A ja cos zasnąć nie mogę
Viola sprawdz sobie Nivea baby zel do mycia ciala i włosów 3 w 1 biala linia fajny sklad ma
A teraz czytałam w Mamo to Ja
Napisze Wam w skrocie
Nie ma potrzeby martwić się sucha skóra u malca po urodzeniu
Wszystkie czynniki które powoduje jej jej nawilżenie i natluszczenie sa jeszcze nie dojrzałe
Należy ja dowilzyc najlepiej dodawajac preparatów myjaco nawilzajacych do kąpieli emolientow.
Sama woda jeśli używamy do kąpieli bardzo wysusza skórę jest bardzo silnie zminerazlizowana a nadmiar mineralow poloczony z wystepujacymi w wodzie zwiazkami metali czy uzdatniajacymi powoduje przesuszenie skóry.
Można w butelkowanej ale jeśli skóra jest zdrowa nie ma sensu się w to bawić.
Do 1 miesiąca mozna wode przegotowywac ale po miesiącu bez wyrzutów sumienia przechodzimy na zwykła nieprzegotowana z dodatkiem emolientow.
Nie muszą to byc drogie kosmetyki mogą to być takie które zawierają sama parafine.
Kostki myjace z apteki jeśli nie stać nas na emolienty ale tez swoje kosztują.
Oprócz kostek myjacych możemy wybrać najtanszy sposób płyny do kąpieli dla dzieci
Ale bezbarwne i bezzapachowe te od 1 dnia życia.
Wszystkie mydelka dla dzieci sa zasadowe tzn zmywaja ochronny płaszcz lipidowy ze skóry.
Nie trzeba po każdym myciu używać porcji balsamu czy oliwki.
Zawsze patrzymy na skórę.
Nie uważam ze dziecko powinno być codziennie smarowane.
Kąpiel z emolientami nie tylko myje ale i nawilza wiec nie musimy powtarzać nawilżania po wyjęciu dziecka z wanny
Z preparatami na skórę nie trzeba przesadzać
Maluch ma suche jedynie łokcie?
To naloz krem tylko na nie a nie na ciało i twarz.
Jeśli skóra jest rzeczywiscie sucha i trzeba ja dodatkowo nawilżac w takim wypadku polecam zwykłą prosta maść cholesterolowa dostępna bez recepty w aptece.
Można stosować ja juz u noworodków
Nie stosowałam natomiast oliwki.
Dlatego ze oliwki bardzo często stosowane przez panie położne nie przynoszą korzyści skórze .
Przeciwnie wyruszają ja a w okresie kiedy dziecko ma sześć osiem tygodni mogą prowokować zmiany lojtokowe.
Lubie te gazety i będę sie trzymać tego co napisała ta dermatolog pediatra
To się napisałam
z gazety przepisywalam