reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

koko to trochę popracowałaś w weekend, ale fajnie, że imprezka się udała

sawi jak przekroczysz 30 dni zwolnienia to wtedy płaci ci zus, ale to ci płaci pracodawca i on rozlicza się z Zus-em, przynajmniej ja tak mam, zawsze mam co miesiąc przelewy od pracodawcy, ja mam zwolnienia zawsze wypisywane na 3 tygodnie, a ty widzę na 4? i też zaczęłam jakoś od połowy miesiąca, ale nie miałam problemu z kwotą nigdy

rajo super, że i wam się weekend udał

reklama
maltanka ja własnie mam dokładnie tak jak ty, zwolnienia na 3 tyg a wypłata leci od pracodawcy, nie wiedziałam że to pracodawca się rozlicza z ZUSem dlatego nie umiałam się odnieść :)

hej wrzesnioweczki!!!

Na poczatku wszystkim mamom obecnym i brzuszkowym zycze samych najpiekniejszych chwil i wszystkiego najlepszego :-)

Wpadam jak zwykle na chwile, goscie wyjezdzaja jutro, wiec jak tylko odgruzuje chalupke, wroce do normalnosci, to zaczne ''normalnie'' z Wami pisac , a przynajmniej sie postaram, bo im wiecej mamusiek na zwolnieniu tym bardziej przeklada sie to na liczbe postow :-D

Z takich rzeczy, ktore utkwily mi w mojej chaotycznej ostatnio glowie:

emka gratuluje zdrowego synusia :-) znow nie zalapalam sie na szampna :sorry2:, ale najwazniejsze sa dobre wiesci!!!! nie moglo byc inacezj!

nexiss gratulacje pierwszych ruchow :-) i doczekalas sie kochana, a na mezusia tez przyjdzie pora.

kusiak, ale fajnie- kolacja we dwoje :-) dobrze cie rozumiem, u nas to tez luksus, wlasciwie, to na ostatniej randce we dwoje bylismy tydzien przed narodzinami corci. niedlugo rocznica, moze zalatwimy nianie na wieczor :blink:

aaa i piszecie o wystepach swoich pociech na dzien mamy ;-) Ja jak o tym czytam, to mi sie lezka w oku kreci, a co dopiero bedzie jak pojde na wystep swojej gwiazdy? Bede ryczec jak bobr na pewno!trzeba bedzie kamere wlaczyc, co by potem na spokojnie wystep dziecka obejrzec :-D

Jeszcze raz wszystkiego najlepszego mamusie i milego dzionka! do szybkiego nastepnego!

maltanka ja własnie mam dokładnie tak jak ty, zwolnienia na 3 tyg a wypłata leci od pracodawcy, nie wiedziałam że to pracodawca się rozlicza z ZUSem dlatego nie umiałam się odnieść :)

Ann_
ja właśnie jak poszłam na zwolnienie dzwoniłam do siebie do Oddziału finansowego i tak mi powiedzieli, bo też się zastanawiałam jak będa mi płacić, może to też zależy od tego 3 tyg. zwolnienia, że płacą nam regularnie-nie wiem, no i zależy teraz od liczby dni w miesiącu czy ma 30 czy 31, np. w zeszłym miesiącu wzięłam coś parę złotych mniej bo miesiąc miał 30 dni

Rajo kasa na zwolnieniu jest naliczana za przepracowane ostatnie 12 miesięcy, czyli wyliczają średnią z tego co zarobiłaś prze ostatni rok i wlicza się w to pensja podstawowa plus wszystkie premie jeśli były. Może to ma wpływ na to ile dostałaś pieniążków. Przeanalizuj sobie.
Sawi ja w sumie jestem na zwolnieniu o 14 lutego i cały czas co miesiąc dostaję przed 10 tak jak mam w umowie o pracę, więc nie wiem od czego to zależy hm

A jeżeli ja dopiero od stycznia miałam umowę o pracę to wyliczają średnią tylko od stycznia? No bo nie pracowałam roku.

A jeżeli chodzi o zwolnienia to ja też miałam co trzy tygodnie kolejne wystawiane,a nie co 4.

Ostatnia edycja:
widocznie Wam płaci pracodawca bo mają zatrudnionych wiecej jak 20 osób
a jak mają mniej to pracodawca wypłaca za pierwsze 33 dni zwolnienia a później już zus

własnie odebrałam wiadomsć od ksiegowej
dzwoniła do zusu
i powiedzieli ze są w trakcie wyliczania składek i sprawdzania zatrudnienia i ze najpóźniej na początku czerwca będą pieniążki...

a ciekawa jestem własnie z tym ich obliczaniem
bo ja tez zatrudniona od lutego 2014
wcześniej prowadziłam działalnosć gospodarczą ale nie opłacałam składki dobrowolnej

a już nie chce męczyć księgowej pytaniami

Hmmm tak Was czytam z tymi wypłatami i się zastanawiam teraz nad dwoma rzeczami.
Pierwsza to ten czas 12 m-cy, ja pracę mam od 3 marca a przedtem pracowałam przez ponad rok w innej firmie aż do końca listopada 2013 roku i tak się zastanawiam czy będą pod uwagę brali poprzednią pracę czy tylko tą aktualną.
A druga rzecz to jeśli po przejściu na zwolnienie teraz to wg tego co piszecie pracodawca wypłaca z uzgodnieniu z zus, ale to są wypłaty zusu (obecny pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób) i tak płaci do porodu. A co potem? Potem przez rok płaci już tylko zus, czy też uzgadnia z pracodawcą? Umowę mam do końca następnego roku.

reklama
a to ja też jestem tego ciekawa
z tym ze ja umowe mam na czas nieokreslony

ale kiedyś coś czytałam że po porodzie wypełniasz w zakładzie pracy świstek na ile macierzyńskiego idziesz i oni wysyłają to do zus i oni płacą nie pracodawca

Do góry