reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Hania, gratulacje :D:D to co po lampeczce szampana?

Dominik widocznie toleruje przetworzone mleko, tak jak nasza Ola.

reklama
Wesolutka otworzymy w przyszłym tyg :D wtedy powinnam prawo jazdy odebrać. Tak nam w wordzie powiedzieli, że we Włocławku zwykle tydzień czeka się na dokument, ale ogólnie mają czas do 14dni.

Wesolutka czyli wy małej też nie dajecie samego mleka? A jak to u was jest z mm??

U nas po odstawieniu od piersi był cyrk. Chyba wszystkich producentów wypróbowaliśmy. Ostatecznie najlepiej małemu enfamil i nestle junior wchodzą. Obyło się bez pepti i nutramigenu mimo wszystko. Ale nie chciałabym z bliźniaczkami takich przepraw mieć.

u nas to samo, karmilam ja 8 miesiecy, sama odrzucila piers. Podalam jej mm i zaraz potem gigantyczna wysypka na calym ciele, swedzaca, ktora Ola drapala. Wizyta u alergolog i stwierdzila skaze bialkowa, a te zmiany skorne AZS. Teraz skore ma ladna, ale jak przesadze z nabialem to wychodzi jej wysypka na twarzy. U nas niestety w ruch poszlo pepti. Najpierw wprowadzalam male ilosci, masla, jogurtu, twarogu. Teraz wlasciwie wszystko je, tylko musze uwazac z iloscia. TYlko mm caly czas wprowadzamy bo co zwieksze ilosc to ja wysypuje. Wiec poki co podaje jej 3 miarki pepti i 3 miarki NAN junior. Nie wiem kiedy sprobujemy z krowim... chyba jeszcze dluga droga przed nami. Ale np. nalesniki robie jej na krowim i je normalnie produkty zawierajace mleko :)

a jeszcze Ci napisze, ze ja chetnie bym odstawila to pepti bo to syf jakich malo, nawet jest napisane preparat mlekozastepczy... ale pediatra mowi ze dziecko w tym wieku powinno wypijac do 500 ml mleka, lub przetworow bo potrzebny jest wapn, wiec z 400 ml mleka pije na noc i rano :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Haniu Gratulację zdanie egzaminu !!! :) mocna kobitka jesteś :)
no i wiadomo po kim dziewczynki takie silne :) bardzo się ciesze że wszystko się układa :)
Co do totolotka to wstrzymaj się narazie :D

Joani nam też nie dali wyników jeśli coś jest nie tak to dzwonią albo list wysyłają..:)

Hania , Wesolutka ja mam nadzieję tylko że z małym nie będziemy mieć takiego problemu.. Nati nic nie ma po mleku ani po innych mlecznych produktach :)
od mm odwróciła się 2 miesiące temu i teraz dostaje mleko z kaszką :)

Wesolutka wiem, że pepti to syf. Puszkę mam w domu bo gdy małego wysypało to pediatra radziła podać, ale zrobiłam mieszankę i na 7miarek dałam tylko 2 pepti a mały za nic nie chciał tego wypić.
Zresztą to mleko smierdzi jak mączka dla kur więc nie ma co się dziwić i brawa dla Oleńki, że przystosowała się do niego bo Dominik miał też 8msc jak odstawiłam od piersi, ale już nie chciał się dostosować ;)

A z tym mm to wiem, że lekarze zalecają jak najdłużej ze względu właśnie na zwiększona zawartość wapnia. Pomyślicie, że walnięta jestem ale u nas nawet jeszcze Nela w kubku rano i na noc dostaje mm.

Hania czemu rąbnięta? jak chce to niech piję w tym jest dużo witaminek więc to lepiej dla niej :)
przynajmniej nie masz tego problemu znowu jak ktoś widzi że Nati dostaje zwykłe mleko z kaszką to mówią że jestem nie poważna... ale co mam zrobić na siłe dawać? jak ona nawet na spaniu nie wypiję tego...;/
To chociaż w normalnym troche wapnia no i w kaszkach też jest troszkę witamin.. :)

Ania u mnie znów mówią, że mam za dużo kasy i zamiast tak dużej pannie dawać zwkłe kaszki to ja w kubek mm leje :confused:
Ale ja zwykłe kaszki, płatko też daję.

Jak widać ludziom nie dogodzisz kochana :))

Co do niejedzenia mm to tez wiem jak to jest bo Dominikowi porcję mm wpychamy na śpiocha :D
Inaczej nie zje, albo by jadł dwa razy w tygodniu. Dlatego właśnie kombinuje z tymi mlecznymi śniadaniami bo myślę, że królewicz za moment całkowicie mm odrzuci :p

Hania, im dluzej na mm tym lepiej moim zdaniem. Bo jednak sa tam rozne witaminy + duzo wapnia.
Mam nadzieje ze Zuzia nie bedzie miala alergii pokarmowej :/

Joani, Ann nam też mówili na szkole rodzenia, że jak testy przesiewowe wyjdą źle to wtedy choćby świat mieli przetrząsnąć do góry nogami to rodziców znajdą i poinformują, bo to bardzo ważne.
A z dodatkowych testów przesiewowych wykonuje się u maluchów pulsoksymetrię. Zakładają na stópce czujnik i badają utlenowanie krwi. Jest to test w kierunku chorób serca. Bardzo prosty i niezwykle czuły :) z profilaktycznych zabiegów wykonują jeszcze: podanie witaminy K (doustnie lub domięśniowo) oraz zabieg Credego, czyli zakraplanie oczu azotanem srebra. ma to zapobiec bakteryjnemu zapaleniu spojówek.
Hania - serdeczne gratulacje!!! jesteś wielka dziewczyno! :-D i bardzo się cieszę, że małe dobrze się rozwijają. Po tylu niepokojach należy wam się wyjście na prostą i chwila oddechu :-)
Anusia, ja skończyłam Zdrowie Publiczne więc zajmuję się i profilaktyką chorób i promocją zdrowia. Ale z tego tytułu nie mam zamiaru się tu wymądrzać co jest lepsze a co gorsze, bo byłby istny lincz ;-D

reklama
Wesolutka nie pocieszę cię, ale u mnie pediatra mówi, że jak rodzeństwo ma to kolejne dziecko ma 70-80% prawdopodobieństwa, że również alergia wystapi :(

I ja też obawiam się jak to będzie z Ola i Elenką

Koko zabieg credego i tak nie zawsze uchrania dziecko od zapalenia ropnego oczek. U nas po wyjściu ze szpitala Nela miała ten problem przemywałam solą fizjologiczna, ale i tak nie obeszło się bez kropelek z antybiotykiem. Zapomniałam jak one się nazywały :confused:
To takie moje małe przemyślenia :p

Ps. Teraz myślę, że coś pokręciłam bo moja mała miała zapchane kanaliki łzowe :) obeszło się bez zabiegu przepychania, pomogły krople i masowanie :D

Ostatnia edycja:
Do góry