reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wspolnie czekajmy na 2 kreseczki- na pewno sie uda!

Hej Dziewczyny, miłego dnia życzę ;)

Kulciu nasza Kochana z okazji urodzinek dużo zdrówka, szczęścia, kasiorki, pociechy z Ignasia i spełnienia wszystkich marzeń! ;)

Kasia2310 ja też się zastanawiałam nad usg genetycznym (mam 24 lata i żadnych chorób genetycznych czy innych nie było ani u mnie w rodzinie ani u narzeczonego) ale w końcu się zapisałam i idę jutro. Nie widzę opcji żeby coś było nie tak z moim dzidziulkiem, ale zawsze lepiej wszystko sprawdzić i spokojnie przechodzić resztę ciąży ;)
A jeśli chodzi o objawy to ja nie miałam praktycznie żadnych, wymiotowałam może z 4-5 razy, tylko spać mi się bardzo chciało i kilka razy zgaga mnie męczyła, a Maleństwo się dobrze rozwija więc to że nie masz objawów nie musi oznaczać od razu czegoś złego ;)

reklama
Ale wynik USG to od razu a pappa to jest to badanie z kraju i na ten wynik się czeka tak?
tak, ja nie musialam wg lekarza pappy robic, ale powiedzial, ze mozemy i bedziemy spokojniejsi, wiec zrobilam

Kulcia sto lat sto lat [emoji1]

8599e6ydh9ss8jgy.png

Kasia2310 ja prenatalnych nie robiłam. Usg genetyczne to chyba co innego niż prenatalne bo to wazne usg ok 12-13tc robi sie każdemu. Prenatalne przysluguja bezpłatnie kobietom po 35rż a przed musisz dodatkowo zapłacić.

Mi gin w pierwszej ciąży mowila po usg w 12tc ze mogę zrobić prenatalne ale to musiałabym w Poznaniu bo bliżej nie robią. Pytalam ja co ona uważa, powiedziała ze wg niej jest wszystko w porządku ale decyzja ma byc moja. Nie robilismy

Kasia ja bym poszła wcześniej na wizytę skoro masz takie objawy. U nas była dziewczyna której wszytko przeszło i okazało się, że ciąża się nie rozwija. Broń Boże nie chce Cię straszyć ale dla pewności bym poszła jeśli ten stan trwa już kilka dni.

USG genetyczne – co bada?
Za pomocą USG genetycznego można bardzo dokładnie zbadać stan wszystkich organów wewnętrznych płodu - serca, żołądka, nerek, pęcherza moczowego itp. - a także poszczególnych części ciała, w tym głowy, tułowia oraz kończyn górnych i dolnych. Badanie daje ponadto możliwość sprawdzenia tzw. przezierności fałdu karkowego (NT), czyli inaczej odległości pomiędzy skórą a tkanką podskórną w okolicach szyi płodu. Jeśli jest ona zbyt duża (powyżej 2,5 mm) świadczy to o nagromadzeniu się tam płynu i może niestety oznaczać, że dziecko będzie obciążone jakąś wadą wrodzoną. USG genetyczne obejmuje również ocenę stanu kości nosowej u dziecka. Jest to szalenie ważne z punktu widzenia diagnostyki różnych chorób, np. zespołu Downa. Do pozostałych parametrów sprawdzanych podczas USG genetycznego należą:

• ruchy płodu
  • stan macicy
  • tempo akcji serca u dziecka
  • przepływ krwi w żyłach – tzw. badanie Dopplerowskie
  • stan kosmówki i jej umiejscowienie
  • odległość głowowo-siedzeniowa i dwuciemieniowa
  • długość kości szczęki
USG genetyczne – jakie choroby wykrywa?
USG genetyczne służy do oceny prawdopodobieństwa z jakim dziecko może się urodzić z wadą genetyczną. Badanie pozwala określić ryzyko rozwoju najpopularniejszych aberracji chromosomowych, a wiec odpowiedzialnych np. za zespół Downa, zespół Edwardsa, zespół Patau czy Turnera. Za jego pomocą można też sprawdzić czy dziecku grożą wady cewy nerwowej, rozszczep kręgosłupa, a także wargi lub podniebienia.

Jakie badania prenatalne wykonać?
Mianem badań prenatalnych nazywamy badania przesiewowe wykonywane w ciąży: USG genetyczne, test PAPP-A, test NIFTY oraz badania diagnostyczne tj. amniopunkcję czy biopsję kosmówki. Warto też podkreślić, że nie są to jedyne badania, które warto wykonać w ciąży. Mało mówi się np. o teście w kierunku wrodzonej trombofilii. Takie badanie wykonuje się tylko raz na całe życie, a może ono mieć kluczowe znaczenie dla przyszłej mamy i dziecka.

Wrodzona trombofilia jest jedną z przyczyn komplikacji w II i III trymestrze ciąży, nawykowych poronień, wad cewy nerwowej a nawet Zespołu Downa (badania mówią o dwukrotnym zwiększeniu ryzyka tej choroby). Co więcej zwiększa też ryzyko wystąpienia zakrzepu, który może doprowadzić do śmierci ciężarnej. Wdrożone odpowiednie leczenie farmakologiczne może uchronić przyszłą mamę i dziecko przed groźnymi powikłaniami i zwiększyć szanse na szczęśliwy poród.

Dla mnie to to samo

Jakie badania prenatalne wykonać?
Mianem badań prenatalnych nazywamy badania przesiewowe wykonywane w ciąży: USG genetyczne, test PAPP-A, test NIFTY oraz badania diagnostyczne tj. amniopunkcję czy biopsję kosmówki.

Dla mnie to to samo

No to wychodzi na to, ze badania prenatalne to duzy zbior najrozniejszych badan plodu.
I w sklad tego zbioru badan prenatalnych wchodzi USG genetyczne, amniopunkcja itp.
Czyli mowiac o badaniach prenatalnych mowilmy o kilku badaniach a mowiac o genetycznym mowilmy stricte o USG.
Ja tak to rozumiem.

PS chyba pierwsza @ przyszla :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

No tak wg tego co pisze KasiaMarysia to prenatalne to caly zbiór badań. A genetyczne to jest jedno z tych badan. Czyli ja to zle rozumiałam.

To ja nie robiłam usg genetycznego i żadnego z tych pozostałych

reklama
Ja robiłam tylko usg genetyczne. Czyli najważniejsze sprawdzenie przeziernosci karkowej czy jest uwieczniona kość nosowa sprawdzenie wszystkich narządów itp.

Napisane na SM-G355HN w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry