reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

Ja bede miala w 32+2 czyli 33 tydz. Moj lekar mowi ze to usg do 34 tyg sie robi

Jeden ze od 28-32 a drugi ze 30-34 będzie mówić. Tak i tak jest poprawnie :) ja mam ostatnio co wizytę takie bardzo szczegółowe usg z przepływami ocena dobrostanu itd wiec bardzo się nie stresuje tym , bo nieraz zwykle usg bardziej było konkretne niż prenatalne czy połówkowe :) ale zrobić zrobię

reklama
u mnie jak nie urok to sraczka ;[ wczoraj dobre wiadomości, dzisiaj po wizycie w szpitalu gorsze - małemu się nie domyka zastawka trójdzielna w serduszku :( na razie doktor powiedział, żeby się tym nie przejmować bo to może być spowodowane moją ostatnią infekcją pęcherza.
no ale jak tu się nie denerwować, ciągle coś.. ;/ kontrola za 3 tygodnie i wtedy bedzie wiadomo, czy od infekcji czy wada serca :(
Mam nadzieje sie to nie wada jednak. A infekcje dawno mialas? Z objawami czy tylko na podstawie badania moczu? Nie wiedzialam, ze od infekcji pecherza moga byc jakies powazne wady. Przewaznie pisza, ze jest ryzyko niskiej masy urodzeniowej i przedwczesny porod..

Jeden ze od 28-32 a drugi ze 30-34 będzie mówić. Tak i tak jest poprawnie :) ja mam ostatnio co wizytę takie bardzo szczegółowe usg z przepływami ocena dobrostanu itd wiec bardzo się nie stresuje tym , bo nieraz zwykle usg bardziej było konkretne niż prenatalne czy połówkowe :) ale zrobić zrobię
No ja tez mam co wizyte usg i wtedy tak pobieznie patrZy czy sersce dobrze bije i wszysko ok , organy wewnetrzne, mozg i konczyny. A prenatalne to poprostu wszystko to samo tylko dokladniej z mierzeniem

u mnie jak nie urok to sraczka ;[ wczoraj dobre wiadomości, dzisiaj po wizycie w szpitalu gorsze - małemu się nie domyka zastawka trójdzielna w serduszku :( na razie doktor powiedział, żeby się tym nie przejmować bo to może być spowodowane moją ostatnią infekcją pęcherza.
no ale jak tu się nie denerwować, ciągle coś.. ;/ kontrola za 3 tygodnie i wtedy bedzie wiadomo, czy od infekcji czy wada serca :(
No to faktycznie niedobre wieści . A to wyszło podczas zwykłego usg czy robiłaś echo serduszka ?

Faktycznie niedobre wieści. Czym grozi taka wada? Jak wygląda leczenie i życie z nią? Mam nadzieję że to wszystko przez infekcje i mały jest zdrowy
może być to wada która daje objawy, lub bezobjawowa. teoretycznie żyje się z nią normalnie, ale od początku już trzeba być pod kontrolą kardiologa. staram się na razie za dużo nie czytać w necie i się nie nakręcać..

A wcześniej na usg nie było widać że się ie domyka?
A tak przy okazji to dziewczyny robicie badania prenatalne te trzecie, ktore są od 28 do 32 tygodnia?
na połówkowym usg gdzie badali przepływy było wszystko super.
ja chciałam odpuścić prywatnie to badanie, bo stwierdziłam że skoro mam dodatkowe kontrole w szpitalu teraz to już nie ma sensu. Ale teraz raczej się jednak zdecyduje, żeby zobaczył serduszko też inny lekarz niż ten ze szpitala.
żałuję teraz wyboru ginekologa prowadzącego, bo z tego co widzę to nic sobą nie reprezentuje ta kobieta. nie dosc, że kasuje prywatnie, to jeszcze ma średni sprzęt, nie bada tych przepływów a zdjęcia jakie mi daje po wizycie to już bez komentarza. sama mnie odsyła do innych lekarzy, ogólnie jest bardzo miła ale w przyszłości na pewno jej nie wybiorę do prowadzenia ciąży.

Mam nadzieje sie to nie wada jednak. A infekcje dawno mialas? Z objawami czy tylko na podstawie badania moczu? Nie wiedzialam, ze od infekcji pecherza moga byc jakies powazne wady. Przewaznie pisza, ze jest ryzyko niskiej masy urodzeniowej i przedwczesny porod..
infekcję skończyłam leczyć w zeszłym tygodniu, dzis zaniosłam mocz na posiew kontrolny, dlatego lekarz mówił że może infekcja już nie daje objawów, ale jest niedoleczona dlatego serduszko dziecka czasem w takich sytuacjach jest jakby "przeciążone" i niedomaga, później wraca do normy.

No to faktycznie niedobre wieści . A to wyszło podczas zwykłego usg czy robiłaś echo serduszka ?
echo dzisiaj w szpitalu miałam robione ze względu na cukrzycę

A wcześniej na usg nie było widać że się ie domyka?
A tak przy okazji to dziewczyny robicie badania prenatalne te trzecie, ktore są od 28 do 32 tygodnia?
Z tego co czytam w internecie wynika, że te 3 badania są obowiązkowe, więc to trzecie będę miała albo na wizycie 10 lipca albo miesiąc później.

Dwa razy na studiach miałam przedmiot Komunikacja i kultura języka, przerobilismy dwie książki profesora Jana Miodka, znanego językoznawcy i tak było, że teraz już dwie formy są dopuszczalne, bo stały się „za bardzo” powszechne i nie da się ich wykorzenić :D
To ja jestem jeszcze sto lat za murzynami bo w 2003r nie były.

reklama
Do góry