reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

To ja mam morfologię i mocz co drugą wizytę czyli co 6 tygodni to z tego co czytam to tak akurat :) już myślałam że za rzadko .
Ale to pierwsza ciąża to wszystko wynika z niewiedzy , dobrze że tak chętnie dzielicie się doświadczeniami :)
A odnośnie karmienia piersią to też piszą różnie w Internecie , nie wiadomo w co wierzyć . Raz czytałam że jak dziecko głodne to samo się obudzi i wtedy karmić , a raz że wybudzac żeby dziecku nie spadł poziom glukozy .
Dlatego też chętnie poznam wasze opinie na ten temat :)

reklama
Morfologia i mocz co wizytę, ale nie wiem czy tak często to konieczne, jestem 18+4 a że 7 razy juz, glukoza na czczo raz na początku, teraz powtarzałam bo zmieniłam lekarza chociaż dobry wynik za każdym razem. Za to inne badania trochę zaniedbane-tarczycowe i awidność robiłam sama, coombsa dopiero teraz mi zlecił, ale zawsze to zaoszczędzone parę stowek niż jakbym miała robić wszystko prywatnie

Co??
Obu karmiłam NŻ i trzecie też będę.
Znajoma poleca mi wprowadzenie takiego karmienia o wyznaczonych porach. Niby raz dwa i jej córcia zaczęła sama dopraszać się o karmienie właśnie co te trzy godziny. A poza tym przesypia całe noce.
Może to nie takie głupie :) Tylko ciekawe na ile łatwość wprowadzenia takiej metody zależy od dziecka. Może mi trafi się mała rebeliantka i nie będzie mowy o żadnych wyznaczonych porach i uczenia jakichkolwiek reguł na tak wczesnym etapie :D

To ja mam morfologię i mocz co drugą wizytę czyli co 6 tygodni to z tego co czytam to tak akurat :) już myślałam że za rzadko .
Ale to pierwsza ciąża to wszystko wynika z niewiedzy , dobrze że tak chętnie dzielicie się doświadczeniami :)
A odnośnie karmienia piersią to też piszą różnie w Internecie , nie wiadomo w co wierzyć . Raz czytałam że jak dziecko głodne to samo się obudzi i wtedy karmić , a raz że wybudzac żeby dziecku nie spadł poziom glukozy .
Dlatego też chętnie poznam wasze opinie na ten temat :)
Nie budziłam nigdy dziecka, samo się nudziło i wtedy jadło.

Morfologia i mocz co wizytę, ale nie wiem czy tak często to konieczne, jestem 18+4 a że 7 razy juz, glukoza na czczo raz na początku, teraz powtarzałam bo zmieniłam lekarza chociaż dobry wynik za każdym razem. Za to inne badania trochę zaniedbane-tarczycowe i awidność robiłam sama, coombsa dopiero teraz mi zlecił, ale zawsze to zaoszczędzone parę stowek niż jakbym miała robić wszystko prywatnie
Ja miałam tylko raz robione badania krwi i moczy, teraz mam drugie, lekarz się mnie czepiał że opuściłam jedną wizytę i że mu brakuje badań, ale jak się zapisałam to musiałam 3 tygodnie na wizytę czekać. Ale wyszły mi idealne wyniki moczu i morfologia. Więc w sumie nie wiem po co to robić co wizytę.

Ja miałam tylko raz robione badania krwi i moczy, teraz mam drugie, lekarz się mnie czepiał że opuściłam jedną wizytę i że mu brakuje badań, ale jak się zapisałam to musiałam 3 tygodnie na wizytę czekać. Ale wyszły mi idealne wyniki moczu i morfologia. Więc w sumie nie wiem po co to robić co wizytę.

Żeby wyłapać spadki , żeby się nie okazało ze np masz mega anemię tylko żeby wychwycić na początkowym poziomie. A mocz w razie bakterii , nie zawsze czuje się ze coś się dzieje. Myśle ze lepiej zrobić nawet raz na mc ,nawet prywatnie bo to kilkanaście złotych . Niż żeby się okazało ze wyniki kiepskie. Ja miałam niedawno idealne a teraz anemia zaczyna się pojawiać. Jakbym czekała z badaniami na wizytę to mogłabym się do gorszego stanu doprowadzić. Ale to ciąża to inna, co lekarz to inne podejście :)

Oj niektóre badania potrafią kosztować ;) a na ten odczyn coombsa aż se popatrzę ale nie miałam chyba

reklama
Znajoma poleca mi wprowadzenie takiego karmienia o wyznaczonych porach. Niby raz dwa i jej córcia zaczęła sama dopraszać się o karmienie właśnie co te trzy godziny. A poza tym przesypia całe noce.
Może to nie takie głupie :) Tylko ciekawe na ile łatwość wprowadzenia takiej metody zależy od dziecka. Może mi trafi się mała rebeliantka i nie będzie mowy o żadnych wyznaczonych porach i uczenia jakichkolwiek reguł na tak wczesnym etapie :D
Kiedy ja byłam niemowlakiem był przykaz karmienia co 3h dodatkowo byłam butelkowa bo matka przeszła sepsę. I ryczałam na potęgę i jadłam kiedy chciałam a nie kiedy mi wmuszali.
Moi dostawali cycka kiedy chcieli. I młodszy żądał go plus minus co 3h i pięknie spał w nocy. Po 4msc był już tylko na butli to i 5-6h spał w nocy. Żadnego nigdy nie zmuszałam do jedzenia do dziś nie mają kłopotu z "niejedzeniem". Ale po pierwsze wychodzę z założenia że człowiek głodny zawsze upomni się o jedzenie szczególnie dziecko. Po drugie każdy ma inne łaknienie i potrzeby.

Do góry