reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wspolnie czekajmy na 2 kreseczki- na pewno sie uda!

Hej Dziewczyny, miłego dnia życzę ;)

Kulciu nasza Kochana z okazji urodzinek dużo zdrówka, szczęścia, kasiorki, pociechy z Ignasia i spełnienia wszystkich marzeń! ;)

Kasia2310 ja też się zastanawiałam nad usg genetycznym (mam 24 lata i żadnych chorób genetycznych czy innych nie było ani u mnie w rodzinie ani u narzeczonego) ale w końcu się zapisałam i idę jutro. Nie widzę opcji żeby coś było nie tak z moim dzidziulkiem, ale zawsze lepiej wszystko sprawdzić i spokojnie przechodzić resztę ciąży ;)
A jeśli chodzi o objawy to ja nie miałam praktycznie żadnych, wymiotowałam może z 4-5 razy, tylko spać mi się bardzo chciało i kilka razy zgaga mnie męczyła, a Maleństwo się dobrze rozwija więc to że nie masz objawów nie musi oznaczać od razu czegoś złego ;)

reklama
Ale wynik USG to od razu a pappa to jest to badanie z kraju i na ten wynik się czeka tak?
tak, ja nie musialam wg lekarza pappy robic, ale powiedzial, ze mozemy i bedziemy spokojniejsi, wiec zrobilam

Kulcia sto lat sto lat [emoji1]

8599e6ydh9ss8jgy.png

Kasia2310 ja prenatalnych nie robiłam. Usg genetyczne to chyba co innego niż prenatalne bo to wazne usg ok 12-13tc robi sie każdemu. Prenatalne przysluguja bezpłatnie kobietom po 35rż a przed musisz dodatkowo zapłacić.

Mi gin w pierwszej ciąży mowila po usg w 12tc ze mogę zrobić prenatalne ale to musiałabym w Poznaniu bo bliżej nie robią. Pytalam ja co ona uważa, powiedziała ze wg niej jest wszystko w porządku ale decyzja ma byc moja. Nie robilismy

Kasia ja bym poszła wcześniej na wizytę skoro masz takie objawy. U nas była dziewczyna której wszytko przeszło i okazało się, że ciąża się nie rozwija. Broń Boże nie chce Cię straszyć ale dla pewności bym poszła jeśli ten stan trwa już kilka dni.

USG genetyczne – co bada?
Za pomocą USG genetycznego można bardzo dokładnie zbadać stan wszystkich organów wewnętrznych płodu - serca, żołądka, nerek, pęcherza moczowego itp. - a także poszczególnych części ciała, w tym głowy, tułowia oraz kończyn górnych i dolnych. Badanie daje ponadto możliwość sprawdzenia tzw. przezierności fałdu karkowego (NT), czyli inaczej odległości pomiędzy skórą a tkanką podskórną w okolicach szyi płodu. Jeśli jest ona zbyt duża (powyżej 2,5 mm) świadczy to o nagromadzeniu się tam płynu i może niestety oznaczać, że dziecko będzie obciążone jakąś wadą wrodzoną. USG genetyczne obejmuje również ocenę stanu kości nosowej u dziecka. Jest to szalenie ważne z punktu widzenia diagnostyki różnych chorób, np. zespołu Downa. Do pozostałych parametrów sprawdzanych podczas USG genetycznego należą:

• ruchy płodu
  • stan macicy
  • tempo akcji serca u dziecka
  • przepływ krwi w żyłach – tzw. badanie Dopplerowskie
  • stan kosmówki i jej umiejscowienie
  • odległość głowowo-siedzeniowa i dwuciemieniowa
  • długość kości szczęki
USG genetyczne – jakie choroby wykrywa?
USG genetyczne służy do oceny prawdopodobieństwa z jakim dziecko może się urodzić z wadą genetyczną. Badanie pozwala określić ryzyko rozwoju najpopularniejszych aberracji chromosomowych, a wiec odpowiedzialnych np. za zespół Downa, zespół Edwardsa, zespół Patau czy Turnera. Za jego pomocą można też sprawdzić czy dziecku grożą wady cewy nerwowej, rozszczep kręgosłupa, a także wargi lub podniebienia.

Jakie badania prenatalne wykonać?
Mianem badań prenatalnych nazywamy badania przesiewowe wykonywane w ciąży: USG genetyczne, test PAPP-A, test NIFTY oraz badania diagnostyczne tj. amniopunkcję czy biopsję kosmówki. Warto też podkreślić, że nie są to jedyne badania, które warto wykonać w ciąży. Mało mówi się np. o teście w kierunku wrodzonej trombofilii. Takie badanie wykonuje się tylko raz na całe życie, a może ono mieć kluczowe znaczenie dla przyszłej mamy i dziecka.

Wrodzona trombofilia jest jedną z przyczyn komplikacji w II i III trymestrze ciąży, nawykowych poronień, wad cewy nerwowej a nawet Zespołu Downa (badania mówią o dwukrotnym zwiększeniu ryzyka tej choroby). Co więcej zwiększa też ryzyko wystąpienia zakrzepu, który może doprowadzić do śmierci ciężarnej. Wdrożone odpowiednie leczenie farmakologiczne może uchronić przyszłą mamę i dziecko przed groźnymi powikłaniami i zwiększyć szanse na szczęśliwy poród.

Dla mnie to to samo

Jakie badania prenatalne wykonać?
Mianem badań prenatalnych nazywamy badania przesiewowe wykonywane w ciąży: USG genetyczne, test PAPP-A, test NIFTY oraz badania diagnostyczne tj. amniopunkcję czy biopsję kosmówki.

Dla mnie to to samo

No to wychodzi na to, ze badania prenatalne to duzy zbior najrozniejszych badan plodu.
I w sklad tego zbioru badan prenatalnych wchodzi USG genetyczne, amniopunkcja itp.
Czyli mowiac o badaniach prenatalnych mowilmy o kilku badaniach a mowiac o genetycznym mowilmy stricte o USG.
Ja tak to rozumiem.

PS chyba pierwsza @ przyszla :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

No tak wg tego co pisze KasiaMarysia to prenatalne to caly zbiór badań. A genetyczne to jest jedno z tych badan. Czyli ja to zle rozumiałam.

To ja nie robiłam usg genetycznego i żadnego z tych pozostałych

reklama
Ja robiłam tylko usg genetyczne. Czyli najważniejsze sprawdzenie przeziernosci karkowej czy jest uwieczniona kość nosowa sprawdzenie wszystkich narządów itp.

Napisane na SM-G355HN w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry