reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

To ja mam morfologię i mocz co drugą wizytę czyli co 6 tygodni to z tego co czytam to tak akurat :) już myślałam że za rzadko .
Ale to pierwsza ciąża to wszystko wynika z niewiedzy , dobrze że tak chętnie dzielicie się doświadczeniami :)
A odnośnie karmienia piersią to też piszą różnie w Internecie , nie wiadomo w co wierzyć . Raz czytałam że jak dziecko głodne to samo się obudzi i wtedy karmić , a raz że wybudzac żeby dziecku nie spadł poziom glukozy .
Dlatego też chętnie poznam wasze opinie na ten temat :)

reklama
Morfologia i mocz co wizytę, ale nie wiem czy tak często to konieczne, jestem 18+4 a że 7 razy juz, glukoza na czczo raz na początku, teraz powtarzałam bo zmieniłam lekarza chociaż dobry wynik za każdym razem. Za to inne badania trochę zaniedbane-tarczycowe i awidność robiłam sama, coombsa dopiero teraz mi zlecił, ale zawsze to zaoszczędzone parę stowek niż jakbym miała robić wszystko prywatnie

Co??
Obu karmiłam NŻ i trzecie też będę.
Znajoma poleca mi wprowadzenie takiego karmienia o wyznaczonych porach. Niby raz dwa i jej córcia zaczęła sama dopraszać się o karmienie właśnie co te trzy godziny. A poza tym przesypia całe noce.
Może to nie takie głupie :) Tylko ciekawe na ile łatwość wprowadzenia takiej metody zależy od dziecka. Może mi trafi się mała rebeliantka i nie będzie mowy o żadnych wyznaczonych porach i uczenia jakichkolwiek reguł na tak wczesnym etapie :D

To ja mam morfologię i mocz co drugą wizytę czyli co 6 tygodni to z tego co czytam to tak akurat :) już myślałam że za rzadko .
Ale to pierwsza ciąża to wszystko wynika z niewiedzy , dobrze że tak chętnie dzielicie się doświadczeniami :)
A odnośnie karmienia piersią to też piszą różnie w Internecie , nie wiadomo w co wierzyć . Raz czytałam że jak dziecko głodne to samo się obudzi i wtedy karmić , a raz że wybudzac żeby dziecku nie spadł poziom glukozy .
Dlatego też chętnie poznam wasze opinie na ten temat :)
Nie budziłam nigdy dziecka, samo się nudziło i wtedy jadło.

Morfologia i mocz co wizytę, ale nie wiem czy tak często to konieczne, jestem 18+4 a że 7 razy juz, glukoza na czczo raz na początku, teraz powtarzałam bo zmieniłam lekarza chociaż dobry wynik za każdym razem. Za to inne badania trochę zaniedbane-tarczycowe i awidność robiłam sama, coombsa dopiero teraz mi zlecił, ale zawsze to zaoszczędzone parę stowek niż jakbym miała robić wszystko prywatnie
Ja miałam tylko raz robione badania krwi i moczy, teraz mam drugie, lekarz się mnie czepiał że opuściłam jedną wizytę i że mu brakuje badań, ale jak się zapisałam to musiałam 3 tygodnie na wizytę czekać. Ale wyszły mi idealne wyniki moczu i morfologia. Więc w sumie nie wiem po co to robić co wizytę.

Ja miałam tylko raz robione badania krwi i moczy, teraz mam drugie, lekarz się mnie czepiał że opuściłam jedną wizytę i że mu brakuje badań, ale jak się zapisałam to musiałam 3 tygodnie na wizytę czekać. Ale wyszły mi idealne wyniki moczu i morfologia. Więc w sumie nie wiem po co to robić co wizytę.

Żeby wyłapać spadki , żeby się nie okazało ze np masz mega anemię tylko żeby wychwycić na początkowym poziomie. A mocz w razie bakterii , nie zawsze czuje się ze coś się dzieje. Myśle ze lepiej zrobić nawet raz na mc ,nawet prywatnie bo to kilkanaście złotych . Niż żeby się okazało ze wyniki kiepskie. Ja miałam niedawno idealne a teraz anemia zaczyna się pojawiać. Jakbym czekała z badaniami na wizytę to mogłabym się do gorszego stanu doprowadzić. Ale to ciąża to inna, co lekarz to inne podejście :)

Oj niektóre badania potrafią kosztować ;) a na ten odczyn coombsa aż se popatrzę ale nie miałam chyba

reklama
Znajoma poleca mi wprowadzenie takiego karmienia o wyznaczonych porach. Niby raz dwa i jej córcia zaczęła sama dopraszać się o karmienie właśnie co te trzy godziny. A poza tym przesypia całe noce.
Może to nie takie głupie :) Tylko ciekawe na ile łatwość wprowadzenia takiej metody zależy od dziecka. Może mi trafi się mała rebeliantka i nie będzie mowy o żadnych wyznaczonych porach i uczenia jakichkolwiek reguł na tak wczesnym etapie :D
Kiedy ja byłam niemowlakiem był przykaz karmienia co 3h dodatkowo byłam butelkowa bo matka przeszła sepsę. I ryczałam na potęgę i jadłam kiedy chciałam a nie kiedy mi wmuszali.
Moi dostawali cycka kiedy chcieli. I młodszy żądał go plus minus co 3h i pięknie spał w nocy. Po 4msc był już tylko na butli to i 5-6h spał w nocy. Żadnego nigdy nie zmuszałam do jedzenia do dziś nie mają kłopotu z "niejedzeniem". Ale po pierwsze wychodzę z założenia że człowiek głodny zawsze upomni się o jedzenie szczególnie dziecko. Po drugie każdy ma inne łaknienie i potrzeby.

Do góry