reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

Dołączam i ja..:p czekaliśmy całe 2tygodnie od zostawienie tabletek jak się okazało dzidziuś ma się dobrze serce bije czy któraś z pan przypadkiem może z Londynu?;)

Załączniki

• received_10210745918859639.jpeg
    received_10210745918859639.jpeg
    116,9 KB · Wyświetleń: 86
reklama
Dziewczyny ze zwolnieniem z pracy i L4 w ciąży sytuacja wygląda tak:
- umowa o pracę na czas nieokreślony - okres ochronny jest od 1 tc. Można iść na L4 od razu i pracodawca nie może Cie zwolnić a po powrocie z urlopu macierzyńskiego musi przyjąć Cię do pracy na to samo stanowisko lub równoważne (z tym samym wynagrodzeniem). Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę WYŁĄCZNIE w sytuacji gdy zakład pracy ogłosił likwidację bądź też upadłość lub dyscyplinarne z powodu rażącego naruszania obowiązków pracowniczych.

- umowa o pracę na czas określony (za wyłączeniem umowy w okresie próbnym nie przekraczającym 1 miesiąca) - okres ochronny rozpoczyna się po 12 tc. Wtedy można iść na L4 bez obawy o zwolnienie ponieważ umowa musi zostać przedłużona do czasu porodu. Po porodzie ZUS przejmuje wypłatę zasiłku macierzyńskiego w wysokości wynagrodzenia otrzymywanego do tej pory (średnia z ostatnich 12 m-cy). Na L4 można oczywiście iść wcześniej ale wtedy nie jest się objętym ochroną.

- umowa o pracę na zastępstwo lub zlecenie - brak okresu ochronnego. Kobiecie w ciąży pracującej na umowę zlecenie, jeśli w czasie trwania ciąży umowa wygaśnie, nie przysługuje zasiłek macierzyński z ZUS.

To tak w skrócie. Jest jeszcze trochę szczegółów ale tak będzie mam nadzieję najbardziej zrozumiale.
@matylkafm, mam na zastępstwo. Umowa jest kiepsko skonstruowaną, bo nie jest napisane za kogo, tylko tytuł że na zastępstwo, ile, między kim, no i że do 31 sierpnia. Mogą mi ją rozwiązać jak będę na l4 chociaż pracownik widmo nie wróci?

Gratulacje! Bardzo zazdroszczę Ci wieści z usg.

3jgxugpjji86cg4t.png

@matylkafm, mam na zastępstwo. Umowa jest kiepsko skonstruowaną, bo nie jest napisane za kogo, tylko tytuł że na zastępstwo, ile, między kim, no i że do 31 sierpnia. Mogą mi ją rozwiązać jak będę na l4 chociaż pracownik widmo nie wróci?

Gratulacje! Bardzo zazdroszczę Ci wieści z usg.

3jgxugpjji86cg4t.png
Umowa ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu.

Dziewczyny doradzcie kiedy iść do lekarza na pierwszą wizytę? Test zrobiłam wczoraj. Dziś robiłam beta HCG ( jutro wynik- zrobilabym rano ale przecież przez ta skreconą kostkę zamiast do laboratorium pojechałam na pogotowie).
Bo jestem zapisana na jutro. Ale nie wiem czy jest sens skoro to jest końcówka 5 tygodnia.

I jak to jest z tymi tygodniami? Je się na prawdę liczy od dnia miesiączki a nie zapłodnienia?

Przepraszam za może śmieszne pytania ale zawsze jest ten pierwszy raz.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Umowa ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu.

Dziewczyny doradzcie kiedy iść do lekarza na pierwszą wizytę? Test zrobiłam wczoraj. Dziś robiłam beta HCG ( jutro wynik- zrobilabym rano ale przecież przez ta skreconą kostkę zamiast do laboratorium pojechałam na pogotowie).
Bo jestem zapisana na jutro. Ale nie wiem czy jest sens skoro to jest końcówka 5 tygodnia.

I jak to jest z tymi tygodniami? Je się na prawdę liczy od dnia miesiączki a nie zapłodnienia?

Przepraszam za może śmieszne pytania ale zawsze jest ten pierwszy raz.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Ja sie umowilam na wizyte w 8 tygodniu.

reklama
Do góry