A czemu tylko 4 razy dziennie? Nie powinnaś mierzyć na czczo i godzinę po każdym posiłku?Zalecenia to trzymać diete i badać cukier 4 razy dziennie. Może coś jest nie tak z Twoim glukometrem że ciągle błąd jest. Sprawdzałaś kody pasków? Mnie wkurza ta dieta A cukry skaczą nie wiem czemu. Jem na śniadanie to samo w takich samych ilościach A różnica w cukrach jest wielka raz mam 115 A innego dnia już 160.
Dieta cukrzycowa to 5-6 posiłków. Kolacja najlepiej dość późno i najlepiej zjeść ciemne pieczywo i jakieś warzywo. Rzutuje to później na cukry kolejnego dnia. Powinno się jeść czesto, ale małe porcje. Ja jem 6 małych posiłków lub więcej, bo wtedy cukry są niższe. Najwazniejsze to odstawić słodycze, białe pieczywo i makarony, biały ryż, a i owoców za dużo nie można (małe porcje i lepiej w pierwszej części dni, bo zdarzysz spalić). Ja już pod kontrolą u diabetologa i na diecie od marca jestem, bo od poczatku ciąży miałam problemy z cukrami. Plus jest taki, że bardzo mało przytyłam (narazie tylko 2-2.5kg).