reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześnióweczki

reklama
Wierzycie w przesądy dotyczące płci? Komuś się sprawdziły w poprzedniej ciąży?
Mam na myśli typu:
*ochota na słodkie - dziewczynka, na kwaśne - chłopiec,
*problemy z cerą, włosami - dziewczynka, ładna cera natomiast potrzebna częstsza depilacja nóg - chłopiec,
*kształt brzucha okrągły jak piłka - dziewczynka, rozciągnięty brzuch na boki lub spiczasty- chłopiec,
*zmienne nastroje, płaczliwość - dziewczynka, spanie większości nocy na lewym boku - chłopiec.

Hehe a jak się ma to i to? Nie liczac kształtu brzucha.
Jem slodkie i kwasne na zmiane
Wlosy dramat, cera ładniejsza a włosy na nogach jak nigdy dotad
Zmienne nastroje i spanie na lewym boku - codziennosc :)

A moja mama ostatnio mi mówiła o tych innych przesadach typu przestrszanie się myszy, przechodzeniu pod drabina, zagladaniu itd itp... Nie robie nic z tych rzeczy, ale przesadna nie jestem.
Zresztprzchodzenie pod drabina nie jest rozsadne

Ja z kolei wciągam dużymi ilościami płatki na mleku, serki, serek wiejski i jogurty a nigdy amatorką nie byłam. Ochote mam na wszystko co kwaśne, na słodycze rzadko kiedy. Czuję, że to chłopak :) A w przesądy nie wierzę.

Ja nie wierze w takie bzdury. Patrzac na te przesady to u mnie miala byc dziewczynka a mam syna.
Uwazajcie na kiwi zebyscie nie przedawkowaly witaminy c ktora przenika przez lozysko. Dzis mi farmaceutka powiedziala ze kobiety w ciazy nie powinny brac wit c bo chcialam kupic w aptece. Na ulotce tez pisze zeby uwazac. I teraz nie wiem czy brac

KasiaMarysia to był żarcik ;-) ;)

Co do zapachów to w tej ciąży na szczęście nic mnie nie drażni nawet...nie mam wyczulonego węchu ..(nikt w moim otoczeniu nie pali papierosów więc nie wiem jak bym zareagowała na dymu) ale w poprzednich ciążach to mnie z rana praktycznie wszystkie zapachy doprowadzały do mdłości i wymiotów :baffled:

ann-nna *
w poprzednich ciążach objadałam się słodyczami (głownie czekoladą) więc by się zgadzało
* problem z cerą miałam zawsze więc nie widzę różnicy w ciąży czy przed ciążą
* a kształt brzucha chyba miałam okrągły więc też by się zgadzało:rofl2:

Ja nie wierze w takie bzdury. Patrzac na te przesady to u mnie miala byc dziewczynka a mam syna.
Uwazajcie na kiwi zebyscie nie przedawkowaly witaminy c ktora przenika przez lozysko. Dzis mi farmaceutka powiedziala ze kobiety w ciazy nie powinny brac wit c bo chcialam kupic w aptece. Na ulotce tez pisze zeby uwazac. I teraz nie wiem czy brac

Mi mój lekarz pozwolił brać witaminę C. A o farmaceutkach mi powiedział żeby ich nie słuchać :p

Co do przesądów ciążowych to znalazłam kilka w necie z których można się pośmiać..;-) ;)
* Farbowanie włosów jest w ciąży zakazane, ponieważ dziecko urodzi się rude. Jeśli ciężarna obetnie włosy, odbierze rozum dziecku. A jeśli przyszła mama pragnie, by jej potomek miał kręcone włosy, powinna pogłaskać lub przytulić barana
*Nie wolno patrzeć na zwierzęta, bo dziecko będzie pozbawione mądrości.
*Nie jest wskazane picie wody mineralnej, ponieważ dziecko może mieć wodogłowie.
*Jeśli kobieta chciałaby zajść w ciążę, musi szybko usiąść na miejscu, w którym siedziała ciężarna.
* Ciężarna nie powinna dzielić się jedzeniem, ponieważ po porodzie może mieć zbyt mało pokarmu w piersiach.
* W ciąży nie wolno się malować, bo dziecko zejdzie na złą drogę.
* W samochodzie lub autobusie nie wolno siadać tyłem do kierunku jazdy, bo dziecko ułoży się pośladkowo i poród zakończy się cesarskim cięciem.
*Podczas zmywania naczyń nie wolno ciężarnej polać brzucha wodą, bo dziecko będzie alkoholikiem.

Gorszych durnot to nie mogli wymyślić: :-p

reklama
Molly_88 Ja swojemu lekarzowi ufam. To najlepszy lekarz w moim mieście.

Ostatnia edycja:
Do góry