reklama
Ja slyszalam,ze maja dwa podejścia i jedni badaja"ręcznie" od poczatku,inni do 12 tc nie robia tego.
ale to trochę niebezpieczne bo u mnie było wszystko ok i nagle szyjka mi się skróciła i tylko przez badanie mógł to sprawdzić, zaniedbanie tego grozi przedwczesnym porodem więc jest niebezpieczne.
ja też się przyzwyczaiłam...przez 2,5 roku starań...monitoring owulacji kilka razy w mc...można się przyzwyczaić
szefowa dzwoniła...pogratulowała ufff jest ok, tylko oczywiście martwi się żebym pozamykała swoje bieżące sprawy ...chyba jeszcze pamięta jak ostatnio poszłam na zwolnienie 3 mc przed czasem...więc teraz się spinam i kończę co mam pozaczynane
kornela123
Fanka BB :)
Dla mnie to zawsze bedzie krępująceU nas w szpitalu jak biorą do badania to wszyscy lekarze są przy tym i jeszcze stażysci. Każdy się "tam" gapi. Dla mnie to obojętne było. Niech sobie patrzą.
Jane przez usg sprawdza się tez dlugosc szyjki. Mi tak sprawdzal a od 2 trymestru badanie ręczne.
tysia123
Ja przy porodzie miałam z 15 osób takze kumam
Praktykanci? Ja HSG miałam robione w obecności stażystów i praktylkantów. Ledwo sie w kantorku w pracowni RTG zmieścili. Plus był taki że lakarz im wszystko tłumaczył bardzo dokładnie, więc ja tez wiedziałam co się dzieje. No i lekarz się starał
Z kolei już klinice na drugim transferze miałam pielegniarkę która była u nich pierwszy dzień w pracy i to był jej pierwszy transfer jaki widziała. Dziewczyna zawstydzona, zmieszana, nie wiedziała co ze spba zrobic. I jakos taki dziwnie na mnie patrzyła jak z embriologiem i lekarzem sobie jeszcze żartowalismy że dwóch młodych chłopa a dziecka mi nie potrafia zrobic.....
kornela123
Dwie polozne,ginekolog,rezydent,reszta praktykantki i ordynator co jakiś czas a i gość z kardiologiiPraktykanci? Ja HSG miałam robione w obecności stażystów i praktylkantów. Ledwo sie w kantorku w pracowni RTG zmieścili. Plus był taki że lakarz im wszystko tłumaczył bardzo dokładnie, więc ja tez wiedziałam co się dzieje. No i lekarz się starał
Z kolei już klinice na drugim transferze miałam pielegniarkę która była u nich pierwszy dzień w pracy i to był jej pierwszy transfer jaki widziała. Dziewczyna zawstydzona, zmieszana, nie wiedziała co ze spba zrobic. I jakos taki dziwnie na mnie patrzyła jak z embriologiem i lekarzem sobie jeszcze żartowalismy że dwóch młodych chłopa a dziecka mi nie potrafia zrobic.....
Dla mnie to zawsze bedzie krępujące
Jane przez usg sprawdza się tez dlugosc szyjki. Mi tak sprawdzal a od 2 trymestru badanie ręczne.[/QUOTE
tak ale ręcznie dokładniej zbada i rozwarcie można sprawdzić...nie wiem czy USG rozwarcie pokazuje???
nie zastanawiałam się w sumie. A ja miałam rozwarcie chyba od 8 mc na cm
Ostatnia edycja:
kornela123
Jane ja sie nie znam,ale to o czym piszesz czyli skracanie szyjki,rozwarcia maja miejsce w 2,3 trymestrze raczej. A wtedy juz każdy gin bada ręcznie.
Mi sie wydaje,ze długość szyjki dokladniej sprawdza ust bo wymierza tam a ręcznie to chyba na oko mówi tak? no linijka nie mierzy oj nie znam sie
Mi sie wydaje,ze długość szyjki dokladniej sprawdza ust bo wymierza tam a ręcznie to chyba na oko mówi tak? no linijka nie mierzy oj nie znam sie
Jane ja sie nie znam,ale to o czym piszesz czyli skracanie szyjki,rozwarcia maja miejsce w 2,3 trymestrze raczej. A wtedy juz każdy gin bada ręcznie.
tak USG mierzy dokładnie ale się nie zrozumiałyśmy bo ja myślałam, że ty napisałaś że gin nie bada na późniejszym etapie ciąży tego a skracanie się szyjki faktycznie na późniejszym etapie się częściej pojawia choć bywa że i wcześniej. U mnie chodziło o to że, Ola byłą nisko ułożona i główka cały czas uciskała na szyjkę.
dobra zmykam do fryzjera i do domu
KasiaRo
Ja nie mam wielkiego doswiadczenia z rozbieraniem sie u ginekologa, bo bardzo rzadko chodzilam do tej pory, ale dla mnie lekarz to lekarz, jakos nie mam zadnych oporow zeby zdjac majtki (jakkolwiek to brzmi
Swoja droga kiedys jeden z moich ex chlopakow podsumowal, ze ja to chyba nie jestem zbyt wstydliwa chociaz naprawde nie wiem co mial na mysli...
Swoja droga kiedys jeden z moich ex chlopakow podsumowal, ze ja to chyba nie jestem zbyt wstydliwa chociaz naprawde nie wiem co mial na mysli...
reklama
sreberko
mała iskierka 05-09-08 :)
Oj ja się wczoraj wystrzygłam dobre 15cm na długości poszłodobra zmykam do fryzjera i do domu