reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Hania, no nieraz ciężko się połapać co i po co się robi :-) z tego co wiem, to w ogóle to zapalenie spojówek po porodzie pojawia się coraz rzadziej a zabieg zakraplania robi się bardziej ze schematyzmu szpitalnego niż z potrzeby :)

reklama
Haniu- gratuluję zdanego egzaminu !! Ja też się piszę na tego szampana! Oj, kiedy my się będziemy mogły już tak naprawdę napić jakiegoś drineczka.. chyba za rok :D hehe

Pochwalę się, że wczoraj byłam z narzeczonym w szpitalu, w którym zamierzam rodzić i zapisaliśmy się na szkołę rodzenia z prawdziwego zdarzenia :) (bo chodziliśmy na taką u ginekologa, ale to tylko 3 spotkania były) będzie 8 spotkań po 2h i na pewno dużo się tam dowiemy :)

Myślała któraś z Was o wykupieniu usług położnej przy porodzie? U mnie koleżanki bardzo polecają i chwalą sobie coś takiego. Poród podobno dużo łatwiej się przechodzi. Pytałam się o ceny takiej przyjemności, no i u mnie w mieście trzeba 500 zł zapłacić. Ale ja się chyba zdecyduję na to bo jednak poród będę pamiętała przez całe życie i nie chcę mieć takich wspomnień nieprzyjemnych jak moja mama czy ciocia.

Ja jestem w pracy wiec za duzo pisac nie moge ale chcialam Hani pogratulowac zdanego egzaminu :) i super ze z malymi jest tak dobrze :) u mnie chlopcy tez mieli problem z mlekiem i tutaj mowia ze jak chcecie sprobowac wprowadzic krowie mleko to zacznijcie od ugotowanego bo latwiej jest przyswajane.

Dziękuję dziewczyny za gratulacje.

Chciałam zapytać czy może któraś z was jest posiadaczką toyoty corolli i może mi napisać jak wygląda tam sytuacja z bagażnikiem? Pojemny on jest? Znalazłam właśnie sprowadzaną z de stan idealny, niewielki przebieg i cena też przystępna, ale daleko. Dlatego pytam bo może, któras by napisała swoje spostrzeżenia jak co :)

Rajo ja nie korzystałam z opłaconej położnej bo u nas w szpitalu się tego nie praktykuje, ale ponoć jest to bardzo dobre rozwiązanie. Bo położna opłacona lepiej o ciebie zadba i więcej bólu oszczedzi. Ja wogóle Nelę chciałam rodzić w Chełmży i tam miałaby, szansę mieć swoją położną i pewnie też szansę na normalne SN. Ale przeraził mnie dojazd prawie 100km. A teraz żałuję tym bardziej, że iż historia położnicza kobiet w twojej rodzinie wiele mówi o twoim porodzie. Już i moja ginka w bydg mi to potwierdzała i położne środowiskowe i w szpitalu we włocł.

Koko ale dobrze wiedzieć, że mamy się do kogo zwrócić w razie czego o fachową poradę. Kto zechce to skorzysta :-)
Rajo ja się pytałam położnej co u mojego gin jest i na szkole rodzenia, powiedziała mi że u nas w szpitalu raczej się odchodzi od takich położnych co przyjeżdżają do porodu, a jak kiedyś pisałam nawet jeśli bym chciała znieczulenie to muszę sobie anestezjologa wynająć, więc ja raczej nie mam opcji. Jak to ma cię uspokoić i pomóc to sądzę, że kwota jest do zniesienia i pewnie warto.

A propo szampana to ja sobie pozwoliłam na pół kieliszka, a w sumie nawet mniej bo wybrałam taki najmniejszy do toastu weselnego :-p

A ciekawe też ile moja mała będzie ważyła bo moja mama i babcia (od strony mamy) rodziły dzieci po około 3,5 kg, ale za to mama mojego narzeczonego rodziła po ponad 4kg, tak samo moja babcia od strony ojca, urodziła 8 dzieci i wszystkie ponad 4kg, więc się zastanawiam jak będzie u mnie. Co więcej siostra mojego ojca rodziła bardzo duże dzieci, chciała ostatnie dziecko urodzić przez cesarskie cięcie ale się lekarze nie zgodzili na to i jak się okazało miała dobre przeczucia, że dziecko jest duże bo ważyło ponad 5 kg ! i przez to miała bardzo duże problemy z urodzeniem go, no i Mateusz jest teraz autystyczny, bardzo możliwe, że właśnie przez to. Ale mam nadzieję, że jednak Pola nie będzie zbyt duża :)

Współczuję problemów alergicznych, u nas krowie już jakiś czas, w sumie wprowadziliśmy bo chyba byśmy nie wyrobili na mm, Wera potrafi wypić wieczorem 3x250. Jedno mm i później krowie, co do kaszek to ja gotowych praktycznie nie dawałam, miałam awaryjnie ale głównie podawałam tą Domowa kaszka niezwykle smaczna i zdrowa po 6 miesiącu - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety a później już na przemian z kukurydzianą, manną czy różnymi płatkami ( owsianymi, żytnimi).
Rajo w szpitalu powinni zmierzyć Twoją macicę i określić zdolności, niestety waga z usg nie pokrywa się z faktyczną, u mnie niestety zakończyło się cc a Wera miała 4050g ( moja mama urodziła 4150 i 3950 a teściowa mniejsze dzieci) tylko, że ja to raczej szczupła jestem. Teraz też się boję, bo z badań wynika, że maleństwo chyba pobije siostrę ale już jestem umówiona, że jak będzie wychodziło na usg 3500 to od razu cięcie. najbardziej przeraża mnie opcja porodu z vacuum...

koko, ja myslalam ze zabieg credego to jest przy porodzie nacisniecie na brzuch i wypchanie dziecka... i ze nie moze byc stosowany ale czasem jest...

Rajo, w szpitalu w ktorym rodze tez nie ma mozliwosci oplacenia poloznej :) Ale poprzedni porod milo wspominam i nie widze takiej potrzeby :)
a na usg teraz :pola wychodzi wieksza niz powinna?

Nie, na razie nie mam się czym martwić, ale tak się po prostu zastanawiam :) Zobaczymy po tym USG trzeciego trymestru jakie jej wymiary wyjdą bo teraz to nawet nie wiem jaka jest duża :)

reklama
Hania moi rodzice mają corolle i generalnie a zadowoleni-bardzo porządne autko i fajnie się jeździ :) jeśli chodzi o bagażnik to moi rodzice mają wersję sedan i generalnie jest dużo miejsca ale sama dziura do wykładania jest taka średnia-np jak chcieliśmy tam wsadzić spakowane łóżeczko to się nie udało...

Jeśli chodzi o położną to też słyszałam że niektórzy sobie chwalą ale ja jakoś nie czuję takiej potrzeby ;) wierzę chwilowo w pozytywne programowanie się i tego się trzymam ;)

Do góry