reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji i zdrowiu naszych maluszków:)))

ha! no i zajebiaszczo :D Właśnie dzwoniłam do kuzynki, jej mąż jest neonetologiem. No i wypytałam się fachowca na co oni szczepili małą, czy warto itd a kuzynka podpowiedziała mi, że w przychodni gdzie oni są zapisani dwa lata temu, gdy urodziła się ich córa był bezpłatny program szczepień dla noworodków i być może nadal jest to aktualne. Zadzwoniłam :) Od września ruszają ze szczepieniami :D Gabryś jest już zapisany. Nie dość, że wszystkie dodatkowe szczepienia pneumokokowe i rotawirusowe za darmo to zamiast tradycyjnej szczepionki dostanie skojarzoną 6 składnikową :D Trzeba się tylko zobowiązać do prowadzenia obserwacji dziecka przez kilka dni po każdorazowym szczepieniu. Dostaniemy termometr i specjalne karty do uzupełnienia. Poza tym co kilka tygodni będziemy musieli podjechać na badanie krwi. Popytajcie u was w miastach. W bdg mają coś takiego w Vitamedzie ;)

reklama
No to widze fiuufiuu ze mamy podobne zdanie co do dodatkowych szczepien... według mnie to tylko nabijanie sobie kieszeni kasa przez koncerny farmaceutyczne i tyle. I jak urodzę to planuję tylko wybrac się na te obowiązkowe a resztę to niech sobie nawet lekarz daruje mi proponować bo jeszcze opierdziel zaliczy :-D

My raczej będziemy szczepić Małego dodatkowymi szczepieniami a to dlatego, że obydwoje pracujemy w szpitalu. M już kilka razy przyniósł rota do domu więc nie ma co ryzykować.

ja myslę,że ta klamrę trzeba jak najszybciej usunać.U nas po dwóch dobach usuwali,więc nie jest niezbędna ,by kikut zasechł.Kikut odpadł sam po tygodniu.
Po za tym jak nosic i pielęgnowac dziecko,jak na brzuchu ma taki plastik,który uwiera...
Aha,no i nie widziałam,by ze zdjęciem tej klamry był jakis problem,bez wiekszego wysiłku stazystka zdjęła w szpitalu reka.

a jeszcze mam pytanko,dajecie smoczi uspokajacze?
Bo u nas na spacerku ani rusz bez smoka,jak sie obudzi,to tylko smok ratuje.

U nas tez w szpitalu zdjęli klamrę na szczęscie, ja juz zapomniałam o pępku, wszystko pieknie zagojone:):-)
Dzis pierwszy raz na spacerze użyłam smoczka i iiiiii pomógł, bo mały juz chciał jeść,a do domku jeszcze miałam kawałek i spał jeszcze z tym smokiem pół godz. choć w domu go OLEWA niestety.:baffled:

Moja nie akceptowała TT( za długi chyba),kupiłam Aventu(0-3)i od razu zassała
Przy synku długo zwlekałam ze smoczkiem,a i tak w końcu dałam.Teraz czasem sie ratuje smokiem.
Byłam ciekawa jak Wasze maluchy.
A ja mam jeszcze smoczki NUKA musze je wypróbować moze da sie oszukać żarłoczek!!!!!:-D

ja tez po wizycie w przychodni tylko kupa nerwow ..jak ja nie cierpie tego doktorka..(chodz priv normalnie ale w przychodni musze byc z powodu sczepien)
i dobre to ze przybrala od wyjscia ze szpitala 440 g dla dok to jakby malo pacan...liczyl od urodzeniowej ..
biodacyna kazal mi buzie smarowac (trądzik) ale najpie na mokro pieluszka jakby zetrzec ala peeling
no i jeszcze pow ze ma zapalenie pochwy bo czerwona jest i clotrimazolum smarowac..
postawil ja na nogi i nie chciala dreptac..stwoerdzil ze muso ja zobaczyc za 2 tyg bo mu sie to nie podoba..
:-(
madziujka o co chodzi z tym dreptaniem hmmm pierwsze słysze,aby takie cosik stosowano????:szok:

Ja dziś ważyłam mojego synka i waży 4200 :szok::-Dhmmm przytył 900 g w 2,5 tyg. (waga urodzeniowa 3200 i spadek o 100g)a dr mówi dawać jeść na rządanie nadal, wykończy mnie ten łakomuczek, Adrian tez był taki żarłok heh:):dry:

Ostatnia edycja:
Bombusiu to odruch noworodkowy..jak złapiesz pod paszki i postawisz na nogi tzn nogi dotkna powierzchni dziecko jakby chodzi
a waga ja pikole..i to na piersi???

Bombusiu - Matylda tez zarta jest :) najgorzej jest noca ehhh. Wczoraj jak juz przysypialam nad cycem to zczailam ze mala jak jej sie wypsnie sutek, to sama z powrotem lapie i doi :D cwaniara :)))))Matka niepotrzebna - tylko cyc! Mojej pewno chce sie pic dlatego tak do cyca ciagnie bo nie dopajam niczym innym.
Odstawilam wszystkie produkty mleczne, no i dalej daje kropelki i jak na razie dzien bez wrzaskow (tfu tfu nie zapeszyc!!!)
Mala wlasnie padla po 3 godzinach towarzyskosci. Miejmy nadzieje ze nocke jakos przekimam :/

Co do szczepionek to ja tez tylko obowiazkowe...boje sie troche ale nie stac mnie na te extra.

madziujka no na piersi jest, już odstawiłam modyfikowane, ale je co2-2,5 h ssak-zarłok!!!!!!! bto moje mleko kurcze strasznie tłustre jest, a ja jem naprawde chude rzeczy i ostroznie jadam, widocznie tak jakos organizm przetwarza hmmmm tak sobie mysle!
navijka wieczorami nasz jest zawsze marudny, ale tata jest niezastapiony w spiewaniu i noszeniu ja wysiadam już po całym dniu, potem mały "szkodnik" pada i ładnie spi.

Co do kupek to nasz też czasami płakusia zanim zrobi, ale robi takie rzadsze kupki, nie twarde i sie napryka przy tym i nastęka, a jak zrobi to od razu kończy marudzenie:)

Bombusiu - u nas qoopa wrocila juz do normy....niestety przyszla obawa o nietolerancje laktozy lub alergie na bialko krowie...oby do wizyty 02.09 bo ocipieje chyba. no i zazdraszczam obecnosci tatusia, bo nasz wpada na godzinke i smiga do drugiej roboty - ale dzisiaj zalapal sie jak mala nie spala :)

reklama
Malagonia-w takim razie pomylili nam adresy;-) Byłam wczoraj na wizycie z małą i wpisali mi nie mój adres na skierowaniu do lekarza-zwróciłam uwagę i położna powiedziała, że właśnie dwie dziewczynki rejestrowała i mogła się pomylić:tak: Mówiła też, że ta druga dziewczynka urodziła się 14 sierpnia i ma siostrę w wieku mojej Basi-więc zgadza się-świat jest mały:rofl2:

Do góry