reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześnióweczki

A czytalyscie dziewczyny o wchlanianiu syntetycznych witamin?
Ogólnie gadal mi kiedys lekarz,ze te preparaty wielowitaminowe to badziew. Jak ktos ma niedobory żelaza to lekarz nie przepisuje preparatu wielowiraminowego tylko samo żelazo w tabsach. Tak samo ja mam od kardio magnez i potas oddzielnie.
Ja tam dla spokoju bym brala,pytam co wizytę,ale gin nie chce wiec nie biorę.

reklama
Hej, ogólnie nie stresuje sie wizytami usg, tylko ciesze na nie, że zobacze maluszka, ale jak dostalam przed chwila list ze szpitala to myślałam, że na zawał padne, a tu kolejny termin na usg, o 2 tg wczesniej niz sie spodziewałam, kurcze ale mi stracha narobili, a miałam sie kimnąć to teraz z wrażenia nie zasne :p
Ja witaminy biore od mniej niż roku i będe brać je jeszcze długo, dodatkowo tran z dha i obowiazkowo szklanka mleka dziennie. Niestety nie wierze w witaminy w tutejszych owocach i warzywach, dużo też czytalam na temat brania witamin w ciazy i nigdzie nie stwierdzono negatywnego wpływu, wiec wole brać, zreszta mam tu fajny sklep gdzie nie dodaja do suplementów tego czego nie powinny zawierac, a w innych produktach jest to powszechne, także wole dmuchać na zimne

Kiedyś mówiła mi moja ginka że są badania dotyczące któryś z witamin (musiałabym poszukać nazwy) - okazało się że spory (znacząco statystycznie) odsetek kobiet w ciąży biorących te witaminy urodziły duże (pod względem wielkości i wagi) dzieci.

A czytalyscie dziewczyny o wchlanianiu syntetycznych witamin?
Ogólnie gadal mi kiedys lekarz,ze te preparaty wielowitaminowe to badziew. Jak ktos ma niedobory żelaza to lekarz nie przepisuje preparatu wielowiraminowego tylko samo żelazo w tabsach. Tak samo ja mam od kardio magnez i potas oddzielnie.
Ja tam dla spokoju bym brala,pytam co wizytę,ale gin nie chce wiec nie biorę.

Ja mam anemię i najpewniej znów dostanę samo żelazo ale to też jest tak że czasami daje się też multiwitaminę bo żelazo lepiej się wchłania jeśli dodatkowo łączy się ją z witaminą C.

Co do syntetyków to tu się nie zgodzę - w drugiej ciąży kupiłam najtańsze witaminy i je brałam - w miesiąc moja morfologia spadła tak że ginka się przestraszyła i kazała mi wrócić do tych lepszych - ja uważałam że witaminy są takie same tylko reklama i producent się różni - okazało sie że jest trochę inaczej

Ja tam uważam,ze preparaty wielowitaminowe nie zapobiegają niedoborom. Co do dha to w poprzedniej ciąży brałam witaminy od 7 miesiąca a dha oddzielnie bo jak powiedziałam,ze jest w witaminach to się rozesmiala,ze jak jedna tabletka jest od wszystkiego to jest do niczego. Kwas foliowy tez każą suplementowac mimo tego,ze jest w witaminach.

reklama
Do góry