reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wrześnióweczki

U nas w szpitalu jak biorą do badania to wszyscy lekarze są przy tym i jeszcze stażysci. Każdy się "tam" gapi. Dla mnie to obojętne było. Niech sobie patrzą.

reklama
Ja slyszalam,ze maja dwa podejścia i jedni badaja"ręcznie" od poczatku,inni do 12 tc nie robia tego.

ale to trochę niebezpieczne bo u mnie było wszystko ok i nagle szyjka mi się skróciła i tylko przez badanie mógł to sprawdzić, zaniedbanie tego grozi przedwczesnym porodem więc jest niebezpieczne.

ja też się przyzwyczaiłam...przez 2,5 roku starań...monitoring owulacji kilka razy w mc...można się przyzwyczaić :-p

szefowa dzwoniła...pogratulowała ufff jest ok, tylko oczywiście martwi się żebym pozamykała swoje bieżące sprawy ...chyba jeszcze pamięta jak ostatnio poszłam na zwolnienie 3 mc przed czasem...więc teraz się spinam i kończę co mam pozaczynane :tak:

U nas w szpitalu jak biorą do badania to wszyscy lekarze są przy tym i jeszcze stażysci. Każdy się "tam" gapi. Dla mnie to obojętne było. Niech sobie patrzą.
Dla mnie to zawsze bedzie krępujące:)
Jane przez usg sprawdza się tez dlugosc szyjki. Mi tak sprawdzal a od 2 trymestru badanie ręczne.

Ja przy porodzie miałam z 15 osób takze kumam:)

Praktykanci? Ja HSG miałam robione w obecności stażystów i praktylkantów. Ledwo sie w kantorku w pracowni RTG zmieścili. Plus był taki że lakarz im wszystko tłumaczył bardzo dokładnie, więc ja tez wiedziałam co się dzieje. No i lekarz się starał ;)
Z kolei już klinice na drugim transferze miałam pielegniarkę która była u nich pierwszy dzień w pracy i to był jej pierwszy transfer jaki widziała. Dziewczyna zawstydzona, zmieszana, nie wiedziała co ze spba zrobic. I jakos taki dziwnie na mnie patrzyła jak z embriologiem i lekarzem sobie jeszcze żartowalismy że dwóch młodych chłopa a dziecka mi nie potrafia zrobic.....

Praktykanci? Ja HSG miałam robione w obecności stażystów i praktylkantów. Ledwo sie w kantorku w pracowni RTG zmieścili. Plus był taki że lakarz im wszystko tłumaczył bardzo dokładnie, więc ja tez wiedziałam co się dzieje. No i lekarz się starał ;)
Z kolei już klinice na drugim transferze miałam pielegniarkę która była u nich pierwszy dzień w pracy i to był jej pierwszy transfer jaki widziała. Dziewczyna zawstydzona, zmieszana, nie wiedziała co ze spba zrobic. I jakos taki dziwnie na mnie patrzyła jak z embriologiem i lekarzem sobie jeszcze żartowalismy że dwóch młodych chłopa a dziecka mi nie potrafia zrobic.....
Dwie polozne,ginekolog,rezydent,reszta praktykantki i ordynator co jakiś czas a i gość z kardiologii

Dla mnie to zawsze bedzie krępujące:)
Jane przez usg sprawdza się tez dlugosc szyjki. Mi tak sprawdzal a od 2 trymestru badanie ręczne.[/QUOTE

:-p

tak ale ręcznie dokładniej zbada i rozwarcie można sprawdzić...nie wiem czy USG rozwarcie pokazuje???
nie zastanawiałam się w sumie. A ja miałam rozwarcie chyba od 8 mc na cm

Ostatnia edycja:
Jane ja sie nie znam,ale to o czym piszesz czyli skracanie szyjki,rozwarcia maja miejsce w 2,3 trymestrze raczej. A wtedy juz każdy gin bada ręcznie.
Mi sie wydaje,ze długość szyjki dokladniej sprawdza ust bo wymierza tam a ręcznie to chyba na oko mówi tak?:) no linijka nie mierzy :)oj nie znam sie

Jane ja sie nie znam,ale to o czym piszesz czyli skracanie szyjki,rozwarcia maja miejsce w 2,3 trymestrze raczej. A wtedy juz każdy gin bada ręcznie.
Mi sie wydaje,ze długość szyjki dokladniej sprawdza ust bo wymierza tam a ręcznie to chyba na oko mówi tak?:) no linijka nie mierzy :)oj nie znam sie

tak USG mierzy dokładnie ale się nie zrozumiałyśmy bo ja myślałam, że ty napisałaś że gin nie bada na późniejszym etapie ciąży tego :-p a skracanie się szyjki faktycznie na późniejszym etapie się częściej pojawia choć bywa że i wcześniej. U mnie chodziło o to że, Ola byłą nisko ułożona i główka cały czas uciskała na szyjkę.

dobra zmykam do fryzjera i do domu :-) :)

Ja nie mam wielkiego doswiadczenia z rozbieraniem sie u ginekologa, bo bardzo rzadko chodzilam do tej pory, ale dla mnie lekarz to lekarz, jakos nie mam zadnych oporow zeby zdjac majtki (jakkolwiek to brzmi;)

Swoja droga kiedys jeden z moich ex chlopakow podsumowal, ze ja to chyba nie jestem zbyt wstydliwa;) chociaz naprawde nie wiem co mial na mysli...

ckai3e3kikq3p3qp.png

reklama
Do góry