reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wspolnie czekajmy na 2 kreseczki- na pewno sie uda!

AFP w ciąży

Oznaczenie poziomu AFP jest badaniem prenatalnym nieinwazyjnym. Zwiększone ilości alfafetoproteiny w surowicy krwi matki mogą wskazywać na uszkodzenia układu nerwowego u dziecka w postaci rozszczepu kręgosłupa albo bezmózgowia (brak całego mózgu lub jego części). Zaniżony poziom tej substancji może oznaczać występowanie zespołu Downa lub innej wady chromosomalnej. To badanie, w którym każda anomalia powinna być powodem do przeprowadzenia dodatkowych badań w celu potwierdzenia lub wykluczenia diagnozy. Z kolei wyniki mogą być uzależnione od przynależności do poszczególnych grup rasowych.Badanie AFP wykonuje się między 15. a 20. tygodniem ciąży
Badanie AFP w ciąży
Ten prosty test wymaga użycia próbki krwi matki. Jeśli poziom alfafetoproteiny jest zbyt wysoki, przeprowadza się go ponownie. Jeżeli jednak potwierdzi wstępne wyniki, podejmuje się szereg działań, mających potwierdzić lub wykluczyć wadę układu nerwowego, a należą do nich m. in. konsultacja genetyczna, USG lubamniopunkcja w celu zdiagnozowania ewentualnej wady genetycznej dziecka. Tylko u 1 – 2 kobiet spośród 50 z wysokim wynikiem wstępnym przyczyną okazuje się wada płodu. U pozostałych 48 kobiet dalsze badania wykazują, że przyczyną wzrostu AFP jest więcej niż jeden płód lub to, że ciąża jest bardziej zaawansowana niż początkowo sądzono. Błędna diagnoza może być również wynikiem niepoprawnego odczytania wyników.
Jeśli poziom AFP jest zbyt niski, może zostać przeprowadzona konsultacja genetyczna, amniopunkcja lub USG w celu określenia, czy płód jest dotkniętyzespołem Downa lub inną wadą chromosomalną, tak jak wskazują na to wyniki badania.

reklama
Karuzeli nie mam ale mata mnie właśnie korci. Zainteresowany nie będzie na bank bo nie widzi jescze wyraźnie ale jakoś na kocu głupio mi go kłaść xD tak leży bidny bez niczego hehe

Będę go częściej na tym brzuszku kłaść wobec tego :)

Napisane na SM-N910C w aplikacji Forum BabyBoom

Ja kładę Igiego na brzuchu jak nie śpi wlasnie a on główkę podnosi właśnie juz od tygodnia i to dość mocno. Musze zgłosić jutro bo to grubo za wcześnie.

Od kiedy maty edukacyjne można? Bo on ładnie mi leży na kocyk na sofie ale bym go położyła na mate może? Jak myślicie ?

no wcześnie wcześnie. .. a jak dłonie układa? najlepiej iść do neurologa na wizytę bez stresu niech zbada wszystkie odruchy :)

ja pamiętam pierwszą wizytę. jechaliśmy do warszawy do specjalisty i mnie wcześniej rehabilirantka ostrzegała żebym duuuzo cierpliwości miała bo to może wyglądać strasznie dla obserwatora ha ha Marysia miała 2.5 tygodnia wtedy :)

33tc ♡Tymon♡ +12kg

Ja nawet nie wiem kiedy my puscilismy w ruch mate :-) ale mysle, ze jemu nie przeszkadza, ze lezy na kocu bez niczego ;-)

Adrianka [emoji173] 33 tc
TP 12.10

Kulcia a co z karuzela? miałaś przecież. jakby co to oddam ci tą co mi podrzucilas bo głupio ze ja mam od ciebie a ty nie masz...

KasiaMarysia aaa to pewnie przy tym badaniu krwi przy ryzyku genetycznym się określa. a skąd ci się wzięło zainteresowanie tym tematem teraz? [emoji15]

33tc ♡Tymon♡ +12kg

Ręce do góry i zaciska w piąstki. Odruch moro jest więc o to się nie martwię. Ale ta głowę podnosi właśnie. Ale ostatnio jak z fotograf rozmawiałam to mówiła mi , że większość jej małych klientów podnosi tak wcześnie . Ona mówi , że to chyba ewolucja bo kiedyś kurde dzieci do 6 msc leżały w becie i tyle hehe

Mamakulka no może być silny chłopak po prostu :)
a wygina się w rogaliki bardzo? albo odgina główkę do tylu jak leży?
tak pytam bo to sprawdzali u Marysi. ale ona miała dużo objawów asymetrii i wzmożonego napięcia mięśniowego. i było widać od razu ze coś jest nie tak. ..
odruchy miała ok, i jeszcze więcej jakiś jej sprawdzali no i postawa zaburzona była widoczna.
zresztą asymetrie to mi pokazała reh bo nie chodziło tylko o mięśnie ale nawet ucho miała mniejsze i pośladek i oczko... ja tego nie widziałam na początku bo zapatrzona w nią byłam[emoji14]

33tc ♡Tymon♡ +12kg

reklama
Kulcia a wizytye kiedy macie? Mi mama mówiła że wszystkie dzieci powinny mieć wizytę u ortopedy do 6 tyg.

Życiowa ooo stąd :
43bbdd53c76b7.jpg

Do góry