reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Może jeśli pracujecie w danej firmie mniej niż rok to biorą pod uwagę zarobki z poprzedniej pracy, a jeśli to pierwsze zatrudnienie to nie mam pomysłu. Jednak chyba najlepiej byłoby wam się dowiedzieć od własnej księgowej jak to wygląda, bo może być różnie ja się nie znam aż tak znam tylko swoją sytuację. A każda księgowa powinna Wam wyjaśnić jakie pieniądze dostajecie żebyście wiedziały czy nic wam nie umyka :)

reklama
nexiss a od listopada 2013 do marca 2014 nie miałaś zatrudnienia? zadzwoń sobie i zapytaj, jeśli nie miałaś ciągłości zatrudnienia to nie wiem czy ni to zaliczą, ale to musisz dopytać, ps. macierzyński będziesz miała na takich samych zasadach jak teraz zwolnienie jesli pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób

sawi ale teraz też płaci zus, tylko np. w moim przypadku, ja dawałam tylko zwolnienie do pracodawcy (więcej niż 20 osób) i oni zgłaszają do zus-u, wynagrodzenia mam przelewy robione z konta firmowego, a zus przelewa potem na konto pracodawcy, tak samo będę miała przy macierzyńskim, a Ty zgłaszałaś zwolnienie sama do Zus-u?

sawi zadzwoń najlepiej do księgowej, bo z Zus-em to wiesz jak jest, łatwo coś przegapić a potem robią problemy

a po porodzie musisz złożyć wniosek o urlop macierzyński i tu zależy ile chcesz od razu wykorzystać, zasiłek macierzyński za okres standardowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego przysługuje w wysokości 100% tak ustalonej podstawy wymiaru zasiłku. Za okres urlopu rodzicielskiego wynosi 60% podstawy wymiaru, ale jak złożysz wniosek w terminie 14 dni od porodu, że zamierzasz korzystać z urlopu macierzyńskiego podstawowego, dodatkowego i rodzicielskiego łącznie zasiłek za cały okres będziesz miała 80% podstawy wymiaru,

Maltanka nie, właśnie w tym czasie byłam na zasiłku dla bezrobotnych i szukałam pracy.
Muszę fakt się dowiedzieć jak to jest.

Edit. Poszperałam trochę w necie i już wiem, że liczy się tylko obecna praca, więc u mnie średnia od 3 marca.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Hmmm tak Was czytam z tymi wypłatami i się zastanawiam teraz nad dwoma rzeczami.
Pierwsza to ten czas 12 m-cy, ja pracę mam od 3 marca a przedtem pracowałam przez ponad rok w innej firmie aż do końca listopada 2013 roku i tak się zastanawiam czy będą pod uwagę brali poprzednią pracę czy tylko tą aktualną.
A druga rzecz to jeśli po przejściu na zwolnienie teraz to wg tego co piszecie pracodawca wypłaca z uzgodnieniu z zus, ale to są wypłaty zusu (obecny pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób) i tak płaci do porodu. A co potem? Potem przez rok płaci już tylko zus, czy też uzgadnia z pracodawcą? Umowę mam do końca następnego roku.
Jeżeli pomiędzy okresami ubezpieczenia było powyżej 30 dni przerwy to okres "sredniej" nalicza się od nowa. Więc do wypłaty policzą Ci średnią z ostatniej pracy ale tylko pod warunkiem że przepracowałaś przed pójściem na zwolnienie 30 dni.

Po przejściu na macierzyński płaci zus.

Witam Was kochane mamusie:-)
My juz wrócilismy z urlopu, ja opalona, wypoczęta, najedzona....było pieknie:-):-):-)
Nie mam szans Was nadrobić, ale mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku ?
Musze ogarnąć się z bałaganu i wypakować torby :szok:, jutro wizyta.

Pozdrawiam Was

reklama
Catedra dzięki za info :)
Dooda to trzymam kciuki :) ja też jutro mam wizytę i dowiem się wyników z piątkowego usg :)
Animka trzymam też i za Was && :)

Do góry