reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

reklama
A na co bierzesz antybiotyk? Na gbs? Bo ponoc przed porodem nie bierze sie, tylko w trakcie porodu. I widze, ze co lekarz, to inna opinia. Jedni uwazaja, ze przy cc w ogole nie trzeba robic i jest nieistotne, a inni kaza powtarzac przed cc jeszcze raz?? Kazdy robi co chce...
10 lat temu gdy GBS miałam dodatni dostałam antybiotyk dopochwowo po wynikach badań a przed porodem. Dożylnie podczas porodu. Doustnie po porodzie. Teraz musiałam przed wizytą dowiadywać się jaki wynik bo gdyby dodatni to po receptę miałam iść.

10 lat temu gdy GBS miałam dodatni dostałam antybiotyk dopochwowo po wynikach badań a przed porodem. Dożylnie podczas porodu. Doustnie po porodzie. Teraz musiałam przed wizytą dowiadywać się jaki wynik bo gdyby dodatni to po receptę miałam iść.
Najbardziej wkurzajace jest to, ze nie ma jednolitej praktyki :/ jutro bede na ktg w szpitalu, to zapytam jak oni widza postepowanie przy tym. A robilas wtedy dziecku dodatkowe badania crp i morfologie w szpitalu przed pierwszym zaszepieniem?
Dziewczyny ktore maja dodatni gbs, tez bierzecie antybiotyk teraz przed porodem?

Pierwszy raz w tej ciąży śnił mi się Miki już taki kilka dni po porodzie i normalny (nie skrzyżowanie małpy z dorosłym Rumunem) spał w łóżeczku i przesikał pieluchę. Przewijałam go i przebierałam. Był śliczny...
Super sen wydaje mi się że już niebawem będziesz Mikiego
Przewijac i przebierać i tulić taki sen może być snem proroczym [emoji307]

No mi wczoraj wyszedl dodatni i lekarz powiedzial, ze nic sie z tym nie robi przed porodem a w szpitalu, to oni zdecyduja co i jak i pytalam tu wczoraj na forum to czesc dziewczyn mowila, ze przy planowej cc w ogole nawet moze nie byc robiony gbs wczesniej. Z tego co czytalam zalecenia i artykuly, to wlasnie ta bakteria bardzo szybko nawraca po antybootykach, bo sie jest jakby nosicielem i dlatego przed porodem nie daje sie antybiotyku. Kurde sama mam juz metlik w glowie i dodatkowow nie wiem co ze szczepieniem dziecka przy tym gbs :/
Co do szczepienia przy GBS. Powiem tak. Kacper złapał gronkowca ode mnie 10 lat temu podczas porodu. Nikogo nie chcę straszyć czy coś ale ku przemyśleniu. Dostał antybiotyk (5 dób dożylnie) oczywiście wtedy nie istniał plan porodu a "rodzić po ludzku" to była mżonka w powijakach. Jedynie porody rodzinne dopiero weszły. No i z automatu dziecko gdzieś w sali neonatologicznej dostało szczepionki itp. Potem szczepiliśmy wg. kalendarza (gdy stan zdrowia pozwalał)
Jak już pisałam Kacper ma lekkie UU. Nie wiem czy dlatego że szczepiono go podczas gdy miał antybiotyk na GBS. Czy dlatego że 2x jego tętno przy porodzie spadło do zera. Czy zwyczajnie Bóg chciał akurat mi dać wyjątkowe dziecko bo jestem wyjątkową mamą. Nie roztrząsam tego. Jednak mocno zastanawiam się nad szczepieniem dziecka zaraz po narodzinach. Także skoro nie jest to zabieg ratujący życie czy zdrowie malucha a jedynie na zasadzie przyzwyczajenia czy tradycji polecam Wam zastanowić się nad tym mocno. Może warto podjąć taką decyzję jak @StarAnia i poczekać z tym jak maluszek będzie miał miesiąc? Dziwi mnie też fakt że dzieciom w ogóle nie robi się podstawowych badań krwi i moczu mimo że od dawna trąbi się o tym iż to pierwsze co może wykryć jakiekolwiek nieprawidłowości. Ba. Teraz nawet nikt nie oznacza dzieciom grupy krwi... Także jak pisałam przemyślcie dziewczęta sobie na spokojnie. A i żeby nie było stanowczo jestem ZA szczepieniem dzieci ale z głową drogie Panie

Dziewczyny mam głupie pytanie...
Wy też macie takie ciemne wargi sromowe? Ja nie dość że opuchnieta to tam takie czarno sino fioletowe wszystko :O aż się przerazilam dzis
Tak. Mam b. ciemne wielkie i nabrzmiałe wargi sromowe mniejsze (które u mnie akurat zawsze były większe) no takie powiedziałabym pid kolor sutków ;)

Seremida Ty bodajże pisałaś mi o tej maści dla dzieci, sudocremem smarowałam to ta skóra zrobiła się taka dziwna po tym coś takiego jakbym se klejem kropelka zrobiła takie suche sztywne błyszczące. Nie wiem co za dziadostwo mi się zrobiło.... jutro idę na wizytę to skonsultuje to. Gdzie się kupuje te herbatki na laktacje, w aptece?
A tobie siara nie wypływa? Po niej jest suche błyszczące... po sudokremie nie powinno ew. alantanem on zmiękcza.

reklama
Seremida Ty bodajże pisałaś mi o tej maści dla dzieci, sudocremem smarowałam to ta skóra zrobiła się taka dziwna po tym coś takiego jakbym se klejem kropelka zrobiła takie suche sztywne błyszczące. Nie wiem co za dziadostwo mi się zrobiło.... jutro idę na wizytę to skonsultuje to. Gdzie się kupuje te herbatki na laktacje, w aptece?
Nie kupuj tego g...na! (w marketach też są w działach niemowlęcych i w sklepach zielarskich)

Do góry