19d5a-aaaaaa.jpeg

I do szpitala tez pajacyki polecam!

Czapeczki, skarpetki etc. ---》
Ja mialam kilka par skarpetek i to bylo spoko.
Czepeczki sa dobre takie, ktore mają tzw zakladki na uszy i da sie je pod szyja zwiazac. Uszy akurat nawet w lecie na starcie powinny byc chronione.

Ubrania wszystkie przed porodem, jak o moje do szpitala, jak i posciele, kocyki, pieluszki etc. prałam w specjalnym proszku - akurat Dzidziusiu na 95 stopniach i prasowalam porzadnie i tą praktykę utrzymywałam przez chyba okolo jeszcze potem miesiąc. Na pewno przed porodem trzeba sobie to tez ogarnąć :)

Z UBRAN NIE SPRAWDZILY MI SIE:
- wszystko co zakladalo sie przez glowe,
- spodenki, rajtuzki (dzieci jak sie rodzą nie maja prostych nog i wrazliwy pepek i brzuszek),
-zakladki na rączki przeciw drapaniu sie

Edit.
Liczebnosc ubran na start.
Dodam tylko, ze Mała moja np nie ulewała prawie w ogole, wiec na dobe zuzywalismy ok 3 komplety pajacow/rampersow (2 na dzien i 1 po kapieli na noc). A ze robilam pranie co okolo 3-4 dni.
Podpinam się pod tą wypowiedź, ale oczywiście nie z wszystkim się zgadzam - w sumie każdy ma jakieś swoje przemyślenia i coś mu pasowało a coś nie ;)
- zdecydowanie na tak dla body kopertowych, rampersów, pajacykow (rzeczy wkładane przez głowę u mnie się nie sprawdziły)
- 100% zgadzam się z bezsensownością kupowania bucików, sukieneczek, bluz z kapturami, miniatur dorosłych ubrań - jasne że jakieś miałam, ani jednych nie użyłam, bo to po prostu niepraktyczne
- spodni też nie polecam (bo skarpetki u dziecka to na nogach nie utrzymują się zbyt długo ;)), ale już półśpiochy lub rajstopy w połączeniu z body były jednym ze stałych elementów garderoby Stasia
- łapki niedrapki u nas się przydały (choć częściej wykorzystywaliśmy do tego zadania skarpetki, bo lepiej trzymały się na rączkach) - Staś potrafił się do krwi po buzi podrapać
- używane ubrania na allegro/olx kupowane to super sprawa na pierwsze miesiące malucha - wychodzi dużo taniej, a w większości są jak nowe, jest ogromny wybór (np. body kopertowe kupowałam z H&m, wszystkie używane, wszystkie były w super stanie) - ale rzeczywiście nie warto kupować zestawów, bo można się naciąć na niepraktyczne rzeczy, z których się nie skorzysta a za które się zapłaci...
- cienkie bawełniane czapeczki wiązane pod szyją to u nas był strzałw dziesiątkę, choć przyznam, że Staś jak nabrał ciałka to wyglądał w nich jak nurek ;) Ale nie k wygląd przecież chodzi :D
- Tesco ma fajne pajacyki (to miałam, może w zły model trafiłam), ale u nas wymiarowo się nie sprawdzały - i rękawki i nogawki były za długie przy prawidłowym tułowiu, każde dziecko jest inne, więc pewnie też u każdego inne ubranka się sprawdzą :)

a ile kosztuje takie czyszczenie wózka, o kórym piszesz?

co do wielkości gondoli, to podobno emmaljunga nie ma sobie równych. tylko że jest ciężka i b.duża/ zajmuje dużo miejsca
Ja w ok 200 zł zmiescilam się z wyczyszczeniem całego wozka, materaca do lozeczka po chrzesnicy i wyczuszczeniu bujaczka.

KOCYKI, OTULACZE, POSCIEL, SPIWOREK.

Posciel.--》Najpierw niczego nieswiadoma kupilam posciel. Uzylam jej dopiero w 16 miesiacy zycia dziecka :) Wiec posciel - kolderke i poduszkę odradzam. To nawet niebezpieczne, bo taki maluch to sie moze łatwo nią nakryć.

Kocyk. --》Kupilam wiec kocyk z minky z firmy Miko Minky. Wybralam tzw Przejsciowy Kocyk Sredniaka 75x100 i to byl jeden z lepszych zakupów wyprawkowych.
Te kocyki są cudowne, bardzo dobrej jakosci i teraz po prawie 2 latach ciaglego ich uzywania nie odbiegają od nowosci.
Niedawno kupiłam juz o rozmiar wiekszy, ale z całą pewnoscia polecam.
Link do: Home Na lato bedą za cieple na pewno, ale na noce i jesienne spacery super.

Otulacz --》 Neonatolog polecala nam dziecko otulac na poczatku, a ze Mala byla typem dziecka raczej nie wierzgającego to lubila spac otulona.
Mialam na starcie otulacz Lullalove, z ktorego nie bylam zadowolona. Ciagle sie sam rozplatał i zle trzymał.
Link do: Otulacz supeRRO newborn z wiskozy bambusowej

Z racji tego, ze moje dziecko lubilo byc otulone i bylo cieple lato zainwestowalam w otulacz bambusowy z Poofi, ktory do tej pory w roznych formach mi sie sprawdza, bo jest duzy. Polecam go, ale najpierw warto spraedzic czy dziecko lubi byc otulane - nie kazde chce.
Link do: TROPICAL otulacz bambusowy | Poofi

Natomiast otulacz mozna tez za rada naszej poloznej zastapic po prostu bawelniana poszewka na poduszki :) Szpitalny patent.

Spiworek--》Tez jest OK. Ja kupialam pierwszy lepszy z Allegro uzywany.

PIELUCHY. MOKRE CHUSTECZKI.

Ja przes pierwszy miesiąc/dwa uzywalam Pampers Premium Care. Mają pasek "zasiusiania", co bylo dobre w szpitalu gdzie ciagle pytano czy dziecko siusia regularnie.
Potem testowalam rozne i teraz tez jeszcze rozne kupuje.

Nie polecam kupowac ogromnych zapasow pieluch. Dzieci przybieraja prawidlowo na wadze ok 1 kg na miesiac, a pieluszki np z gorna granica np 5 kg juz w okolicach 4 kg dziecka u mnie pily w nózki i trzeba bylo przechodzic na wyzsze. W ten sposob np mialam sytuacje w ktorej kupialam 3 opak rozm 2, co nas ktos odwiedzal to donosil i skonczylo sie tym ze oddalismy z 3 opakowania nieotwarte, bo byly juz za male. A pieluchy to akurat taki towar, ze nie ma co zapasow robic :)

Z wszystlich przetestowanych mokrych chusteczek najbardziej mi odpowiadaja Rossmanowe BabyDreamy Sensitive. Prawie w ogole nie pachną i sa jak dla mnie w sam raz.
Link do: babydream, Extra Sensitive, delikatne chusteczki nawilżające, 80 szt., nr kat. 69327 - Internetowa drogeria Rossmann - Zakupy online

reklama
Nie polecam kupowac ogromnych zapasow pieluch. Dzieci przybieraja prawidlowo na wadze ok 1 kg na miesiac, a pieluszki np z gorna granica np 5 kg juz w okolicach 4 kg dziecka u mnie pily w nózki i trzeba bylo przechodzic na wyzsze. W ten sposob np mialam sytuacje w ktorej kupialam 3 opak rozm 2, co nas ktos odwiedzal to donosil i skonczylo sie tym ze oddalismy z 3 opakowania nieotwarte, bo byly juz za male. A pieluchy to akurat taki towar, ze nie ma co zapasow robic :)
Zapasu pieluszek nie warto robic nie tylko ze względu na szybkie przybieranie na wadze. Może się okazać, że wybranej firmy będą uczulać. Nas to spotkało właśnie w przypadku pieluszek pampers. Dupka odparzona masakrycznie, nic nie pomagało. Przeszło jak zmieniliśmy pieluszki.
Większe rozmiary pampersów już były oki.

Do góry