reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍂Wrzesień to ten piękny czas, Gdy dwie kreski ⏸️ zobaczy każda z nas. 🍂

Staram się o 1 ciąże, więc wybacz głupie pytanie, ale jakie leki może potencjalnie lekarz włączyć? Luteine na podtrzymanie?

Jestem w tym temacie jak dziecko we mgle, bo to by była moja pierwsze dziecko, zaliczyłam ciąże biochemiczną, ale zarodek po prostu się nie zagnieździł prawidłowo i ciąża stracona niemal równo z okresem, więc nie wiem jak się to u lekarza odbywa 😅
Leki w zależności od potrzeby. Jak ktoś ma mutacje związane z krzepliwoscia krwi to heparynę/acard, jak niski progesteron - progesteron itp itd

reklama
Staram się o 1 ciąże, więc wybacz głupie pytanie, ale jakie leki może potencjalnie lekarz włączyć? Luteine na podtrzymanie?

Jestem w tym temacie jak dziecko we mgle, bo to by była moja pierwsze dziecko, zaliczyłam ciąże biochemiczną, ale zarodek po prostu się nie zagnieździł prawidłowo i ciąża stracona niemal równo z okresem, więc nie wiem jak się to u lekarza odbywa 😅
Badania dużo powiedzą . Ja niby zdrowa byłam po jednym zatorze płucnym brałam heparynę . Później trafiłam do szpitala w ciężkim stanie leżałam na oiomie . Wiec starania swoją droga ale badajmy się dokładnie . ❤️

Tak, czas niestety zleciał bardzo szybko.
Tak, ogarnęłam badania wszystkie, wymazy Mucha do drożności cytologie, biocenoze. Inne badania hormonalne , plus dodatkowo zlecane typu acth i test hamowania deksametazonem. Mam wykluczonego guza nadnerczy, w hormonach wszystko w porządku- poza męskimi, DHEAS i testosteronem, mam stwierdzony hiperandrogenizm,( co wiąże się z utrudnieniem zapłodnienia) bez pcos, bardzo prawdopodobne, że na podłożu genetycznym, lekarz powiedział mi , że nadwagą " też sobie pomogłem, ale nie znacznie" , więc mimo wszystko dobrze by było zrzucić jeszcze parę kilogramów.
Mam badania, z którymi muszę uderzyć jeszcze do jakiegoś lekarza, bo byłam przed wyjazdem na wizycie i miał na drugi dzień zadzwonić do mnie na teleporade, pieniadze skasował, ale nie oddzwonił 🤷‍♀️

Narazie czekam na wszystkie wyniki i pomyślimy co dalej.
Super, że to wszystko udało Ci się zrobić i tyle rzeczy, już na tym etapie, wykluczyć! Do dupy z tym hiperandrogenizmem, ale na szczęście jest coraz więcej sposobów leczenia i zmniejszania poziomu hormonów - czy to lekami, czy dietą (a pewnie najlepiej jedno o drugie).
A to ciul z tego lekarza! Ja bym się ponownie przypomniała, chociaż skoro potrafi zapomnieć o konsultacji, to nie wiem czy chciałbym, żeby mnie prowadził :/

Zrób na spokojnie jutro test i powtórz bete. Bardzo dziwne, że bata niska, a test pozytywny, może coś rzeczywiście poszło źle w laboratorium...?

Dziewczyny ja z pytaniem: umawiam się do ginekologa na kontrole, ale gdybym przypadkiem była w ciąży (testuje 10, to chciałabym, żeby ta wizyta mogła już ptwierdzić ciąże na USG. Ostatnia miesiączka 13.08, cykle mam 28 dniowe. Dobrych lekarzy mam dostępnych najwcześniej 2 października, czyli już w 8 tygodniu. Wcześniej mogę się udać do takich, u których nie chciałabym prowadzić ciąży (Lux med, niestety mamy ogarniczoną ilość sensownych lekarzy w moim mieście).

I teraz nie wiem, iść w potencjalnie 6 tygodniu do byle kogo, żeby potwierdzić ciąże, czy czekać do tego 2 padziernika? Czy jeśli pójdę do pierwszego lepszego lekarza, to musi on zostać moim lekarzem prowadzącym, czy mogę sobie wybrać innego? Czy ktoś wie jak się to odbywa?
Możesz i na każda wizytę iść do innego lekarza, ale to będzie mało efektywne ;) W 6 tc najpewniej byłby uwidoczniony pęcherzyk w macicy (to pozwala wykluczyć ciąże pozamaciczną), ale jeśli pójdziesz w 8 tc, to będzie bardzo Ok, bo wówczas na pierwszej wizycie będzie już można zobaczyć bijące serce. Większość lekarzy zaleca pierwsza wizytę właśnie Ok. 7/8 tc, wiec jeśli nie ma podstaw, żeby konsultować się z lekarzem szybciej (np. z powodu konieczności brania dodatkowych leków etc.), to ten październikowy termin będzie jak najbardziej ok.

reklama
Do góry