K
reklama
karmelovelatte
Fanka BB :)
@matylkafm, mam na zastępstwo. Umowa jest kiepsko skonstruowaną, bo nie jest napisane za kogo, tylko tytuł że na zastępstwo, ile, między kim, no i że do 31 sierpnia. Mogą mi ją rozwiązać jak będę na l4 chociaż pracownik widmo nie wróci?Dziewczyny ze zwolnieniem z pracy i L4 w ciąży sytuacja wygląda tak:
- umowa o pracę na czas nieokreślony - okres ochronny jest od 1 tc. Można iść na L4 od razu i pracodawca nie może Cie zwolnić a po powrocie z urlopu macierzyńskiego musi przyjąć Cię do pracy na to samo stanowisko lub równoważne (z tym samym wynagrodzeniem). Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę WYŁĄCZNIE w sytuacji gdy zakład pracy ogłosił likwidację bądź też upadłość lub dyscyplinarne z powodu rażącego naruszania obowiązków pracowniczych.
- umowa o pracę na czas określony (za wyłączeniem umowy w okresie próbnym nie przekraczającym 1 miesiąca) - okres ochronny rozpoczyna się po 12 tc. Wtedy można iść na L4 bez obawy o zwolnienie ponieważ umowa musi zostać przedłużona do czasu porodu. Po porodzie ZUS przejmuje wypłatę zasiłku macierzyńskiego w wysokości wynagrodzenia otrzymywanego do tej pory (średnia z ostatnich 12 m-cy). Na L4 można oczywiście iść wcześniej ale wtedy nie jest się objętym ochroną.
- umowa o pracę na zastępstwo lub zlecenie - brak okresu ochronnego. Kobiecie w ciąży pracującej na umowę zlecenie, jeśli w czasie trwania ciąży umowa wygaśnie, nie przysługuje zasiłek macierzyński z ZUS.
To tak w skrócie. Jest jeszcze trochę szczegółów ale tak będzie mam nadzieję najbardziej zrozumiale.
Gratulacje! Bardzo zazdroszczę Ci wieści z usg.
Kasiulka9
Ja już po usg szalone 4,6 mm serduszko bije z pomiarów wychodzi 6tc+1 czyli ciut młodsza. Termin z om 9.09 taki mam w karcie ciąży ale z wymiarów 12.09 jest pięknie!! Tatuś był bardzo mu się podobało
Ostatnia edycja:
Dziękuję, tak zrobię.Bierz dupahston 2*1 połóż się i odpoczywaj.
Napisane na Lenovo K53a48 w aplikacji Forum BabyBoom
Ewarut
Odpocznij,to dobrze Ci zrobi[emoji2]Dziękuję, tak zrobię.
Napisane na Lenovo K53a48 w aplikacji Forum BabyBoom
Umowa ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu.@matylkafm, mam na zastępstwo. Umowa jest kiepsko skonstruowaną, bo nie jest napisane za kogo, tylko tytuł że na zastępstwo, ile, między kim, no i że do 31 sierpnia. Mogą mi ją rozwiązać jak będę na l4 chociaż pracownik widmo nie wróci?
Gratulacje! Bardzo zazdroszczę Ci wieści z usg.
Dziewczyny doradzcie kiedy iść do lekarza na pierwszą wizytę? Test zrobiłam wczoraj. Dziś robiłam beta HCG ( jutro wynik- zrobilabym rano ale przecież przez ta skreconą kostkę zamiast do laboratorium pojechałam na pogotowie).
Bo jestem zapisana na jutro. Ale nie wiem czy jest sens skoro to jest końcówka 5 tygodnia.
I jak to jest z tymi tygodniami? Je się na prawdę liczy od dnia miesiączki a nie zapłodnienia?
Przepraszam za może śmieszne pytania ale zawsze jest ten pierwszy raz.
Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
karmelovelatte
Na zastępstwo nie ulega. Tylko mnie irytuje to, że wskazali datę zakończenia a nie wskazali za kogo. Więc to jest dla mnie jak umowa na czas określony a nie na zastępstwo.Umowa ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu.
Zwracam honor- nie doczytałam [emoji16]Na zastępstwo nie ulega. Tylko mnie irytuje to, że wskazali datę zakończenia a nie wskazali za kogo. Więc to jest dla mnie jak umowa na czas określony a nie na zastępstwo.
pumcia02
Umowa ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu.
Dziewczyny doradzcie kiedy iść do lekarza na pierwszą wizytę? Test zrobiłam wczoraj. Dziś robiłam beta HCG ( jutro wynik- zrobilabym rano ale przecież przez ta skreconą kostkę zamiast do laboratorium pojechałam na pogotowie).
Bo jestem zapisana na jutro. Ale nie wiem czy jest sens skoro to jest końcówka 5 tygodnia.
I jak to jest z tymi tygodniami? Je się na prawdę liczy od dnia miesiączki a nie zapłodnienia?
Przepraszam za może śmieszne pytania ale zawsze jest ten pierwszy raz.
Ja sie umowilam na wizyte w 8 tygodniu.
reklama
karmelovelatte
Ja byłam już w tamtym tyg. Dostałam skierowanie na usg. Wypada mi w 6t4d.Ja sie umowilam na wizyte w 8 tygodniu.