reklama
India9
Fanka BB :)
Szczepienie na ospe nie jest obowiazkowe.
Ale w zeszlym roku bylo glosno o smiercie jakiegos dziecka na ospe, tylko to na Ukrainie chyba bylo
Napisane na HTC Desire 620 w aplikacji Forum BabyBoom
Ale w zeszlym roku bylo glosno o smiercie jakiegos dziecka na ospe, tylko to na Ukrainie chyba bylo
dora032
Ta gruźlica po urodzeniu niestety też nie ciekawa.Ja jestem dalej rozdarta. Tak jak mówię. Nie wykluczam wybiórczo np zoltaczki, tezca. Ale żadne różyczki czy ospy.
Kasia inhalacje może zrób.
![]()
Poza tym np wada serca u dziecka jest przeciwwskazaniem do szczepień.
Mega ciężki temat, szczególnie jeśli ktoś spotkał się z konsekwencjami tak na żywo Jak się czyta gdzieś na forum to co innego jak np znasz taki przypadek z otoczenia.....
Ja dwa lata temu po szczepionce na ospę miałam nop, którego nikt nie zgłosił. Nie chciałam robić kłopotów lekarzowi z mojej przychodni i sama też nie zgłosiłam do sanepidu i średnio się z tym czuję. Mojej koleżanki synek też miał nop, który nie został zgłoszony, jedna lekarka chciała, ale jej przełożony zabronił. Na szczęście dobrze się skończyło i póki co nie ma rządnych niepokojących objawów neurologicznych.
Większość dzieciaczków dobrze znosi szczepienia i te ciężkie przypadki to rzadkość, ale ryzyko jest.
dora032
hej. zycie jest uslane rozami tylko ze szkoda ze ta czescia z kolcami.... mieszkanie poszlo fuck! ale w poludnie M ma dzwonic do innej babki za mieszkaniem 2 pokoje na parterze. przed poludniem ma kogos juz umowionego i jak nie wezma to my jedziemy ogladac
Kulcia a Ty w szpitalu podpisywałaś,że odmawiasz szczepienia?
Kasia bezpieczniej napisać taką deklarację, że odkładasz a nie ze rezygnujesz. Bo jeśli ktoś życzliwy ze szpitala doniesie to sanepid może się czepiać.
Bodajże na stronie Stopnop jest gotowy wzór jeszcze do tego nie dotarłam...
dora032
Szczepienie na ospe nie jest obowiazkowe.
Ja znam przypadek ciężkiego uszkodzenia wzroku na skutek powikłań przechodzenia ospy . I bądź tu mądrym... tak źle tak nie dobrze.
dora032
Ja z racji zawodu niestety spotkałam się z wieloma przypadkami możliwych powikłań poszczepiennych. Ale tak nie zawsze to do końca udowodnione, czasem po prostu niektóre choroby ujawniają się w wieku zbiegającym się ze szczepieniem, czasami to przypadek. Nie byłam nigdy zagorzałą przeciwniczką szczepień, ale lampka czerwona mi się pali.
A po tym jak sama dostałam temperatury i zapalenia stawów, osłabienia siły mięśniowej i nie mogłam po schodach chodzić, a na szczepienie poszłam całkiem zdrowa, zrobiłam sobie wcześniej morfologie i ob i na prawdę dobrze się czułam zaczęłam coraz bardziej się obawiać.
U nas w punkcie szczepień, to mała miejscowość w zeszłym roku pięcioro dzieci dostało wstrząsu po lub w trakcie podawania szczepionki. Trójka to wcześniaki a dwa normalnie rozwijające się.
A po tym jak sama dostałam temperatury i zapalenia stawów, osłabienia siły mięśniowej i nie mogłam po schodach chodzić, a na szczepienie poszłam całkiem zdrowa, zrobiłam sobie wcześniej morfologie i ob i na prawdę dobrze się czułam zaczęłam coraz bardziej się obawiać.
U nas w punkcie szczepień, to mała miejscowość w zeszłym roku pięcioro dzieci dostało wstrząsu po lub w trakcie podawania szczepionki. Trójka to wcześniaki a dwa normalnie rozwijające się.
reklama
dora032