reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wrześniowe mamy 2018

Sczerze? Bo tak :) W terminie porodu, jak już czas najwyższy, to może delikatnie pomoc, ale nie musi - nikt tej pomocy nie udowodnił :) Także jak ciąża zdrowa, szyjka trzyma, rozwarcia brak, wody nie odchodzą, to można się bzykać :) Za to z cycuchami warto przstopować - tu już są dowody, ze masaż brodawek może wywoływać skurcze :)
Dobra wiadomość dla mojego S. ;-)

reklama
Poważnie ?kurcze, bo słyszałam, że nasienie może przyspieszać poród. To czemu, jak już jest się po terminie to polecają seks ?

Pod sam koniec szyjka jest wrażliwsza na składniki nasienia i mogą wywołać skurcze i skracanie szyjki. Wiec jak nie ma się z tym problemu za wcześnie to można używać chłopa z finałem do końca. Jednak jak są jakieś problemy z szyjka czy skurczami to odpuszczamy chyba ze faktycznie już termin ;) a po terminie to się poleca wszystko co może tylko jakiś ruszyc akcje :)

Szok z tym nazewnictwem [emoji1] Muszę zapamiętać. Chodziło mi w takim razie o brodawki [emoji1] Młody rośnie, mieliśmy usg w pt. Jest jakoś na 40tym centylu. Pokazał wreszcie buzię [emoji7] A macie jakieś doświadczenia, że wielkość glowki ma 2tyg większą niż resztę ciała? Chciałam czytać u mamaginekolog, ale coś nie mogłam wejść. Zobacz załącznik 878003

O matulu jaki rozkoszny [emoji7] u mojego malego do niedawna tez glowa byla wieksza, moja ginekolog mowila ze wlasnie roznica miedzy czesciami ciala jest w normie do 2 tygodni. U mnie moglo byc to spowodowane cukrzyca, mowila ze jesli przekroczy te 2 tygodnie to dopiero wtedy bedziemy sie martwic. Na szczescie sie wyrownaly proporcje, wiec nawet nie wiem co by bylo gdyby sie tak utrzymalo, ale z tego co udalo mi sie wyczytac w necie to chyba nic, czasem to taka uroda dzieciaczka. Dziewczyny pisaly, ze u niektorych roznica byla nawet po 4 tygodnie i po porodzie z dziecmi wszystko bylo absolutnie w porzadku wiec nie swirowalam.

Kurde, zdarzają Wam się takie kłucia w szyjce, że zgina w pół. Od jakiegoś czasu mam, ale dzisiaj przegięcie ;/

U mnie pogoda do mega-kitu. Buro, ciemno jak w nocy, zimno, jesiennie.
Rano wstalam z postanowieniem, ze szykuje torbe do szpitala. Na razie dla siebie. Wlozylam do niej co mialam pod reka (ciemny recznik, klapki, kapcie, kosmetyki, etc.). Zaraz pojde do apteki to przy okazji kupie te siateczkowe majtki i dodatkowa pake tych wielkich podpasek.
Mam problem ze stanikami do karmienia, bo chcialabym cos wziac ze soba, ale nie mam pojecia z rozmiarem- nie chodzi juz nawet o obwod, ale o miseczke. Ile moze urosnac po porodzie. Moze siostra cos doradzi- jej urosly bardzo, mamie z plaskich na ladne D ;).
Nie wiem co mnie z ta torba tak wzielo: moze te skurcze od kilku dni (jak sie oszczedzam czyli nic nie robie i nigdzie nie chodze, a do tego biore leki, to jest lepiej), moze wczoraj pierwszy raz w zyciu wymierzone wyzsze cisnienie... ogarne swoje rzeczy, a jak kupimy komodke dla maluszka i pogoda sie poprawi, to wezme sie za wyprawke. Brakuje mi w zasadzie tylko cieplego kombinezonu po szpitalu.
Do tego spakowalam torbe ciuchow, ktore chce wyniesc do sklepu Sue Rider, druga z nietrafionymi giftami od kolezanki- jednym slowem napadly mnie porzadki i ewidentne wicie gniazda ;).

Robię sama. Jaki masz problem? Ja tylko tego po...kichanego chleba nie umiem upiec bezglutenowego. Tak to i ciasta i naleśniki i kluski...

Dobra to zadam inne pytanie, a jakich mąk używasz, mieszasz poszczególne np gryczaną, kukurydzianą, różową, czy gotowych mieszanek? Problem nam taki, że albo nie urośnie, albo urywa się ( nalesniki) albo takie piaskowe w smaku i konsystencji.. mam małe doświadczenie i słabo mi idzie.. jeśli masz większe to może coś mi podpowiesz?

Ogólnie chyba pora odstawić wszelkie zabawy cycuchami jak się nie chce urodzić za wcześnie ? Bo tak słyszałam ze ósmy mc to już lepiej ich nie ruszać

Ja od urodzenia miałam jedna brodawkę wklęsłą. Przed 1 porodem w 8.9 mies dużo " grzebałam" w sensie probowalam masowac, mąż mi pomagał ( bo to mega przyjemne) i urodziłam tydzień po wywołując poród oxy. A i to nic nie pomogło w sensie wskleslosci. Nie używałam żadnych maści.
Teraz już mam mega "wypukłą" bo lata karmienia zrobiły swoje i sama nie masuje, ale mąż w odpowiednich momentach i owszem..:D

Poważnie ?kurcze, bo słyszałam, że nasienie może przyspieszać poród. To czemu, jak już jest si
Dobra to zadam inne pytanie, a jakich mąk używasz, mieszasz poszczególne np gryczaną, kukurydzianą, różową, czy gotowych mieszanek? Problem nam taki, że albo nie urośnie, albo urywa się ( nalesniki) albo takie piaskowe w smaku i konsystencji.. mam małe doświadczenie i słabo mi idzie.. jeśli masz większe to może coś mi podpowiesz?
Ja kupuję Sahar albo Bezgluten. Mieszanki. I niestety zawsze bedą jak piasek bo gluten to klej tak obrazowo bez niego wszystkie wypieki prod. mączne są sypkie bardziej. Leniwe nie są gładkie bo nie łączą się tak fajnie z ziemniakiem i serem. Kopytka w ogóle wychodzą obrzydliwe. Z chleba zostaje mi tylko skórka więc kupuję gotowy który bez podgrzania jest totalnie niejadalny. Naleśniki to akurat nie zauważyłam różnicy ale kupuję mieszankę naleśnikową. Są też bezglutenowe ciasta w proszku. Z domowych sernik i ala brownie bo do niego używam dosłownie 6 łyżeczek mąki bezglutenowej. Pizza na spodzie z kalafiora lub gryczanym. Niestety smak nie jest taki jak glutenowy ale ujdzie.

reklama
Do góry