reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2014:)

Hania, gratulacje :D:D to co po lampeczce szampana?

Dominik widocznie toleruje przetworzone mleko, tak jak nasza Ola.

reklama
Wesolutka otworzymy w przyszłym tyg :D wtedy powinnam prawo jazdy odebrać. Tak nam w wordzie powiedzieli, że we Włocławku zwykle tydzień czeka się na dokument, ale ogólnie mają czas do 14dni.

Wesolutka czyli wy małej też nie dajecie samego mleka? A jak to u was jest z mm??

U nas po odstawieniu od piersi był cyrk. Chyba wszystkich producentów wypróbowaliśmy. Ostatecznie najlepiej małemu enfamil i nestle junior wchodzą. Obyło się bez pepti i nutramigenu mimo wszystko. Ale nie chciałabym z bliźniaczkami takich przepraw mieć.

u nas to samo, karmilam ja 8 miesiecy, sama odrzucila piers. Podalam jej mm i zaraz potem gigantyczna wysypka na calym ciele, swedzaca, ktora Ola drapala. Wizyta u alergolog i stwierdzila skaze bialkowa, a te zmiany skorne AZS. Teraz skore ma ladna, ale jak przesadze z nabialem to wychodzi jej wysypka na twarzy. U nas niestety w ruch poszlo pepti. Najpierw wprowadzalam male ilosci, masla, jogurtu, twarogu. Teraz wlasciwie wszystko je, tylko musze uwazac z iloscia. TYlko mm caly czas wprowadzamy bo co zwieksze ilosc to ja wysypuje. Wiec poki co podaje jej 3 miarki pepti i 3 miarki NAN junior. Nie wiem kiedy sprobujemy z krowim... chyba jeszcze dluga droga przed nami. Ale np. nalesniki robie jej na krowim i je normalnie produkty zawierajace mleko :)

a jeszcze Ci napisze, ze ja chetnie bym odstawila to pepti bo to syf jakich malo, nawet jest napisane preparat mlekozastepczy... ale pediatra mowi ze dziecko w tym wieku powinno wypijac do 500 ml mleka, lub przetworow bo potrzebny jest wapn, wiec z 400 ml mleka pije na noc i rano :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Haniu Gratulację zdanie egzaminu !!! :) mocna kobitka jesteś :)
no i wiadomo po kim dziewczynki takie silne :) bardzo się ciesze że wszystko się układa :)
Co do totolotka to wstrzymaj się narazie :D

Joani nam też nie dali wyników jeśli coś jest nie tak to dzwonią albo list wysyłają..:)

Hania , Wesolutka ja mam nadzieję tylko że z małym nie będziemy mieć takiego problemu.. Nati nic nie ma po mleku ani po innych mlecznych produktach :)
od mm odwróciła się 2 miesiące temu i teraz dostaje mleko z kaszką :)

Wesolutka wiem, że pepti to syf. Puszkę mam w domu bo gdy małego wysypało to pediatra radziła podać, ale zrobiłam mieszankę i na 7miarek dałam tylko 2 pepti a mały za nic nie chciał tego wypić.
Zresztą to mleko smierdzi jak mączka dla kur więc nie ma co się dziwić i brawa dla Oleńki, że przystosowała się do niego bo Dominik miał też 8msc jak odstawiłam od piersi, ale już nie chciał się dostosować ;)

A z tym mm to wiem, że lekarze zalecają jak najdłużej ze względu właśnie na zwiększona zawartość wapnia. Pomyślicie, że walnięta jestem ale u nas nawet jeszcze Nela w kubku rano i na noc dostaje mm.

Hania czemu rąbnięta? jak chce to niech piję w tym jest dużo witaminek więc to lepiej dla niej :)
przynajmniej nie masz tego problemu znowu jak ktoś widzi że Nati dostaje zwykłe mleko z kaszką to mówią że jestem nie poważna... ale co mam zrobić na siłe dawać? jak ona nawet na spaniu nie wypiję tego...;/
To chociaż w normalnym troche wapnia no i w kaszkach też jest troszkę witamin.. :)

Ania u mnie znów mówią, że mam za dużo kasy i zamiast tak dużej pannie dawać zwkłe kaszki to ja w kubek mm leje :confused:
Ale ja zwykłe kaszki, płatko też daję.

Jak widać ludziom nie dogodzisz kochana :))

Co do niejedzenia mm to tez wiem jak to jest bo Dominikowi porcję mm wpychamy na śpiocha :D
Inaczej nie zje, albo by jadł dwa razy w tygodniu. Dlatego właśnie kombinuje z tymi mlecznymi śniadaniami bo myślę, że królewicz za moment całkowicie mm odrzuci :p

Hania, im dluzej na mm tym lepiej moim zdaniem. Bo jednak sa tam rozne witaminy + duzo wapnia.
Mam nadzieje ze Zuzia nie bedzie miala alergii pokarmowej :/

Joani, Ann nam też mówili na szkole rodzenia, że jak testy przesiewowe wyjdą źle to wtedy choćby świat mieli przetrząsnąć do góry nogami to rodziców znajdą i poinformują, bo to bardzo ważne.
A z dodatkowych testów przesiewowych wykonuje się u maluchów pulsoksymetrię. Zakładają na stópce czujnik i badają utlenowanie krwi. Jest to test w kierunku chorób serca. Bardzo prosty i niezwykle czuły :) z profilaktycznych zabiegów wykonują jeszcze: podanie witaminy K (doustnie lub domięśniowo) oraz zabieg Credego, czyli zakraplanie oczu azotanem srebra. ma to zapobiec bakteryjnemu zapaleniu spojówek.
Hania - serdeczne gratulacje!!! jesteś wielka dziewczyno! :-D i bardzo się cieszę, że małe dobrze się rozwijają. Po tylu niepokojach należy wam się wyjście na prostą i chwila oddechu :-)
Anusia, ja skończyłam Zdrowie Publiczne więc zajmuję się i profilaktyką chorób i promocją zdrowia. Ale z tego tytułu nie mam zamiaru się tu wymądrzać co jest lepsze a co gorsze, bo byłby istny lincz ;-D

reklama
Wesolutka nie pocieszę cię, ale u mnie pediatra mówi, że jak rodzeństwo ma to kolejne dziecko ma 70-80% prawdopodobieństwa, że również alergia wystapi :(

I ja też obawiam się jak to będzie z Ola i Elenką

Koko zabieg credego i tak nie zawsze uchrania dziecko od zapalenia ropnego oczek. U nas po wyjściu ze szpitala Nela miała ten problem przemywałam solą fizjologiczna, ale i tak nie obeszło się bez kropelek z antybiotykiem. Zapomniałam jak one się nazywały :confused:
To takie moje małe przemyślenia :p

Ps. Teraz myślę, że coś pokręciłam bo moja mała miała zapchane kanaliki łzowe :) obeszło się bez zabiegu przepychania, pomogły krople i masowanie :D

Ostatnia edycja:
Do góry